Marek Čech: Porto si zamilujete! Svoje o tom vie aj Róbert Boženík

4 minúty čítania

Portugalské mesto Porto patrí medzi najkrajšie na svete. To nie je prehnané tvrdenie, to je holý fakt, ktorý potvrdí každý, kto k pobrežiu Atlantického oceánu v Portugalsku príde. Svoje by o tom vedeli hovoriť aj Róbert Boženík či niekdajší reprezentant Slovenska Marek Čech. Prečo spomíname práve túto dvojicu?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Róbert Boženík si robí v Portugalsku meno

Slovenský útočník Róbert Boženík v 24 rokoch našiel klub, ktorý mu verí. Boavista Porto najprv získala rodáka z Terchovej na hosťovanie z holandského Feyenoordu Rotterdam, aby ho následne kúpila na trvalý prestup. Bývalý zakončovateľ MŠK Žilina sa pomaly, ale isto udomácnil v zostave Boavisty a v prebiehajúcom ročníku sa blysol napríklad gólmi proti gigantovi Benfice Lisabon. Náročné zápasy, nielen proti „Orlom“, ale aj proti FC Porto, Sportingu Lisabon či SC Braga, posúvajú Boženíka vpred, z čoho ťaží aj v reprezentácii, ktorej pomohol kvalitnými výkonmi k postupu na Majstrovstvá Európy 2024 do Nemecka.

Róbert Boženík
Róbert Boženík (zdroj: Boavista Porto)

Kam v Porte? Radí Marek Čech

Čo sa týka mesta Porto a jeho okolia, nájdete spomedzi Slovákov málo väčších odborníkov ako niekdajšieho reprezentanta Mareka Čecha. Nielen, že v tamojšom FC Porto pôsobil a s „Drakmi“ získal päť trofejí či dokonca postúpil do štvrťfinále Ligy majstrov, ale Portugalsko mu natoľko učarovalo, že sa tam usadil. Dnes už 40-ročný rodák z Trebišova vlastní 32 kilometrov od Porta útulnú reštauráciu v mestečku Vila do Condo. Ponúka tam typickú portugalskú kuchyňu.

„Keď som prvýkrát prišiel do Portugalska, spoznal som sever tejto krajiny, Porto, ľudí a jedlo, pričom som sa zamiloval,“
– Marek Čech v rozhovore pre tsf.pt. –

Prečítajte si 👉: Bašavel u bývalého hráča FC Porto

Marek Čech
Marek Čech (zdroj: Getty Images)

Porto je láska na prvý pohľad

Nebudeme si klamať, do Porta nie je náročné sa zamilovať, je to naozaj úžasné mesto. Marek odporučil aj nám, kde sa počas pobytu na tom mieste pri Atlantickom oceáne zastaviť a čo vyskúšať. Bývalý reprezentačný obranca odporúča podniky ako Majestic Café, Enoteca, Restaurante d’Oliva či Tertulla.

V Porte je krásne historické centrum plné pútavých uličiek a zákutí. Priam povinnosťou je vyskúšanie portského vína či tradičného lokálneho jedla menom Francesinha, čo je v podstate druh sendviču plneného rôznymi potravinami, ktorý je nesmierne sýty.

Porto
Porto (zdroj: The Independent)

Portugalské počasie a kvalitný futbal na úvod roka

V úvode januára sa futbaloví fajnšmekri môžu tešiť na súboj portských klubov. Boavista doma na svojom štadióne Estádio do Bessa Século XXI privíta FC Porto a rok 2024 začne vo veľkom štýle. Ak sa nič nepredvídateľné nestane, súčasťou tohto stretnutia by mal byť aj slovenský futbalový reprezentant Róbert Boženík. Na Slovensku a v Českej republike budú počas januára nízke teploty sprevádzané snehom a mrazom, v Porte bude klíma ďaleko prijateľnejšia.

Spojiť kvalitný futbal s portskými pamiatkami ako záhrady Jardins do Palácio de Cristal, trhy Bolhão alebo historické štvrte Ribeira a Miragaia, môže byť na úvod roka 2024 zaujímavá alternatíva. A komu by sa málilo, k dispozícii sú aj návštevy viníc či ikonického štadióna FC Porto, ktorý nesie názov Estadio do Dragao, a teda Štadión Draka.

5.1.2024: ZÁJAZD NA ZÁPAS BOAVISTA – FC PORTO 🇵🇹