Vášniví talianski fanúšikovia: Toto sú najväčšie derby zápasy!

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Talianska futbalová liga a talianski fanúšikovia patri medzi najlepších na svete. Pre slovenských priaznivcov je navyše Serie A atraktívna aj vďaka geografickej polohe. Dostať sa na Apeninský polostrov totiž vôbec nie je zložité. Prečo je ale vidieť svetoznámych Tifosi na vlastné oči zážitkom na celý život?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Sú symbolom talianskeho futbalu

Talianskym futbalovým fanúšikom sa ľudovo hovorí Tifosi, čo pochádza zo slova „tifo“, ktoré v slovenčine môžeme chápať ako choreo, alebo ak chcete banner či transparent. Pôvod je potrebné hľadať v derby zápasoch v Serie A, kde fanúšikovia boli odjakživa naozaj aktívni a pripravovali rôzne kreatívne transparenty či farebné kombinácie, ktoré tribúny počas týchto súbojov oživili. Toto pomenovanie sa rozšírilo predovšetkým v 60. a 70. rokoch uplynulého storočia a stalo sa doslova večným.

Práve Tifosi prispievajú k tomu, že atmosféra na zápasoch v talianskej lige je osobitá a nezabudnuteľná, čo sa prejavuje predovšetkým v derby dueloch, ktoré môžu byť v rámci jedného mesta, regiónu, alebo na celonárodnej úrovni.

Zdroj: centropsy.it/foto: Aidan Crawley(EPA)

Mestské derby súboje

AS Rím – Lazio Rím
Keď je reč o futbalových „bitkách o mesto“, najznámejšou je podľa viacerých ukazovateľov a expertov Derby della Capitale, a teda súboj o hlavné mesto medzi AS Rím a Laziom, ktoré sa často označuje aj za jedno z najnebezpečnejších derby vo svete futbalu. Nie nadarmo sa Rímu hovorí večné mesto. Večná je aj rivalita týchto dvoch klubov, ktoré hrajú na spoločnom Olympijskom štadióne. Keď fandíte alebo hráte za jeden z tímov, presedlať k druhému sa neodpúšťa. Nevraživosť, ktorá medzi AS a Laziom panuje, dokáže doslova rozdeľovať rodiny a ukončovať vzťahy.

📽️ VIDEO: Krátky dokument o silnej reputácii Derby della Capitale

Zdroj: ultras-tifo.net – Choreo fanúšikov Lazia (hore) a AS (dole)

AC Miláno – Inter Miláno
Potom je tu svetoznáme Derby della Madonina, a teda, súboj o Miláno, v ktorom na San Sire zápolia Inter a AC. Sú to neúprosné súboje, pričom nezáleží, aké je tabuľkové postavenie jednotlivých celkov, vždy ide o všetko a ešte kúsok viac. Nechýbajú choreá, svetlice, pokriky a niekedy aj nepokoje medzi jednotlivými tábormi priaznivcov. Aj keby je konečný výsledok 0:0, existuje garancia toho, že sa nudiť nebudete. K tomu prirátajte štadión San Siro, ktorý v sebe v momentoch skrýva vyslovene kúzelnú energiu.

Aspoň raz proti sebe v rámci Serie A v zápase „o mesto“ nastúpili aj FC Janov a Sampdoria v dueli pod názvom Derby della Lanterna. Vo Verone Hellas zas hrá proti Chievu v rámci Derby della Scala a zápas Juventusu s FC Turín má meno Derby della Mole. V niektorom meste sú medzi tímami väčšie výkonnostne rozdiely, ale keď ide príde k derby, všetko sa sústredí len na tých 90 minút. Víťazstvo nad mestským rivalom neraz chutí viac ako zisk trofeje.

Zdroj: si.com

Národné derby súboje

Inter Miláno – Juventus Turín
Na národnej úrovni sa v Taliansku riešia predovšetkým dva súboje. Derby d’Italia, doslova „bitka o Taliansko“ (tento pojem ako prvý použil novinár Gianni Brera v roku 1967), prebieha medzi Interom Miláno a Juventusom Turín. V uplynulých rokoch rivalita nabrala na obrátkach, pretože oba kluby medzi sebou neraz bojovali o zisk majstrovského Scudetta a boli to naozaj vypäté súboje.

Spomínaná rivalita naplno začala v roku 1961, keď Inter, vtedy na druhej priečke, cestoval na trávnik ligového lídra z Turína. Fanúšikovia Juve však vtrhli na ihrisko a duel bol po 30 minútach prerušený. Inter kontumačne vyhral 2:0, Juventus sa následne proti rozhodnutiu odvolal a talianska federácia nariadila opakovanie duelu. To spustilo obrovskú rivalitu medzi týmito tábormi, ktorá bola podporená aj korupčnou kauzou Calciopoli z roku 2006, v ktorej Juventus prišiel o ligový titul, ktorý získal „spoza zeleného stola“ Inter.

Zdroj: calcioengland.com – Choreo fanúšikov Interu v zápase proti Juventusu

AS Rím – SSC Neapol
A čo tak „slnečné derby“, respektíve Derby del Sole medzi AS Rím a SSC Neapol, ktoré pravidelne prebieha od sezóny 1926/1927?  Možno sa na prvý pohľad nezdá, prečo majú tieto dva kluby rivalitu, ale verte, ide o historicky danú nevraživosť. Ide v nej predovšetkým o to, že Rím predstavuje hlavné mesto krajiny, v ktorom sa nachádza aj veľký kapitál, pričom Neapol zastupuje juh, Sicíliu, kde sa žije, čo sa minimálne financií týka, o niečo náročnejšie. Fanúšikovia majú v sebe tieto rozdiely zafixované prakticky od narodenia a futbal im slúži ako ideálny ventil na sociálne a kultúrne témy.

homefans.net – Fanúšikovia Neapolu s ikonickou postavou klubu Diegom Maradonom

Mohli by sme pokračovať ďalej, existuje Derby dell’Appennino, Apeninské derby, medzi Bolognou a Fiorentinou, taktiež Derby delle Due Sicilie, dvojbitka o Sicíliu, medzi Palermom a Neapolom, pričom na juhu krajiny medzi sebou zápolia aj Palermo a Cagliari (Derby delle Isole) a Palermo s Cataniou (Derby di Sicilia). Klubizmus a rivalita medzi tímami sú v Taliansku rozšírené už niekoľko desaťročí a doslova sa v konkrétnych rodinách dedia. Ako je načrnuté vyššie, derby duely majú rôzne podtóny, či už ide o geografiu, politiku alebo sociálnu stránku. Nech už zavítate na akýkoľvek z vyššie spomenutých zápasov, zážitok, ktorým si prejdete, bude vo vás žiť ešte niekoľko rokov či dokonca desaťročí. To je vyslovene zaručené.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na TALIANSKY FUTBAL