Merseyside derby: Liverpoolskych rivalov dokázali spojiť tragédie

4 minúty čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Rozdeľuje ich „iba“ park – Stanley Park. Vzdialenosť medzi futbalovým domovom Evertonu v Goodison Parku a sídlom Liverpool FC na Anfield Road je necelý kilometer. Niekto si dal tú námahu a zmeral presnú vzdialenosť medzi hracími plochami oboch mužstiev. Vyšlo to na 847,31 metra. Rivalita oboch klubov, stelesnená v Merseyside derby, má už 129-ročnú tradíciu. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Súboj o Liverpool: Merseyside derby

Liverpoolske derby dostalo pomenovanie Friendly, čiže priateľské, pretože v porovnaní s inými derby zápasmi nevraživosť nie je taká vypuklá a konfrontácia medzi fanúšikmi sa zväčša zaobíde bez násilností. Pravda, v rámci rivality sa odohrali aj viaceré kontroverzie. V liverpoolskych rodinách nie je žiadna zriedkavosť, že niektorí členovia fandia Evertonu a ďalší zase rivalovi.

Vznik rivality

Everton bol založený v roku 1878 ako St. Domingo SC, až o štrnásť rokov neskôr vznikol jeho rival Liverpool FC. To už bol Everton prvý víťaz anglickej ligy. Sídlil na Anfield Road a majiteľ štadióna (i klubu) John Houlding, zvýšil pre klub nájomné. Členov Evertonu to tak nahnevalo, že sa odsťahovali s takmer celým mužstvom. Nový domov si vytvorili v Goodison Parku. Houlding sa ocitol bez tímu, a tak založil Liverpool FC. Rivalita klubov od Merseyside sa mohla začať. Prvý raz sa stretli 13. októbra 1894, bolo to v lige na Goodison Parku. Everton vyhral 3:0.

Gól si zakričali jedenásťkrát

Najúrodnejší súboj sa odohral 11. februára 1933 v ligovej súťaži. Na Anfielde si diváci zakričali gól 11-krát, fanúšikovia Liverpool FC sedemkrát, priaznivci Evertonu štyrikrát. Domáci Barton sa trafil štyrikrát. Doposiaľ najväčšiu výhru nad rivalom zaznamenal Liverpool v pomere 6:0 (1935/36), Everton zdolal najvýraznejšie svojho protivníka 5:0 (1914/15). Celková bilancia hovorí dodnes výrazne v prospech The Reds.

Rozdelilo ich náboženstvo i Heysel

V päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch sa v pozadí rivality nieslo aj to, že sa kluby hlásili k odlišnej náboženskej orientácii – Liverpoolu bola bližšie protestantská, rivalovi katolícka. O problémy sa  ale starali chuligáni Liverpool FC zvaní Nutty Crew. Fanúšikovia Evertonu im vyčítali heyselskú tragédiu (finále EPM z roku 1985 medzi Liverpoolom FC a Juventusom Turín so smrťou 39 fanúšikov), po ktorej nasledoval zákaz štartu anglických klubov v európskych pohárových súťažiach.

Stotisíc Liverpoolčanov mierilo do Wembley

Dňa 25. marca 1984 vládol v uliciach Liverpoolu pokoj a ticho. Stotisíc ľudí si to namierilo do Londýna, presnejšie na štadión Wembley, kde sa prvýkrát stretli vo finále Ligového pohára proti sebe liverpoolski rivali. Atmosféra sa niesla v priateľskom duchu, fanúšikovia oboch klubov to vzali ako reklamu svojho mesta a regiónu, solidárne držali spolu. Na tribúnach sedeli pomiešaní priaznivci odetí v modrých i červených dresoch. Ešte aj výsledok bol zmierlivý (0:0), a tak mohli všetci liverpoolski priaznivci oslavovať. John Bailey s protihráčom z Liverpoolu Alanom Kennedym zviazali po záverečnom hvizde šály oboch klubov a dvihli ich nad hlavu. Červení i modrí na tribúnach jednohlasne skandovali: Merseyside! O  tri dni v opakovanom dueli vyhral  Liverpool FC 1:0, hralo sa v Manchestri.

Hillsborough ich spojil

Na štadióne Hillsborough v Sheffielde v zápase FA Cupu medzi Liverpoolom FC a Nottinghamom Forest prišlo v roku 1989 o život 96 fanúšikov The Reds. Tragická udalosť spojila priaznivcov oboch liverpoolskych klubov. Solidarita modrých s červenými bola silná. Fanúšikovia od Goodison Parku po Anfield pospájali šály oboch klubov. V prvom zápase po tragédii v Goodison Parku zaznela slávna klubová hymna  Liverpool FC You´ll Never Walk Alone a spievali ju oba tábory. A  potom vytrysklo z hrdiel spoločne: Merseyside! Solidarita sa preukázala aj pri vražde iba 11-ročného fanúšika Evertonu Rhysa Jonesa, ktorá však nesúvisela s futbalom. Opäť si spolu zaspievali priaznivci The Reds a The Toffees melódiu so slovami „nikdy nebudeš kráčať sám“ na počesť zosnulého chlapca.

Rekordéri derby

Najúspešnejším strelcom derby je Ian Rush z Liverpoolu FC s 25 gólmi. Bývalý hráč Evertonu Dixie Dean dal 19. Rekordérom v počte štartov je Neville Southall, ktorý zažil derby ako hráč Evertonu 41-krát. Rush si ho zahral 36-krát.

Desaťročné čakanie na víťazstvo

Od 17. októbra 2010 (víťazstvo 2:0 doma) nedokázal Everton svojho rivala zdolať do 20. februára 2021 (výhra u súpera 2:0) v 23 zápasoch po sebe. Na víťazstvo čakal 10 rokov 4 mesiace a 3 dni.

Slovenská stopa v derby

Bývalý hráč Liverpoolu FC Slovák Martin Škrtel, nastúpil proti Evertonu 19-krát, sedemkrát vyhral, trikrát prehral, deväť duelov sa skončilo nerozhodne. „Mám rád, keď ma fanúšikovia Evertonu vybučia. Vyburcuje vás to k ešte tvrdšej práci,“ vravel v rozhovoroch v časoch, keď derby zažíval na vlastnej koži. Gól sa mu proti rivalovi nikdy nepodarilo streliť. Na začiatku jeho pôsobenia v Liverpoole sa mu prihodilo, že ho taxikár odmietol odviezť. Dôvod bol úsmevný, ale pochopiteľný „Keď zistil, že som hráč FC, slušne povedal, že si mám vystúpiť. Jednoducho, že ma nevezme, lebo on je fanúšik Evertonu,“ uviedol „Škrťo“.

KOMPLETNÁ PONUKA NA ZÁPASY PREMIER LEAGUE