Ázijské futbalové povstanie, historická hanba domácich či sklamanie favoritov

3 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Skupinová fáza majstrovstiev sveta vo futbale 2022 priniesla až nečakané množstvo zápletiek a príbehov, ktoré vtiahli do deja milióny priaznivcov po celom svete. Veď kto by si bol pomyslel, že o postupujúcich sa bude rozhodovať v posledných minútach či, že v osemfinále neuvidíme Nemecko a Belgicko? 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Sklamaní domáci aj favoriti

Hostiteľ turnaja Katar zlomil na domácom šampionáte hneď niekoľko rekordov. Avšak, nie takých, na ktoré by spomínal s hrdosťou. Katarčania sa stali prvou reprezentáciou v histórii svetových šampionátov, ktorá ako hostiteľ nevyhrala úvodné meranie síl, zároveň nezískala ani bod, skončila posledná v skupine a o šancu na postup prišla už po dvoch odohratých dueloch. 

Obdobné fiasko zažívajú aj Nemci a Belgičania. Nemecko s hviezdami ako Gnabry, Gundogan či Havertz vyhralo od MS 2014 na šampionáte iba jediný zápas. Teraz nedokázalo postúpiť zo skupiny v konkurencii Španielska, Kostariky a Japonska. A Belgicko? Rozhádaná „zlatá“ generácia, o ktorej samotný Kevin De Bruyne povedal, že je prestarnutá. Mal pravdu, ale ruku na srdce, videl niekto tohto playmakera Manchestru City v Katare hrať? Konflikty v šatni a slabé výkony na ihrisku inak ako vypadnutím skončiť nemohli.

👉 prečítajte si aj: Tímy, ktoré v histórii šampionátov najviac prekvapili: A čo Slovensko?

Futbalové povstanie na ázijský spôsob

Na druhej strane, za výkony Japonska na MS 2022 by sa nemusel hanbiť ani anime hrdina Naruto. Hráči z krajiny vychádzajúceho Slnka senzačne zdolali Španielsko aj Nemecko 2:1, pričom na prehru s Kostarikou 0:1 sa už aj stihlo zabudnúť. Partia, ktorá po sebe vždy slušne uprace a nikdy sa nevzdáva, si získala srdcia nezainteresovaných fanúšikov. Japonci sú džentlmeni, ale nenechajte sa opantať, Španieli aj Nemci by vedeli hovoriť, ako tvrdo vedia udrieť v krátkom čase.

Južná Kórea pre zmenu rozhodla o svojom postupe do osemfinále gólom z nadstaveného času proti Portugalsku. Zdolať Cristiana Ronalda a spol. je samo o sebe veľká paráda, ale prejsť do play-off takýmto spôsobom je doslova námet na film, ktorý by scenárom prebil zrejme aj kórejský seriálový hit Squid Game.

Ghana a Uruguaj po vzájomnom zápase na MS obaja skončili. „Urus“ odrazili chystanú pomstu Black Stars, africký tím cítil po vypadnutí „zlosyna“ Suáreza aspoň malé zadosťučinenie. Posielame pozdrav aj do Austrálie, kde ešte teraz zrejme úplne nevstrebali, že sú medzi najlepšou šestnástkou. 

Prehliadaní hráči, ktorí jasne žiaria

Prakticky každé svetové médium, ktoré niečo znamená, prinieslo po skupinách svoju ideálnu zostavu. Nechýbali mená ako Messi, Mbappé, Gakpo, Valencia či Bruno Fernandes. Jasné, zaradiť ich bola takmer povinnosť. Ale netreba zabúdať na futbalistov, ktorí by za svoju krajinu na ihrisku obetovali aj život. Fantastické výkony v skupinovej fáze predviedol Švajčiar Granit Xhaka, viac než zdatne mu sekundoval Hakim Ziyech z Maroka (pochvala pre celé Maroko, ktoré vyhralo silnú skupinu).

👉 prečítajte si aj: Jurkemik: Musiala bol najlepší hráč MS, Nemci vyhoreli v obrane

Opomenúť nemožno ani kórejského lídra Heung-Min Sona a taktiež Christiana Pulišića z USA či mená ako Rodrigo de Paul (Argentína), Alvaro Morata (Španielsko) či Andrej Kramarić (Chorvátsko). Inak, Harry Maguire v drese Anglicka pozitívne prekvapil, no nie?

Avšak, skupiny sú jedna vec, vyraďovacia časť druhá. Už teraz sa všetci tešíme na to, čo neľútostné boje na ceste k vytúženej trofeji prinesú.

Chceli by ste si dopriať ešte pred Vianocami zážitok na celý život? Poďte s nami na semifinálový duel MS! Viac informácií nájdete v našej ponuke zájazdu.