Vzostup a pád Portsmouthu. Tri zostupy za štyri sezóny

3 minúty čítania

Portsmouth FC. Ďalší futbalový klub, ktorého história by sa dala nazvať horskou dráhou. Po rokoch v najvyššej súťaži nasledoval strmý pád. Teraz sa tento tradičný klub, ktorý sa stále môže pochváliť výbornou fanúšikovskou základňou, pomaly prepracováva späť na vrchol. V budúcej sezóne budú prvýkrát po dvanástich rokoch hrať v The Championship, druhej najvyššej súťaži.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach FacebookInstagram Tik-Tok

Pompey, ako sa klubu z pobrežného mesta Portsmouth prezýva, je jednou z najtradičnejších značiek v Anglicku. Dvojnásobný anglický majster zo sezón 1948-49 a 1949-50 si pamätá zlaté časy a tiež pomerne výraznú stopu českých futbalistov. Patrik Berger odohral vo Fratten Parku dve sezóny (2003-2005). V zime 2008 tam na polročné hosťovanie zamieril aj český útočník Milan Baroš.

Cenný triumf v FA Cupe

V sezóne 2007/08 Portsmouth dokonca vyhral FA Cup. Vtedy Nwankwo Kanu rozhodol finále vo Wembley proti Cardiffu City jediným gólom. Práve za neho nastúpil Baroš na posledné minúty v 87. minúte a je teda aj víťazom FA Cupu s Pompey. Okrem nich nastúpili za Portsmouth vo finále aj David James, Sol Campbell či Lassana Diarra.

Portsmouth získal svoju prvú veľkú trofej po 58 rokoch a FA Cup, najstaršiu súťaž na svete, po 69 rokoch. Bolo to premiérovo od roku 1995, čo FA Cup vyhral niekto mimo „veľkej štvorky“ anglického futbalu (historické označenie pre Arsenal, Chelsea, Liverpool a Manchester United).

4 majitelia za rok, odpočet bodov a 3 zostupy za 4 sezóny

Kto by vtedy tušil, čo sa s klubom stane za necelé dva roky. Portsmouth prežil turbulentné obdobie, v sezóne 2009/10 zmenil štyrikrát majiteľa, pričom ani jeden z nich nezískal dostatok finančných prostriedkov. Nasledoval odpočet deviatich bodov v tabuľke kvôli tomu, že klub sa dostal do nútenej správy. Rozhodnutie vedenia Premier League ho tak prakticky odsúdilo na zostup z elitnej súťaže. Portsmouth zbankrotoval a stal sa prvým klubom Premier League, ktorý skrachoval.

Podľa vládnych orgánov Portsmouth hospodáril so schodkom 86 miliónov libier (približne 100 miliónov eur a 2,4 miliardy českých korún).To však pre fanúšikov Pompey nebolo všetko. Po sezóne 2012/13 zostúpili do tretej najvyššej súťaže, League One, a o rok neskôr dokonca do štvrtej – League Two. Štyri sezóny = tri zostupy. V uplynulých rokoch sa však klub pozbieral a postupne sa prepracováva späť na výslnie anglickej súťaže.

Cestu za postupom vystrieľal Colby Bishop

V tejto sezóne sa s predstihom dostal na čelo League One a po jedenástich rokoch bude hrať druhú najvyššiu súťaž The Championship. Tím momentálne vedie mladý, iba 37-ročný tréner John Mousinho (nemýliť si s Josém Mourinhom), ktorý ešte v sezóne 2022/23 aktívne hrával League One za Oxford United.

Medzi opory jeho tímu patrí írsky stopér Conor Shaughnessy, skúsený anglický záložník Marlon Pack a predovšetkým strelec, jeden z najlepších kanonierov súťaže, 27-ročný anglický útočník Colby Bishop. (Nielen) vzhľadom na svoje meno je pre mužstvo skutočným požehnaním.

Kto ďalší čaká na návrat?

Portsmouth pod Mousinkovým vedením neprehral od 13. januára tohto roka a má istotu, že sa zradnej baráži vyhne už v predstihu. Mimochodom, v League One je veľa bývalých prvoligových tímov – o postup sa usilujú aj Derby County, Bolton Wanderers a v tretej najvyššej súťaži sú aj Blackpool, Wigan, Charlton a Reading.