Nová éra Man United oficiálne začala: Jej režisérom je Erik ten Hag

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Finálové víťazstvo v ligovom pohári nad Newcastlom United vo Wembley má pre Manchester United špeciálnu príchuť. Nielen, že ide o prvú trofej Red Devils od roku 2017, kedy vyhrali Európsku ligu, ale oficiálne môžeme hovoriť o začiatku novej éry tohto tradičného anglického klubu. Éry, ktorá nesie holandský rukopis.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Erik ten Hag vydržal tlak

Manchester United začal ročník 2022/2023 domácou prehrou 1:2 s Brightonom, po ktorej nasledovala porážka v Brentforde 0:4. Stolička pod holandským trénerom Erikom ten Hagom, ktorý prišiel z Ajaxu Amsterdam, sa poriadne kolísala. Red Devils na tom neboli dobre, ani výsledkovo, ani výkonnostne a pohoda nepanovala ani v kabíne. Otvorene sa hovorilo o tom, že ak ten Hag nezachytí začiatok ročníka, jeho púť môže skončiť skôr, ako poriadne začala. Avšak, holandský lodivod ustál napätie, Diabli sa pomaly začali zlepšovať a aj napriek občasným zaváhaniam sa poúsvali správnym smerom.

Zdroj: talksport.com/foto: Getty – Martinez a ten Hag v Ajaxe

Bolo cítiť, že ten Hag stojí za svojimi hráčmi, či už to boli v tom čase kritizovaný brankár David De Gea, odpisovaný kapitán klubu Harry Maguire, prípadne domáce mladé pušky Jadon Sancho a Marcus Rashford, ktorí sa nachádzali pod obrovským tlakom. Koučovi pomohlo, že sa chytili Lisandro Martinez a Antony, a teda futbalisti, ktorých si so sebou priniesol z Ajaxu. Nie každý bol ale nadšený z toho, ako sa situácia na Old Trafford vyvíja.

Žiaden hráč nie je väčší ako klub

Pravdepodobne kľúčovým momentom ročníka je pre Manchester United odchod hviezdneho Cristiana Ronalda, ku ktorému prišlo po nepopulárnom medializovanom rozhovore. Portugalčan pomenoval nahlas viaceré problémy svojho klubu, neváhal kritizovať majiteľov či samotného trénera. Ten Hag sa nezľakol, práve naopak, legendu Red Devils sa rozhodol poslať preč a pôsobenie CR7 v červenej časti Manchestru bolo razom minulosťou. Holanďan dal najavo, že nikto, ani Ronaldo, nie je väčší ako klub a všetci musia rešpektovať pravidlá a aj jeho osobu. Šéf kabíny môže byť len jeden, inak to nejde.

Zdroj: stadiumastro.com – Rashford a Casemiro

Dokonca, aj keď sa Marcus Rashford dostal do formy a meškal na tímový zraz, ten Hag ho neváhal posadiť na lavičku náhradníkov. Hráč to pochopil, vzal si z toho, čo mal a situácia sa už neopakovala. Do šatne Diablov sa vrátila disciplína a individuality sa podriadili tímu. Okrem toho, treba vyzdvihnúť aj Casemira, ktorého letný príchod z Realu Madrid sa ukázal byť jedným z transferov roka. Muž s povahou šampióna a obrovskou futbalovou kvalitou sa stal herným lídrom a vzorom pre viacerých spoluhráčov.

Inteligentné a premyslené kroky

Aj keď Manchester United ešte nie je vyradený z hry o titul, ešte mu chýba nejaký čas, aby sa mohol v dlhodobej súťaži rovnať najmä s Manchestrom City. Aj triumf v Európskej lige v dvojzápase nad FC Barcelona (2:2, 2:1) je dôkazom toho, že spiaci gigant sa naplno prebúdza. Diabli získali prvýkrát od roku 2017 trofej, sú na najlepšej ceste do Ligy majstrov a čo je dôležitejšie, v klube sú nastavené procesy, na ktorých sa bude dať stavať aj niekoľko rokov.

Skúsených futbalistov (De Gea, Casemiro, Fernandes) dopĺňa stredná generácia (Rashford, Martinez, Antony) či supertalent Garnacho. Manchester United ešte nie je tam, kde byť chce, a kam historicky patrí, ale ak Erik ten Hag a jeho zverenci budú pokračovať v kontinuálnej práci, je to iba otázkou času. Diabli sú späť a treba s nimi počítať.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na MANCHESTER UNITED