Začína LA LIGA: Presťahovaná Barca, posilnený Real a kluby, ktoré môžu prekvapiť

5 minút čítania

Počas druhého augustového týždňa začína španielska La Liga. Jedna z najlepších futbalových súťaží prinesie aj tento rok množstvo pútavých dejových línií. Presťahovaná Barcelona bude obhajovať titul, posilnený Real Madrid sa chce vrátiť na trón. Prekvapí niekto zo skupiny Atlético Madrid, Real Sociedad San Sebastián či Real Betis alebo Sevilla FC? 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach FacebookInstagram Tik-Tok

Barcelona chce potvrdiť správny smer

Futbalisti FC Barcelona vstupujú do nového ročníka Primera División ako šampióni. V minulej sezóne inkasovali v 38 kolách iba 20 gólov, pričom defenzíva bude jednou z hlavných zbraní katalánskeho giganta aj teraz. Na tíme cítiť rukopis trénera Xaviho, navyše, mladíci Pedri, Gavi či Baldé sú ešte lepší ako pred rokom. Z klubu odišiel hviezdny krídelník Ousmane Dembélé, ktorý si vybral PSG. Vrátil sa však „stratený syn“ Oriol Romeu a veľkou posilou je najmä Ilkay Gündoğan z Manchestru City. Ten je aktuálnym víťazom Ligy majstrov.

Nemecký reprezentant by mal priniesť kvalitu aj skúsenosť. Oplatí sa sledovať aj Fermina Lópeza, ktorý dal o sebe vedieť v príprave. Netreba zabúdať na to, že má stále iba 20 rokov a obrovský potenciál. Barca ide do sezóny ako TOP favorit, čo potvrdzuje aj letná výhra v prípravnom El Clásicu nad Realom Madrid 3:0. Xavi vie, kam chce svojich zverencov dostať a oni vedia, že mu môžu dôverovať. V ligovej súťaži môže zavážiť fakt, že hlavným cieľom Blaugranas pred novým ročníkom je úspech v Lige majstrov a postup zo základnej skupiny.

Real Madrid si ide po všetko

Real Madrid po sezóne, v ktorej neuspel v Lige majstrov ani v domácej La Lige, plánuje útok na trofeje na všetkých úrovniach. Najväčšou posilou Bieleho Baletu je 100-miliónový Angličan Jude Bellingham z Borussie Dortmund. Prínosom do ofenzívy je zas Joselu z Espanyolu, ktorý zostúpil. Zraky priaznivcov sa opierajú aj o nadaného Turka Ardu Gülera z Fenerbahce Istanbul. Tréner Carlo Ancelotti chce dať výraznejší priestor mladším hráčom. I keď prím budú hrať jeho ostrieľaní futbalisti ako Modrič, Kroos, Vinicius či Rodrygo.

Veľkou stratou je odchod Karima Benzemu do Saudskej Arábie. Nahradiť kanoniera a jedného z lídrov nebude jednoduché. Biely Balet bude musieť nájsť na túto otázku odpoveď. Zaujímavým hráčom je 23-ročný obranca Fran García. Ešte viac sa bude v začínajúcom ročníku čakať od francúzskej dvojice Eduardo Camavinga – Aurélien Tchouaméni, ktorá sa neustále zlepšuje. Kouč Ancelotti po príprave povedal, že je spokojný s tým, čo videl a káder je pripravený byť konkurencieschopný na všetkých frontoch. Merengues  iné ciele mať ani nemôžu.

Kto by sa mohol pridať? 

V minulej sezóne skončil na štvrtom mieste Real Sociedad. Sympatický klub z baskického San Sebastiánu má pred sebou veľkú výzvu, ktorou je Liga majstrov. Táto súťaž bude RS odčerpávať veľa síl. Objektívne, ďalšie umiestnenie v TOP 4 sa neočakáva. Karty môžu zamiešať sevillské kluby Betis a FC, oba pracujú koncepčne, získavajú odpisovaných a zaujímavých hráčov za nízke sumy a vedia s nimi pracovať. Napríklad, v Betise nájdete na súpiske mená ako Isco či Hector Bellerín. Tradične nepríjemný bude Villarreal CF, ktorý síce prišiel o strecla Nica Jacksona (prestup do Chelsea), ale môžu ho nahradiť ďalší hráči čakajúci na šancu.

Okolo Atlética Madrid je počas tohto leta pomerne ticho. Tréner Diego Simenone napokon neodišiel, do tímu sa vrátil Joao Felix, ale jeho vzťah s koučom je na bode mrazu a mal by prestúpiť. Naopak, vedenie ATM má dôveru v skúseného strelca Alvaru Moratu, pričom lídrami by mali byť Španiel Koke, slovinský brankár Jan Oblak a francúzsky futbalový elegán Antoine Griezmann. Rojiblancos opäť nebudú lákadlom pre oči priaznivcov, ale bude ich veľmi náročné poraziť. Čo sa týka ďalších klubov, určite sa oplatí si z času na čas pozrieť RCD Mallorca, kde jedným z ťahúňov slovenský stopér Martin Valjent.

Dôležitý ročník pre La Ligu

V čase, kedy je Premier League marketingovo jednoznačne najsilnejšou futbalovou ligou na svete, Liga majstrov chystá reformu, silnejú súťaže v arabskom svete a posúvajú sa aj Bundesliga a Serie A, stojí La Liga pred veľkou výzvou. Primera División prešla vizuálnou zmenou (napr. nové logo), snaží sa priblížiť mladšiemu publiku a zaujať aj na juhoamerickom trhu, kde je veľkou výhodou španielsky jazyk. Do ligy prichádza hviezdny Bellingham, ale odišiel Benzema a nepodarilo sa späť dotiahnuť Lionela Messiho.

Nikto nevie, ako to dopadne s Kylianom Mbappém a či comeback nezaznamená Neymar, ale faktom ostáva, že španielska liga potrebuje hviezdy, ktoré budú vlajkovými loďami. Skôr či neskôr ich ale mať bude, pretože do tejto pozície dorastajú hráči ako Vinicius alebo Pedri. Uplynulé sezóny patrili v Španielsku nielen dianiu na ihrisku, ale aj bojom v zákulisí, či už to bolo spojené s vysielacimi právami alebo s registráciou hráčov. Ak chce La Liga prosperovať a nestratiť kontakt s konkurenciou, ktorá silnie, musia kluby ťahať, minimálne v kľúčových otázkach, za jeden povraz.

ZÁJAZDY na LA LIGU do ŠPANIELSKA