Najviac míňa na platy Chelsea, najmenej Brighton a Brentford

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Anglická futbalová Premier League je najpríťažlivejšia, najbohatšia, najpopulárnejšia a najťažšia súťaž na svete. Točia sa v nej obrovské milióny, preto snom mnohých hráčov je v nej hrať a výrazne sa presadiť. Zásluhou zámožných majiteľov a ohromných ziskov z televíznych práv kluby Premier League míňajú na platy svojich hráčov najviac peňazí.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Najhoršie obdobie za posledných 35 rokov

Portál The Mirror zostavil rebríček klubov Premier League, koľko ročne ich stoja výdavky na mzdy svojich hráčov. Prvé miesto patrí londýnskej Chelsea, ktorá ročne vydáva na mzdy hráčov rekordných 212 miliónov libier a od letného príchodu nového majiteľa, Američana Todda Boehlyho minula na posily neuveriteľných 562 miliónov libier. Na Stamford Bridge za ten čas prišlo 16 nových hráčov!

Na výkonoch a výsledkoch sa to však vôbec neprejavuje, lebo londýnsky klub je v Premier League až na 11. mieste (stav k 28.4.). Prežíva najhoršie obdobie za posledných 35 rokov a v budúcej sezóne nebude štartovať v žiadnej európskej pohárovej súťaži. Todd Boehly na tento totálny prepadák tvrdo zareagoval a viacerí hráči si o dosť utiahnu opasok. Podľa denníka The Mirror platy niektorých futbalistov sa znížia o tridsať percent, lebo sa nekvalifikujú do Ligy majstrov.

👉 prečítajte si: Multivlastníctvo klubov vo futbale: Dlhodobá cesta do záhuby?

Aj United štedro platí svojich hráčov

Za Chelsea hneď nasleduje Manchester United s najlepšie zarábajúcim brankárom. David De Gea stojí klub ročne 19,5 milióna libier. United pod vedením nového trénera Erika Ten Haga urobil dosť veľký progres. Za ním nasledujú tradičné značky – Manchester City, Liverpool a Tottenham Hotspur, teda kluby s veľkými ambíciami. Pravda, v tejto sezóne iba City napĺňa vysoké očakávanie, Tottenham podáva nevyrovnané výkony a zlá atmosféra vo vnútri klubu sa stupňuje. Nepodarenú sezónu zažíva aj Liverpool FC, ktorému reálne hrozí, že v novej sezóne nebude účastníkom Ligy  majstrov.

👉 prečítajte si: Nová éra United pod režisérom Ten Hagom

Opory Arsenalu ostávajú v klube

Arsenal má síce len šiesty najvyšší mzdový náklad, a to tesne pod 98 miliónov libier ročne. Lenže The Gunners sa v posledných rokoch podarilo pritiahnuť viacerých vysoko zarábajúcich hráčov a zdá sa, že tieto rozhodnutia im prospeli. Pravda, v závere sezóny akoby im dochádzal dych, už nie sú v najlepšej pozícii, aby ukončili svoje takmer dve desaťročia trvajúce čakanie na majstrovský titul v Premier League.

V nedávnej minulosti hráči Kanonierov odchádzali do iných klubov za lepšími finančnými podmienkami. Teraz sa to zmenilo, o čom svedčí podpis novej dlhodobej zmluvy pre Gabriela Martinelliho s týždenným platom 180-tisíc libier. Na dobrej ceste je aj skvelý kontrakt pre ďalšiu ofenzívnu oporu, anglického reprezentanta Bukaya Saku. V jeho prípade by išlo o rekordný podpis – týždenný plat 300-tisíc libier!

„Mal som to šťastie, že som bol nedávno na tréningovom ihrisku. Všetko sa tak zmenilo, mám pocit, že manažérom tréningového ihriska je na 95 percent Mikel, ktorý to celé zmenil. Vnímanie klubu sa zmenilo, je tu oveľa väčšie zázemie, lepšie vybavenie, ihriská, všetko na čo si len spomeniete.“
Cesc Fabregas o Artetovom vplyve

Rozpočty iných klubov sú oproti najlepším doslova smiešne

Peniaze však nie sú všetko, čo dokazujú skromné kluby Brentford a Brighton, ktoré uzatvárajú tento rebríček. Ich ročný rozpočet v porovnaní s najlepšie platenými klubmi je doslova smiešny, napriek tomu predvádzajú kvalitný futbal, v ktorom dominuje veľká vášeň a zaujatie do hry.

Brighton sa prebojoval až do semifinále FA Cupu, v ktorom ostal na štíte Manchestru United. V lige však reálne bojuje o účasť v Európskej alebo v Konferenčnej lige. Nečudo, že o jeho hráčov je veľký záujem, už vlani obranca Marc Cucurella odišiel do Chelsea a v tomto zimnom prestupovom období krídelník Leandro Trossard do Arsenalu. A v lete zrejme príde o argentínskeho majstra sveta Alexisa Mac Allistera a Moisesa Caiceda.

👉 prečítajte si: Nefandíš Brightonu? K tomu sa radšej nepriznávaj! 

Brentford vlani postúpil do Premier League po viac než 70 rokoch a klub aj v druhom roku pôsobenia medzi elitou bez veľkých investícii do prestupov, bez hviezd, ale zároveň s precíznym taktickým, ale pekným herným prejavom konkuruje anglickej smotánke.

Náklady klubov Premier League na ročné mzdy hráčov v sezóne 2022/2023 (v miliónoch libier):

  1. Chelsea – 212 miliónov libier
  2. Manchester United – 212
  3. Manchester City – 183
  4. Liverpool – 159
  5. Tottenham Hotspur – 111
  6. Arsenal – 98
  7. Aston Villa – 90
  8. Everton – 81
  9. West Ham United – 80
  10. Newcastle United – 76
  11. Leicester City – 73
  12. Crystal Palace – 68
  13. Nottingham Forest – 67
  14. Fulham – 57
  15. Wolverhampton Wanderers – 53
  16. Southampton – 52
  17. Leeds United – 48
  18. AFC Bournemouth – 42
  19. Brighton and Hove Albion – 36
  20. Brentford – 30

Najlepšie zarábajúci hráči v Premier League (zdroj: planetfootball.com):
*platy sú uvedené v librách

  1. Kevin De Bruyne (ManCity) – 400 tisíc/týždeň
  2. Erling Haaland (ManCity) – 375 tisíc/týždeň
  3. David De Gea (ManUtd) – 375 tisíc/týždeň
  4. Jadon Sancho (ManUtd) – 350 tisíc/týždeň
  5. Mo Sala (Liverpool) – 350 tisíc/týždeň
  6. Raphael Varane (ManUtd) – 340 tisíc/týždeň
  7. Raheem Sterling (Chelsea)- 325 tisíc/týždeň
  8. Jack Grealish (ManCity) – 300 tisíc/týždeň
  9. Casemiro (ManUtd) – 300 tisíc/týždeň
  10. Kalidou Koulibaly (Chelsea) – 295 tisíc/týždeň