FA Cup je oslavou anglického futbalu: Návšteva Wembley je zážitkom na celý život

3 minúty čítania

FA Cup je najstaršou pohárovou súťažou vo svete futbalu. V Anglicku má obrovskú tradíciu a každoročne sa doň zapojí viac než 700 klubov, od amatérskych až po gigantov z Premier League. Počas predposledného aprílového víkendu bolo na programe semifinále v londýnskom Wembley. My sme pri tom samozrejme nemohli chýbať. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

FA Cup ako sviatok anglického futbalu

Od momentu ako sme vystúpili na stanici londýnskeho metra Wembley Park nám bolo jasné, že FA Cup je veľkým futbalovým sviatkom. V okolí ikonického Wembley to žilo už približne tri hodiny pred zápasom, Manchester City aj Chelsea mali pre svojich priaznivcov vytvorené špeciálne fanzóny, kde ľudia mohli tráviť čas. Teda, nielen to, mohli tam na verejnosti popíjať alkoholické nápoje, čo bolo povolené iba v týchto fanzónach a na štadióne. Na ulici platil striktný zákaz, na ktorý dohliadali stovky príslušníkov policajného zboru.

Kapacita štadióna bola rozdelená na polovicu a jeden z najlegendárnejších stánkov v Európe diváci zaplnili viac než úctyhodne. Duel medzi Manchestrom City a Chelsea FC sledovalo na vlastné oči 80 902 priaznicov. Osemdesiatisícovú návštevu bolo cítiť, Cityzens aj The Blues hnali svojich miláčikov dopredu a mali pripravené aj špeciálne predzápasové choreá. Atmosféra bola v momentoch skutočne elektrizujúca. Pred úvodným výkopom nechýbal sprievodný program, prítomní boli maskoti, DJka a na rozhovory prišli aj legendy – Shay Given (írsky ex-gólman City) a Gianfranco Zola (talianska ikona CFC).

Rozhodol jediný gól

Omladená Chelsea sa na majstrovský Manchester City pripravila viac než dobre. Tím Mauricia Pochettina aktívne napádal, bojoval o každú loptu a dostával sa do pomerne veľkého počtu príležitostí. Tie ale najmä Nicolas Jackson spaľoval jednu za druhou, čo v konečnom dôsledku prispelo k celkovému výsledku. Výborný bol opäť Cole Palmer, ktorý je jednoznačným miláčikom fans Chelsea, pričom kvalitu predviedli aj Thiago Silva, Enzo Fernandez či Malo Gusto.

Na Manchestri City bolo cítiť, že v týždni absolvoval 120 minút štvrťfinále Ligy majstrov proti Realu Madrid. Kouč Pep Guardiola využil Kevina de Bruyneho, Phila Fodena aj Jacka Grealisha, no hráči nie sú roboti a napríklad Erling Haaland do duelu nezasiahol pre zranenie. Gólman Ederson zas dostal voľno, ale Nemec Ortega sa za dôveru odvďačil čistým kontom. Po veľkom počte nepremenených šancí na oboch stranách sa hrdinom duelu stal Bernardo Silva, ktorý niekoľko minút pred koncom prekonal inak výborne chytajúceho Petroviča.

Wembley v sebe skrýva magickú auru

Manchester City si tak po roku opäť zahrá vo finále FA Cupu a opäť to bude proti Manchestru United. Red Devils v nedeľu zvládli semifinále proti druholigovému Coventry City, i keď neboli ďaleko od veľkej hanby. Diabli totiž vyhrávali nad CCFC v druhom polčase presvedčivo 3-0, ale napokon duel po remíze 3-3 išiel do predĺženia, kde ešte Coventry rozhodca v nadstavenom čase neuznal presný zásah.

Devils postúpili po penaltovom rozstrele a skúsia aj v roku 2024 prekaziť cestu svojho mestského rivala za trofejou. Vy pri tom môžete byť spolu s nami. Nevieme, kto napokon zdvihne nad hlavu najstaršiu pohárovú trofej na svete, ale sme si viac než istí, že manchesterské derby v bájnom Wembley vo finále FA Cupu bude zážitkom na celý život. Tento štadión v sebe skrýva zvláštnu, v momentoch až magickú auru, ktorá sa slovami prakticky nedá opísať. O dôvod viac sa o nej presvedčiť na vlastnej koži, no nie?