Portugalsko a tí druhí. Na čo/koho si máme dať pozor?

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Hoci Slovensko žrebovali z druhého najhoršieho, teda 5. koša, žreb kvalifikácie na futbalové majstrovstvá Európy 2024 k nám bol zhovievavý. Okrem jasného favorita J-skupiny Portugalska v nej máme tímy našej „váhovej kategórie“, prípadne aj nižšej: Bosna a Hercegovina, Island, Luxembursko, Lichtenštajnsko. Teda celkom dobrá pozícia v boji o jednu z dvoch miesteniek na šampionát. Pozrime sa v skratke na našich súperov.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

PORTUGALSKO

Najpamätnejšie zápasy
Slovensko – Portugalsko 0:3, kvalifikácia ME 2000, hralo sa v Bratislave 14. októbra 1998, góly: 17. a 30. Joao Pinto, 70. Abel Xavier. Hostia boli v zápase jednoznačne lepší, vyhrali úplne zaslúžene. Prehra nakoniec stála miesto reprezentačného trénera Jozefa Jankecha a šéfovia klubov na Slovensku vyvinuli veľký tlak na odstúpenie vtedajšieho predsedu SFZ Milana Služaniča.

Slovensko – Portugalsko 1:1, kvalifikácia MS 2006, hralo sa 30. marca 2005 v Bratislave, 8. Karhan z 11 m – 62. Helder Postiga. Zatiaľ najlepší zápas Slovákov proti Portugalsku, pred vypredaným 28-tisícovým hľadiskom starého Tehelného poľ. a jediný gól, ktorý sme Portugalcom strelili v doterajších vzájomných zápasoch – dal ho Karhan z jedenástky. Hodinu sme boli lepším mužstvom, potom Helder Postiga z bezprostrednej blízkosti prekonal brankára Kamila Čontofalského. Celý zápas odohral aj vtedy ešte iba 20-ročný Cristiano Ronaldo.

Portugalsko – Slovensko 2:0, kvalifikácia MS 2006, hralo sa 4. Júna 2005 v Lisabone, góly:  21. Fernando Meira, 41. Cristiano Ronaldo. V zápase domáci dominovali, najprv trafil zblízka do siete obranca Fernando Meira, v 41. minúte pekne zatočil priamy kop C. Ronaldo a stanovil konečný výsledok.

Charakteristika súpera
Tím s výbornými individualitami, technicky skvele vybavenými hráčmi zo silných európskych klubov s množstvom skúseností. Medzi hlavne prednosti tímu patria:
pevná obrana a získavanie lôpt v strede poľa

  • stopercentná disciplína
  • kombinácie a rýchle protiútoky
  • štandardné situácie

Vstupenky na zápas Slovensko – Portugalsko (8.9.2023) už čoskoro, informujte sa u nás. 👈

Najväčšia hviezda: Cristiano Ronaldo
Každý ho pozná, každý vie, aký je ambiciózny aj vo svojich 37 rokoch. Je možné, že po MS povie reprezentácii zbohom. Aj potom však zostanú v portugalskom tíme veľké osobnosti typu Rubén Dias, Diogo Jota, João Cancelo a ďalší.

Zdroj: sportscasting.com/foto: David S. Bustamante – Ronaldo (vpravo) a Diogo Jota (v strede)

Bosna a Hercegovina

Posledný vzájomný zápas
Slovensko – Bosna a Hercegovina 1:2, kvalifikácia MS 2014, hralo sa 10. septembra 2013 v Žiline, góly: 42. Hamšík – 69. Bičakčič, 78. Hajrovič. Prehra v tomto zápase definitívne pochovala šance Slovenska na postup na svetový šampionát.

Charakteristika súpera – hlavné prednosti tímu:

  • mužstvo disponuje viacerými technickými hráčmi
  • sila v domácom prostredí
  • bojovnosť

V poslednom čase zdolali v domácom prostredí Rumunsko, Fínsko i Čiernu Horu. Na súpera by mala platiť pevná obrana s dôraznou hrou do tela a taktiež aktívny stred poľa smerom dopredu.

Najväčšia hviezda: Edin Džeko
Kapitána reprezentácie, ktorý za ňu nastupuje už pätnásť rokov, netreba zvlášť predstavovať. Aj vo veku 36 rokov je futbalista Interu Miláno platný hráč a líder.

Zdroj: theathletic.com/foto: Getty Images – Edin Džeko (vľavo) a Miralem Pjanic (vpravo)

Island

Posledný vzájomný zápas
Slovensko – Island 3:1, hralo sa 17. novembra 2015 v Žiline, prípravný zápas, góly: 58. a 61. Mak, 84. Ďuriš – 8. Finbogasson. Slováci rýchlo prehrávali, ale po zlepšenom výkone v druhom polčase tromi peknými gólmi otočili skóre.

Charakteristika súpera – hlavné prednosti tímu:

  • húževnatosť
  • tvrdosť v osobných súbojoch
  • tímovosť, ale aj šikovné individuality v tíme

Ostrovania sú veľmi nepríjemným súperom s množstvom hráčov, ktorí sa presadili v čoraz kvalitnejšej dánskej lige. Kľúčom k úspechu proti Islanďanom bude kombinačná hra vo vysokom tempe a v neposlednom rade dôraz v osobných súbojoch.

Najväčšia hvieda: Arnór Sigurdsson
Ofenzívny stredopoliar má momentálne najväčšiu trhovú hodnotu z islandských hráčov (2,5 milióna eur). V súčasnosti na hosťovaní z CSKA Moskva v IFK Norrköping. Svoje miesto si dokáže zastať na akomkoľvek poste v záložnej formácii.

Zdroj: aftonbladet.se/foto: Simon Hastegaard – Arnór Sigurdsson

Luxembursko

Posledný vzájomný zápas
Luxembursko – Slovensko 2:4, kvalifikácia o postup na EURO 2016, hralo sa 13. októbra 2015 v Luxemburgu, góly: 61. Mutsch, 65. Gerson z penalty – 24. Hamšík a 90+., 29. Nemec, 30. Mak. Pre nás pamätný zápas, pretože sme si víťazstvom zabezpečili prvý historický postup na ME – na šiesty pokus, pod vedením Jána Kozáka st.

Charakteristika súpera – hlavné prednosti tímu:

  • húževnatosť
  • nebojácnosť

Proti tomúto súperovi sa predpokladá naša dominancia s loptou na kopačkách a využívanie rýchlych protiútokov. Centrované lopty z krídelných priestorov a tlak na súpera pri ich rozohrávke by mali spôsobiť problémy v obrane viac ako 600-tisícovej krajiny.

Najväčšia hviezda: Gerson Rodrigues
Portugalský rodák je prvý luxemburský futbalista, ktorý si zahral v skupinovej fáze Ligy majstrov za Dynamo Kyjev. Gólovo produktívny stredopoliar (za Luxembursko dal už 14 gólov), je momentálne na hosťovaní v tíme Al-Wehda v Saudskej Arábii.

Zdroj: facebook.com/gersonrodriguesofficial

Lichtenštajnsko

Posledný vzájomný zápas
Lichtenštajnsko – Slovensko 1:1, kvalifikácia o postup na MS 2014, hralo sa 7. 6. 2013 vo Vaduze, góly: 13. Büchel – 72. J. Ďurica. Slováci prvý raz inkasovali gól od tohto súpera v doterajších 9 vzájomných zápasoch (bilancia 7-2-0, skóre 26:1).

Charakteristika súpera – hlavné prednosti tímu:

  • bojovnosť

Mužstvo plné hráčov so „švajčiarskym“ pôvodom, ktoré síce väčšinu zápasov prehráva, ale dokáže klásť tuhý odpor a uhrať tesné výsledky s papierovo oveľa silnejšími protivníkmi. Dôležitá bude pre nás trpezlivosť pri dobýjani ich pevného obranného valu a dôraz v osobných súbojoch.

Najväčšia hviezda: Nicolas Hasler
Kapitán mužstva, syn najväčšej postavy v histórii lichtenštajnského futbalu Rainera Haslera. Hráva za FC Vaduz v 2. švajčiarskej lige. Dokáže zahrať na ľavej i pravej strane záložnej formácie, s 90 zápasmi za Lichtenštajnsko najskúsenejší hráč.

Zdroj: sportingkc.com – Nicolas Hasler

Vstupenky na zápas Slovensko – Chile (20.11.2022) už čoskoro, informujte sa u nás. 👈