Na Camp Nou nateraz zabudnite: Toto je dočasný domov FC Barcelona

3 minúty čítania

FC Barcelona je úradujúcim španielskym šampiónom a taktiež klubom, ktorý má veľkú základňu priaznivcov na Slovensku aj v Českej republike. Ak sa ale rozhodnete vycestovať do Katalánska, mali by ste vedieť, že svoje zápasy Culés istý čas nebudú hrať na mýtickom Camp Nou.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Dočasné sťahovanie

Dôvodom je rekonštrukcia ikonického futbalového stánku, pričom nový Camp Nou bude Barcelone k dispozícii až v ročníku 2024/2025. Aj to za predpokladu, že všetko pôjde hladko a nebudú problémy s financiami, čo v prípade FCB v uplynulých rokoch nie je zárukou.

Barca už po skončení sezóny 2022/2023 začala s potrebnými prácami, aby mohla nastupovať v La Lige na „novom“ štadióne. Ten v sebe ukrýva veľkú históriu, no medzi niektorými priaznivcami stále nie je je veľmi známy. Sťahovanie nebude drastické, mesto Barcelona má totiž k dispozícii naozaj zaujímavý stánok.

Reč je o olympijskom štadión Lluísa Companysa, ktorý sa týči na vrchu Montjuic a svoju najväčšiu slávu zažil počas OH v roku 1992. Len pre predstavu, ako dávno to bolo. Aktuálny bol vtedy basketbalový dream team s Michaelom Jordanom a čerstvý víťaz treble s Manchestrom City Pep Guardiola mal 21 rokov.

Olympijský štadión v Barcelone má kapacitu 55-tisíc miest a keď na ňom Barca urobí potrebné úpravy nemal by byť problém odohrať plnohodnotný ročník. Z ekonomického hľadiska nejde o jednoduchú situáciu, pretože disponovať kapacitou 98-tisíc a 55-tisíc je obrovský rozdiel. Predovšetkým na zápasoch Champions League a v dueloch s Realom Madrid či Atléticom Madrid, bude naozaj husárskym kúskom získať miesto na tribúne.

FutbalTour vás však rád na zápas FC Barcelona dostane, pretože od roku 2014 je jedným z oficiálnych partnerov klubu na distribúciu vstupeniek.

Meno po politikovi a stúpencovi samostatnosti

Olympijský štadión situovaný v mestskej časti Anella Olímpica na vrchu Montjuic dostal menom po Lluísovi Companysovi i Jover. Bývalý španielsky politik, právnik a veľký stúpenec nezávislosti Katalánska. Veľkú rolu zohral aj počas občianskej vojny v 30. rokoch uplynulého storočia a pre katalánsky ľud je hrdinom.

  • posledným veľkým futbalovým zápasom na tomto štadióne, bolo finále španielskeho pohára medzi Realom Madrid a Realom Zaragoza z roku 2004
  • prvým reprezentačným duelom, ktorý štadión Lluísa Companysa zažil bolo meranie síl medzi Španielskom a reprezentáciou Československa (1:0) v roku 1930

V tejto chvíli už vieme, že Barcelone sa nepodarilo získať späť legendárneho Lionela Messiho. Tím pod vedením Xaviho má vo svojom kádri mená ako Robert Lewandowski, Gavi, Pedri, Ousmane Dembélé či Frenkie de Jong. Priaznivci teda môžu očakávať nezabudnuteľné momenty aj na tomto olympijskom štadióne. Predovšetkým zápasy Ligy majstrov v tomto neopozeranom stánku budú mať osobitú a špeciálnu príchuť.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na FC BARCELONA