EURO 2024: Základné informácie o turnaji, kde nebude chýbať ani Slovensko

4 minúty čítania

Slovensko nebude ani tretíkrát za sebou chýbať na kontinentálnych majstrovstvách. EURO 2024 prebehne v úvode budúceho leta v jednej z najfutbalovejších krajín na svete – v Nemecku. Čítajte ďalej a zistite dôležité informácie o turnaji, na ktorý sa už teraz veľmi tešia aj tunajší priaznivci.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Slovenská cesta na turnaj

Slovenský národný tím pred kvalifikačným cyklom prebral taliansky tréner Francesco Calzona, ktorý nikdy predtým vo svojej kariére nepôsobil ako hlavný kouč. Skúsenosti zbieral predovšetkým ako asistent v SSC Neapol. Aj napriek rozpačitému úvodu a remíze s Luxemburskom 0:0, pomaly získaval dôveru hráčov, fanúšikov aj odbornej verejnosti. Slovenskí futbalisti dokázali vyhrať v Bosne a Hercegovine, taktiež na Islande, pričom v pamäti ostanú aj tesné prehry s Portugalskom 0:1 a 2:3. Calzonov tím si postup na EURO 2024 zabezpečil kolo pred koncom, pričom kvalifikačnú skupinu Slováci zakončili na druhom mieste so ziskom 17 bodov z 30 možných. Víťazom skupiny sa stali Portugalci, ktorí získali plný počet bodov a najviac ich potrápili práve Slováci. Pre SR je to tretie EURO za sebou, po účastiach na EURO 2020 a EURO 2016.

Dejiská EURO 2024

Nemecko má vynikajúcu infraštruktúru a tamojší futbalový zväz DFB si doslova mohol vyberať, ktoré mestá a štadióny pre potreby EURO 2024 využije. UEFA si stanovila minimálnu požiadavku, aby mal každý zvolený stánok kapacitu prinajmenšom 30-tisíc miest. To pre Nemcov nebol problém, pričom až deväť dejísk bude totožných ako počas majstrovstiev sveta v roku 2006. Konkrétne ide o Berlín, Dortmund, Mníchov, Kolín nad Rýnom, Stuttgart, Hamburg, Lipsko, Frankfurt a Gelsenkirchen. Desiatym dejiskom bude Düsseldorf. Naopak, tentokrát sa do výberu nedostali futbalové bašty ako Kaiserslautern, Hannover, Norimberg či Brémy. Najväčším stánkom vo výbere je berlínsky olympijský štadión s kapacitou viac ako 74-tisíc miest, druhá je mníchovská Allianz Arena s približne 71-tisíc miestami.

Žreb a dôležité dátumy

Žreb majstrovstiev Európy 2024 prebehne počas prvého decembrového víkendu a jeho dejiskom bude Elbphillharmonie v Hamburgu. Na turnaji sa bude hrať rovnakým formátom ako v roku 2016 vo Francúzsku a v roku 2021, kedy bolo podujatie rozdelené do viacerých krajín s vyvrcholením v londýnskom Wembley. 24 tímov bude rozdelených do šiestich štvorčlenných skupín, v ktorých si medzi sebou tímy zmerajú sily každý s každým. Prvé dva tímy postúpia priamo do osemfinále a doplnia ich štyri najlepšie celky z tretích miest. Slovenská reprezentácia bude pri žrebe EURO 2024 v treťom zo štyroch výkonnostných košov. Zverenci trénera Francesca Calzonu sa tak vyhnú tímom ako Škótsko, Česká republika či Holandsko.

VSTUPENKY A ZÁJAZDY NA EURO 2024