Žiadny hráč nie je väčší ako klub – platí toto pravidlo?

4 minúty čítania

Odjakživa je v platnosti nepísané pravidlo, že žiadny futbalista nie je väčší ako klub. V minulosti sa týmto spôsobom „spálilo“ viacero hráčov. Chceli totiž v tíme, v ktorom pôsobili, podmienky, aké ich spoluhráči nemali. V súčasnosti sa zdá, že začínajú existovať výnimky. A jednou z nich je Kylian Mbappé z Paríža. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach FacebookInstagram Tik-Tok

Kylian Mbappé ostáva v Paríži

Bola to sága, ktorá hýbala futbalovým svetom. Prakticky od konca minulého ročníka novinári v médiách špekulovali, že francúzsky útočník Kylian Mbappé opustí Paríž Saint-Germain. Jeho kontrakt v Parku Princov končí v lete 2024, pričom majster sveta z roku 2018 sa rozhodol, že chce skúsiť novú výzvu a s PSG novú zmluvu nepodpíše. Parížania sa teda rozhodli, že Mbappého predajú teraz, aby z neho mali aspoň nejaké peniaze. Cítili sa však zradení, pretože ich najväčšia hviezda si mala uplatniť opciu, ktorá bude platiť do roku 2025.

To ale Mbappé nechcel. Ligue 1 svojimi výkonmi už dávno prerástol a v hre o túto superstar je niekoľko rokov najmä španielsky gigant Real Madrid. Los Blancos chceli Kyliana získať v roku 2024 zadarmo, potom bol v hre aj tohtoročný prestup. Napokon ale Merengues neinvestovali potrebné peniaze, v súboji o Mbappého mali byť aj kluby zo Saudskej Arábie, Chelsea FC či dokonca Liverpool FC. V momentoch to vyzeralo, že hviezdny zakončovateľ síce ostane v metropole Francúzska, ale nebude celý rok hrať. Zmluvu má totiž stále platnú, ale ak by nechcel ostať do roku 2025, manažment by ho na ihrisko nepustil.

Rozhovory na oboch stranách boli intenzívne a dlhodobé. Napokon sa situácia utíšila, Kylian Mbappé sa dohodol s Parížom Saint-Germain na uplatnení spomínanej opcie do roku 2025, a teda PSG o svoju superstar nepríde v roku 2024 zadarmo. Tak či onak, očakáva sa, že Francúz budúce leto definitívne Parížanov opustí a pôjde si plniť sny do anglickej Premier League či do Realu Madrid.

👉 TOP: PSG – Marseille (letecky) od 810 EUR 🇫🇷

Je hráč väčší ako klub?

Mbappé je teda naďalej hráčom Paríža Saint-Germain. Avšak to, ako sa k nemu kluboví šéfovia správajú, potvrdzuje, že predsa len existujú futbalisti, ktorí môžu pôsobiť, že sú väčší ako klub. Špekulácie o tom, čo všetko Kylian v súčasnom kontrakte s PSG má, bavili fanúšikov po celom svete. Niektoré zdroje dokonca tvrdili, že Kylian má slovo v príchode a odchode hráčov, v tvorbe zostavy a taktiež má percento z klubových zárobkov.

Aká je kompletná pravda, to sa verejnosť nedozvie nikdy. Faktom ale ostáva, že Paríž Saint-Germain zaobchádza s Mbappém inak ako napríklad s trénerom Enriquem, s naším Škriniarom či dokonca s Brazílčanom Neymarom, ktorý bol toto leto predaný do saudskoarabského Al Hilalu. Žiaden iný futbalista v celej Ligue 1 nemá vo svojom klube také právomoci. A to je nebezpečné. Keď totiž hráč prerastie klub, prináša to problémy a vie to už aj PSG.

 

V Parku Princov začína nová éra, či bude úspešná, to budeme môcť hodnotiť až o niekoľko rokov. Je stále čoraz jasnejšie, že projekt, ktorý v metropole Francúzska aktuálne prebieha, skôr či neskôr bude bez Kyliana Mbappého. Ten je totiž väčší ako klub a to pre nijakú zo zainteresovaných strán nie je dobré.

ZÁJAZDY na LIGUE 1