Ján Kozák mladší ide v šľapajách svojho úspešného otca

Píše Milan Valko

Ján Kozák st. a Ján Kozák ml. vyorali hlbokú brázdu v slovenskom futbale. Obidvaja boli reprezentanti, sú  niekoľkonásobní majstri Slovenska, na vlastnej koži precítili najprestížnejšiu európsku súťaž Ligu majstrov, prvý ako tréner vtedajších FC Košice a druhý ako hráč Artmedie Petržalka.

Ján Kozák st., účastník ME 1980 a MS 1982, dosiahol pekné úspechy hlavne na lavičke 1. FC Košice, keď pred 25 rokmi v dvoch sezónach vybojoval dva majstrovské tituly a prerušil éru slávnej silnej slovanistickej generácie.

A dokonca v roku 1997 postúpil do hlavnej fázy klubovej milionárskej súťaže Ligy majstrov ako prvý slovenský tréner. Dovtedy slovenské kluby o tom ani nesnívali…

Odporúčame: Keď Artmedia valcovala pohárovú Európu

A naposledy sa blysol ako reprezentačný kouč! Bol totiž najdlhšie pôsobiacim trénerom národného tímu v ére samostatnosti a z pohľadu výsledkov asi aj najúspešnejším! Ján Kozák st. dokázal ako prvý vydržať pri seniorskej reprezentácii viac ako päť rokov.

Najväčší úspech dosiahol s národným tímom v roku 2016, keď priviedol Slovensko na európsky šampionát vo Francúzsku.

Kozák nebol iba skvelým hráčom či režisérom hry, ale bol aj umným trénerom, motivátorom, psychológom, ktorý dokázal ukočírovať aj tie najväčšie hviezdy. Pravda, jeho trénerská kariéra mala aj tienisté stránky.

Počas nej rozdal na slovenských ihriskách veľa úderov, mal viacero slovných konfliktov s kolegami, protihráčmi a aj s novinármi. Známy je jeho posledný konflikt s Miroslavom Stochom, ktorý si pod jeho vedením v reprezentácii už nezahral.

Ján Kozák ml. začal tiež trénovať približne v takom veku ako jeho otec. V roku 2015 prevzal juniorku Slovana, s ktorou vypadol z II. do III. ligy, ale po dvoch rokoch sa s ňou vrátil do druhej najvyššej celoslovenskej súťaže. V posledných týždňoch sa mu však trénerský život otočil o 180 stupňov.

Po šokujúcom vypadnutí belasých v 1. predkole Ligy majstrov s čiernohorským tímom Sutjeskou Nikšič mal byť iba dočasnou alternatívou za odvolaného Martina Ševelu, respektíve za Srba Vladimíra Radenkoviča. Mužstvo prebral v neľahkej situácii, ale pod jeho vedením sa Slovanu darilo vo Fortuna lige i v Európskej lige.

Prečítajte si tiež: Kinderovi chýba v Premier League viac Slovákov

V náročných skúškach teda  Ján Kozák ml. obstál na výbornú a už je z neho natrvalo hlavný tréner, keď vedenie Slovana s ním podpísalo ročnú zmluvu. Na rozdiel od svojho otca je pokojnejší, uzavretejší, na tlačových besedách hovorí stručne a výstižne, nedá sa vtiahnuť do nejakých zbytočných debát.

Isté je, že mladší Kozák zdedil trénerské gény po svojom otcovi. Tiež bazíruje na príkladnej defenzíve, kvalitnej organizácii hry, ale myslí dosť aj na príťažlivú útočnú činnosť.

Na ihrisku bol dirigent, taký je aj tréner, ktorý je konštantný a psychicky vyrovnaný. Má výborný a odborný prístup k hráčom, životnú šancu chytil pevne za pačesy a za niekoľko týždňov si v slovenskom futbale urobil výborné trénerské meno.

Jána Kozáka ml. sme sa spýtali, ako otec formoval jeho futbalový rast a v čom sú rozdielni? ,,Otec ešte v čase jeho aktívnej činnosti sa podieľal na mojom futbalovom raste, robil so mnou prvé krôčiky. Tento šport bol v našej rodine vždy číslo jeden, snažil som sa tiež nájsť svoju cestu a ísť po nej. Takže otcovi za veľa vďačím, vždy mi rád pomohol a aj teraz poradí. Neznášame krivdu a nespravodlivosť. Nie som taký impulzívny, ale vo svojom vnútri tiež poriadne prežívam každý zápas,“ hovorí 39-ročný Ján Kozák ml.