Puskás Aréna – najväčší, najdrahší a najmodernejší štadión v strednej Európe

3 minúty čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Kto bude chcieť vidieť naživo finálový zápas Európskej ligy UEFA v ročníku 2022/2023 (na programe je 31. mája 2023), zo Slovenska nebude musieť ďaleko cestovať. Európsky strešný futbalový orgán UEFA si totiž za jeho dejisko vybral Puskás Arénu v Budapešti.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Najväčšia v strednej Európe

Nástupca Népstadionu niesol už od roku 2002 meno futbalovej legendy Ferenca Puskása, ale moderného štadióna sa Maďari dočkali až o 17 rokov neskôr. Pri neúspešnom uchádzaní sa o usporiadanie ME 2004, 2008 a 2012 počítali iba s rekonštrukciou pôvodného štadióna. Pri ambícii byť spoluorganizátorom EURA 2020 sa už uchádzali s projektom úplne nového supermoderného stánku. A keď Maďarom UEFA „priklepla“ štyri zápasy turnaja, nemali nad čím váhať, pustili sa do práce.

Zdroj: dynamictours.hu

Stavať sa začalo v lete 2016 podľa projektu maďarského staviteľa Györgya Skardelliho, ktorý okrem iného má vo svojom portfóliu aj budapeštiansku športovú halu Papp Arena. O tri roky na to hlásili hotovo. S kapacitou 67 215 miest sa Puskás Aréna stala najväčšou v strednej Európe, na starom kontinente má miesto na konci prvej dvadsiatky, čo sa týka kapacity. Z každého jedného miesta je perfektný výhľad na hraciu plochu z maximálnej vzdialenosti 80 metrov.

👉 vstupenky a zájazdy na európske poháre nájdete TU.

Žiadny súkromník ani zahraničný investor, jedine štát

Čo sa týka finančných investícií do výstavby, dostupné údaje sa líšia, ale väčšina z nich atakuje 600 miliónov eur. Jedno sedadlo v prepočte vyšlo na takmer 9-tisíc eur, čo bola piata najvyššia hodnota medzi všetkými futbalovými štadiónmi postavenými v rokoch 2016  ̶  2019 v Európe. Štadión bol kompletne hradený z peňazí štátu, čiže maďarských daňových poplatníkov. Arénu stavali výlučne maďarské firmy.

Hoci ide o kompletne novú stavbu, základnými rysmi a pôvodnými piliermi pripomína starý Népstadión, stredový kruh sa nachádza na milimeter presne tam, kde bol pôvodne. Aréna sa dočkala otvorenia 15. novembra 2019 a o úvodný zápas sa postarali reprezentácie Maďarska a Uruguaja. Strelcom historického prvého gólu na štadióne sa stal Uruguajčan Edinson Cavani. Hostia vyhrali 2:1.

Zaujímavostí o Puskás Aréne

  • pri stavbe pracovalo 16 žeriavov, aby dali dohromady oceľovú konštrukciu s hmotnosťou 10-tisíc ton, ktorú drží 18 pilierov
  • celková plocha je 208-tisíc štvorcových metrov, najvyšší bod štadióna sa nachádza vo výške 52 metrov
  • ide o najväčšiu verejnú stavbu v Maďarsku
  • na tribúny vedie 38 schodísk, 27 výťahov, k dispozícii je 45 bufetov, 974 toaliet, 714 umyvární a v útrobách je 11 šatní
  • štadión obopína verejný Puskás Aréna park s rozlohou viac ako 100-tisíc štvorcových metrov.
Zdroj: dynamictours.hu – Ferenc Puskás v strede máva rukou

Pozoruhodné a pamätné zápasy

Štadión je domovom maďarskej futbalovej reprezentácie (doposiaľ 15 zápasov) a hostí aj finále Maďarského pohára (3). Bol už dejiskom Európskeho superpohára (Bayern – FC Sevilla), štyroch zápasov EURA 2020, troch v skupinovej fáze a štvrťfinále (Holandsko – Česká republika). V covidovom období prichýlil 4 duely 1/16  finále Ligy majstrov a 2 zápasy 1/32 finále Európskej ligy. V rámci nich sa predstavili aj anglické veľkokluby Liverpool FC, Manchester City a Tottenham Hotspur. V skupinovej fáze Ligy majstrov hostil Ferencváros na tomto štadióne Juventus Turín a FC Barcelona. Návštevnícky rekord drží otvárací zápas medzi Maďarskom a Uruguajom (65 114).

Pikantéria

Okolo 30-tisíc detí (do 14 rokov) bolo svedkom, ako Maďarsko zdolalo Anglicko (1:0) po prvý raz od roku 1962. Stalo sa po tom, ako UEFA nariadila odohrať Maďarom zápas v Puskás Aréne bez divákov za rasistické pokriky a homofóbne transparenty domácich fanúšikov počas EURA 2020. Inak v rámci tohto turnaja Maďari v skupinovej fáze neprehrali na tomto štadióne ani s Francúzmi (1:1), ani s Portugalčanmi (2:2).

Doprajte si FINÁLE Európskej ligy UEFA v Budapešti! Vstupenky a zájazd na finále 2023.