Keď Artmedia valcovala pohárovú Európu

Píše Pavol Hyravý

Futbalová Liga majstrov – najprestížnejšia klubová súťaž na starom kontinente. Len tri tímy zo Slovenska sa doteraz prebojovali do hlavnej súťaže. 1. FC Košice, Artmedia Petržalka a MŠK Žilina.

Premiéru si odkrútil klub z východu republiky, sponzorovaný oceliarskym gigantom. V skupine s Manchestrom United, Juventusom Turín a holandským Feyenordom si však na súperoch „vylámal zuby“ a v ťažkej konkurencii nezískal ani bod.

Na ďalší pokus si slovenskí fanúšikovia museli počkať niekoľko rokov. Až sa to podarilo malému bratislavskému klubu. Artmedia Petržalka sa vydala na úspešnú cestu do skupinovej fázy.

V roku 2005 klub spoza bratislavského Starého mosta získal v slovenskej súťaži ligový titul. V júli, krátko po jeho zisku, vykročil do prvého predkola LM. V úvodnom zápase na ihrisku Kazašského Kairat Almaty prehrala Artmedia 0:2. V odvete však ukázala bojovnosť, srdce a túžbu po víťazstve – to, čo ju zdobilo aj v nasledujúcich zápasoch – a po víťazstve 4:1 v predĺžení, postúpila ďalej.

V druhom predkole na Tehelné pole pricestoval slávny Celtic Glasgow. Viac ako 17-tisíc divákov na štadióne prežívalo neopísateľné chvíle a zápas, na ktorý pamätajú dodnes. Artmedia v ten večer prevalcovala Celtic 5:0! Aj napriek prehre v odvetnom zápase v Škótsku postúpila ďalej a zo súťaže vyprevadila aj škótskeho rekordéra.

Následný dvojzápas s Partizanom Belehrad už také gólové hody nepriniesol a vynikli najmä defenzívy obidvoch mužstiev na čele s gólmanmi. Hrdinom sa stal ten petržalský – Juraj Čobej.

Po predĺžení prišiel na rad penaltový rozstrel, po ktorom sa z postupu tešil náš zástupca.

Dokázali to!

Nenápadný klub zo Slovenska sa prebojoval do skupinovej fázy „milionárskej súťaže“. Milánsky Inter, FC Porto, Glasgow Rangers. Slovenská družina si v skupine merala sily s tými najlepšími. Na ihrisku hráči ako Figo, Adriano, Cambiasso, Pršo, Zanetti, Quaresma či skvelý gólman Vítor Baía.

Vidieť ich naživo bolo pre fanúšikov veľkým zážitkom. Pre hráčov obrovská motivácia a skúsenosti. Zaplnené tribúny hnali svojich hrdinov dopredu. Artmedia sa nestratila. Nielenže získala historicky prvé body, ale do posledného kola bojovala o postup, ktorý jej unikol len „o vlások“.

So šiestimi bodmi nakoniec obsadila v skupine 3. miesto a postúpila do jarných vyraďovacích zápasov v Pohári UEFA (dnes Európska liga), čo bolo pre klub aj pre slovenský futbal veľkým úspechom.

Do skupiny Ligy majstrov sa jej v ďalšom období už postúpiť nepodarilo, ale bola k tomu veľmi blízko.

V sezóne 2008/09 hrala v treťom predkole s turínskym Juventusom. Hráči okolo Gianluigiho Buffona či Pavla Nedvěda ale nedovolili zopakovať vysnívaný postup a po výsledkoch 4:0 v Taliansku a 1:1 doma postúpila ďalej „Stará dáma“.

Petržalka dosahovala na domácej scéne úspechy a v období sezón 2003/04 až 2008/09 bola pravidelným účastníkom európskych súťaží.

Prečítajte si tiež: Ján Kozák mladší ide v šľapajách svojho úspešného otca

Okrem dobrého mena a výsledkov Artmedie vynikli aj hráči ako Čišovský, Ján Kozák ml., Ján Ďurica, Karim Guédé, Juraj Čobej a ďalší. Niektorým sa otvorila cesta do reprezentácie, iní pokračovali v kariére v kvalitných európskych kluboch.

Artmedia Petržalka bola ozdobou futbalovej scény na Slovensku a zapísala sa do nej výraznými úspechmi.

Prečítajte si tiež: 5 pamätných zápasov slovenských klubov v Európe