Kinderovi chýba v Premier League viac Slovákov

Píše Milan Valko

Vladimír Kinder, Futbalista roka 1994 a prvý Slovák, ktorý pôsobil v anglickej Premier League vo farbách FC Middlesbrough v rokoch 1997 a 2000 a postúpil s ním dvakrát do finále Ligového pohára a raz do finále FA Cupu, stále pozorne sleduje najprestížnejšiu súťaž na svete.

V čom sa najviac zmenila anglická Premier League odvtedy, čo ste v nej pôsobili?

V mojich očiach je to najlepšia liga na svete, a preto som veľmi rád, že som v nej pôsobil. Samozrejme, v súčasnosti je o dosť iná ako vtedy, veľa vecí sa zmenilo v prospech kvality a popularity celej súťaže. Keď som tam hrával ja, mohli byť v mužstve z mimo Európskej únie iba dvaja futbalisti, teraz je tam podľa mňa až príliš veľa zahraničných hráčov. Kluby profitujú z viacerých strán, hlavne majú obrovské peniaze z predaja televíznych práv.

Práve preto platia za posily neskutočné finančné čiastky a zároveň im ponúkajú obrovské platy. Myslím si, že je to už prehnané a aj vo futbale by sa mal urobiť nejaký finančný strop, ako je to v NHL. Takže v Premier League je toľko peňazí, ako v žiadnej inej lige na svete, aj vypadávajúce kluby si prídu na svoje, lebo dostanú pekný balík financií.

Bude vás zaujímať: Ján Kozák mladší ide v šľapajách svojho úspešného otca

Máte ešte nejaké kontakty s Middlesbroughom?

Nie, napokon odvtedy som viackrát zmenil telefónne číslo, takže nikto by sa mi už nedovolal. Samozrejme, Middlesbrough sledujem, bol by som rád, keby sa znova vrátil do Premier League, ale zatiaľ sa mu to nejako nedarí. Pravda, treba si uvedomiť, že aj v druhej najvyššej anglickej súťaži je veľká konkurencia a postúpiť do Premier League sa dá v play-off aj zo šiesteho miesta.

Doteraz jedenásť Slovákov hralo v novodobej ére Premier League, v poslednom čase našu krajinu však zastupuje iba brankár Martin Dúbravka. Nie je to málo?

Súhlasím, je to málo, mali by tam byť aj nejakí hráči v poli. Zrejme sa nevedia tak presadiť, aby hrali takú náročnú súťaž. Verím však, že je to iba prechodné obdobie a v Premier League bude hrať viac Slovákov, čo by bolo dobré hlavne pre slovenskú reprezentáciu.

Myslíte si, že aj v tejto sezóne sa o titule rozhodne medzi Manchestrom City a Liverpoolom?

Aj v novom ročníku všetko nasvedčuje tomu, že boj o majstrovský titul bude záležitosťou týchto dvoch mužstiev. Majú najkvalitnejšie kádre s viacerými skvelými individualitami, vynikajúcich trénerov a víťaznú mentalitu.

Keby ste mali možnosť, na zápas ktorého klubu by ste sa vybrali a ktorý štadión by ste navštívili?

Najväčší štadión v Anglicku má Manchester United a Old Trafford sa oprávnene volá „Divadlo snov“. Za mojej éry sa mi však najviac páčil štadión Tottenhamu a keďže teraz má úplne nový, megalomanský, tak by som veľmi rád navštívil tento mega stánok. A keď už hovorím o Tottenhame, želal by som si vidieť jeho zápas s Manchestrom City, lebo je zárukou, že v ňom padne veľa gólov.