Jurkemik: Nemecko vyhorelo v obrane, Belgicko je už prečítané

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Najsledovanejšie športové podujatie na svete, v poradí 22. majstrovstvá sveta vo futbale majú už za sebou všetky zápasy v základnej časti. Ako to býva zvykom, už v skupine stroskotali niektorí favoriti a pre Nemecko, Belgicko, Uruguaj a Dánsko sa turnaj  už skončil. O doterajšom priebehu šampionátu sme sa pozhovárali s Ladislavom Jurkemikom, majstrom Európy z roku 1976 v Belehrade. 

Čo si myslíte o tom, že futbalisti Nemecka zopakovali blamáž spred štyroch rokov a druhýkrát za sebou vypadli už v skupinovej fáze MS?

Zápasy MS pozerám na nemeckých kanáloch ZDF a ARD, takže mám dobrý prehľad o mužstve trénera Hansiho Flicka. Myslím si, že mu chýbala skutočná osobnosť, ktorá by ho vyburcovala hrať naplno po celý zápas. Pritom vo svojom strede malo jedného geniálneho hráča, iba 19-ročného Musialu, podľa môjho názoru najlepšieho na MS. To je druhý Messi, lebo nemá problém obísť niekoľko hráčov. Nemecké mužstvo bolo zložené z dobrých hráčov hlavne smerom do ofenzívy. Žiaľ, v obrane veľmi vyhorelo, dostalo až päť gólov, tentoraz ho nepodržal ani brankár Neuer.         

Už o Nemcoch neplatí, že sú turnajovým mužstvom, napokon to povedal aj ich dvojgólový strelec Kai Havertz. Aký je na to váš názor? 

V minulosti sa Nemecko zásluhou obrovskej vôle a súdržnosti  vždy na MS dostalo ďaleko. Ich posledný zápas v skupine proti Kostarike  komentoval Bastian Schweisteinger, dlhoročný hráč Bayernu Mníchov. Tiež povedal jednoznačne, že  Nemci už nie sú turnajovým mužstvom. Akoby sa z neho vytratil tímový duch.       

👉prečítajte si aj: Ázijské futbalové povstanie, historická hanba domácich či sklamanie favoritov

Rovnako vyhorelo aj Belgicko, ktoré ešte nedávno bolo nepretržite  štyri roky na čele rebríčka FIFA. Ako je možné, že z troch stretnutí dalo iba jeden gól? 

Belgicko zlyhalo po viacerých stránkach, jednou z nich bola aj slabá efektivita. Najhoršie však je, že hralo zle, zrejme na jeho slabých výkonoch sa prejavili vnútorné problémy v mužstve a zlé vzťahy medzi niektorými hráčmi. Takisto viacerí pôsobili unaveným dojmom, mali ťažké nohy.  

Toto mužstvo prepáslo poslednú šancu s výnimočnou generáciou a s obrovskými hviezdami, akými sú Courtois, De Bruyne, Hazard, Lukaku a ďalší hráči niečo veľké vyhrať? 

Belgicko podľa mňa už pred štyrmi rokmi na MS v Rusku prepáslo veľkú šancu vyhrať celý šampionát. Skončilo síce tretie, ale celkom aj tak nenaplnilo svoj obrovský potenciál. V súčasnosti už toto mužstvo má každý prečítané, hráči sú obohratí, zostarli, takže ho čaká generačná výmena. Takú svojho času urobili Francúzi, vyplatilo sa im vsadiť na mladých hráčov a teraz sú v Katare obhajcovia titulu.          

Ako sa vám pozdáva hra Portugalska, s ktorým sa stretneme v kvalifikácii ME 2024?

Portugalsko sa vo svojej skupine maximálne zameralo na prvé dva zápasy. Vyhralo ich a rýchlo si zabezpečilo postup do osemfinále. Toto mužstvo má skutočne vysokú kvalitu, je výborne zložené zo starších i mladých hráčov. Takže v kvalifikácii ME 2024 nás čaká nesmierne ťažký súper, ktorý je jednoznačným favoritom na postup.   

👉prečítajte si aj: Portugalsko a tí druhí. Na čo/koho si máme dať pozor?

Jeho najväčšou hviezdou nie je Ronaldo, ale jeho bývalý spoluhráč z Manchestru United Bruno Fernandes, ktorý je zatiaľ ústrednou postavou  majstrov Európy z roku 2016?

Je to úžasný futbalista, rovnako aj Bernardo Silva z Manchestru City. To sú skutočné klenoty portugalského tímu, ktoré robia hru celého mužstva. To je pekné, že Ronaldo dal gól už na piatich rôznych svetových šampionátoch, ale podľa mňa pokutový kop na neho v zápase proti Ghane nebol a v takomto prípade mal byť troška férový. Veď to bola vymyslená jedenástka. K rozhodcom sa nechcem vyjadrovať, ale nepáči sa mi, že zápasy rozhodujú aj ženy, ktoré by mali viesť stretnutia vo svojej kategórii. Do mužského futbalu nepatria.     

Ako podľa vás dopadnú osemfinálové zápasy vo vyraďovacej fáze Holandsko – USA, Argentína- Austrália, Francúzsko – Poľsko, Anglicko – Senegal,  Japonsko – Chorvátsko, Brazília – Južná Kórea, Maroko – Španielsko a Portugalsko – Švajčiarsko? 

Do osemfinále sa dostali niektoré mužstvá, s ktorými sa veľmi nerátalo. Ako napríklad Japonsko, ktorému veľmi drukujem za to, akí sú to skromní a pokorní ľudia. Myslím si však, že vo vyraďovacej fáze favoriti už nič nepodcenia, budú maximálne koncentrovaní, pôjdu v ústrety úspechu nie na sto, ale na dvesto percent. Kvalita sa už prejaví, akurát podľa môjho názoru Argentína nemá mužstvo na majstra sveta. Ani genialita Messiho jej nepomôže. Na MS sú lepšie tímy. Hlavne Brazília, Francúzsko, Portugalsko a veľa čakám aj od Anglicka.

Chceli by ste si dopriať ešte pred Vianocami zážitok na celý život? Poďte s nami na semifinálový duel MS! Viac informácií nájdete v našej ponuke zájazdu.