Inter proti Juventusu? Čistá nenávisť. Čo je za tým?

4 minúty čítania
Autor: David Zlomek

Veľa prestížnejších zápasov vo svetovom futbale nenájdete. Inter Miláno a Juventus historicky patria medzi najväčšie kluby v Taliansku. Ani jedna strana neuzná, že ta druhá je lepšia. Ide o výnimočnú rivalitu, v ktorej neexistuje príliš pozitívnych emócii. Prevládajú tie negatívne a slovo nenávisť je skutočne na mieste.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Dlhá história poznamenaná kontumáciou zápasu

Ide o dva najúspešnejšie talianske kluby. Navrch ma aj vďaka poslednej dekáde Juventus, ale vzájomná história je poriadne dlhá. Väčšina fanúšikov posudzuje počiatok rivality od sezóny 1960/61 a zápasom, ktorý skončil víťazstvom Bianconeri 9:1. Vtedy to bol zápas druhého Interu s prvým Juventusom.

Inter strácal len štyri body a v prvom vzájomnom zápase zvíťazil 3:1. Na duel sa dostavilo neúmerné množstvo fanúšikov. Až 5-tisíc z nich sa dostalo mimo tribún a sledovali súboj od postrannej čiary. Niektorí sa dokonca dostali až na lavičku Milánčanov. Začalo sa podľa plánu, ale po pol hodine hry rozhodca prerušil zápas kvôli priaznivcom Juventusu na ihrisku. Podľa pravidiel bolo nakoniec Interu priznané kontumačné víťazstvo 2:0.

„Stará dáma“ sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala na futbalovú asociáciu a v posledný deň sezóny, tesne pred výkopom posledného zápasu, sa rozhodlo, že výhra Interu bude zrušená a zápas sa bude opakovať. Aby toho nebolo málo, šéfom asociácie v tej dobe bol Umberto Agnelli, prezident Juventusu. Jeho náprotivok z Milána Angelo Moratti a trenér Helenio Herrera se rozhodli, že na protest postavia do opakovaného zápasu mládežnícky tím. Výsledkom bolo poníženie Nerazzurri 9:1 a zrod rivality, ktorá trvá dodnes.

👉🏼 Prečítajte si: Najväčšie derby zápasy v Taliansku 🇮🇹

Posledné roky? Podobný osud

Z Juventusu sa stal európsky gigant, ktorý má v súčasnosti 36 ligových titulov. Inter je spoločne s mestským rivalom AC na druhom mieste a oba milánske tímy majú po devätnásť majstrovských trofejí. V posledných rokoch sa tímy na výslní férovo striedali. Zatiaľ čo modro-čierni ovládli prvú dekádu milénia, bielo-černi zase tú druhú. Posledný triumf Juve sa datuje do roku 2020, Inter slávil scudetto o rok neskôr.

V tejto sezóne si oba tímy idú po Scudetto, pričom im na chrbát dýcha aj milánske AC. Obhájca z Neapolu po víťaznej sezóne, prežíva sériu nevyrovnaných výkonov. K nepohode im neprospela ani prehra vo finále talianskeho Superpohára proti Interu Miláno (0:1). Lobotku a spol. čakajú ešte boje v Lige majstrov a v Serie A je cieľom maximálne pohárová Európa.

Vzájomný zápas Interu a Juventusu ponúkne vždy o niečo naviac. Či už góly, emócie, karty alebo divoké výlevy fanúšikov.

⚽ VSTUPENKY a ZÁJAZDY na taliansku SERIE A 🇮🇹