Grécka rozprávka, ale aj Česi, Dáni či Lotyši. Toto sú najväčšie prekvapenia futbalových ME

4 minúty čítania

EURO 2024 v Nemecku klope na dvere a s blížiacim sa kontinentálnym turnajom je na mieste si pripomenúť najväčšie prekvapenia, ktoré majstrovstvá Európy vo svojej histórii priniesli. Pamätáte si nečakaný triumf Dánov či grécku rozprávku v Portugalsku? A čo bodový zisk odpisovaných Lotyšov? 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Outsideri majú svojich fanúšikov

Odjakživa množstvo fanúšikov počas turnajov fandí papierovým outsiderom. Tímy, ktoré nemajú čo stratiť, častokrát dokážu zaskočiť aj najväčších favoritov. Futbalové majstrovstvá Európy nie sú výnimkou. Poďme si pripomenúť niekoľko zápasov, ktoré v histórii EURA priniesli veľké prekvapenia.

EURO 1988: Anglicko vs Írsko (0-1)

„Myslím, že nikto v Írsku nám nedával šancu,“ povedal Ray Houghton pri pohľade na premiéru svojho národa na kontinenálnom turnaji, ktorá sa nevyvíjala podľa predstáv. Houghton poslal mužstvo trénera Jacka Charltona do vedenia už v šiestej minúte a potom prežilo anglický nápor vďaka famóznemu výkonu gólmana Pata Bonnera. Odpisované Írsko zdolalo v ostrovnom derby hrdý Albion a postaralo sa o obrovský šok ME 1988.

EURO 1992: Švédsko vs Anglicko (2-1)

„Tento gól sa vo Švédsku premietal neustále a všade. Kam som prišiel, sa ma naň ľudia pýtali,“ povedal Thomas Brolin, keď spomínal na zásah, ktorý poslal Anglicko v roku 1992 domov z ME. Angličania viedli už po štyroch minútach, ale hostitelia sa odmietli vzdať, Jan Eriksson sa postaral o vyrovnanie a v 82. minúte skóroval jeden z najväčších gólov švédskej futbalovej histórie spomínaný Brolin.

EURO 1992: Nemecko vs Dánsko (0-2)

Dánsko sa nekvalifikovalo na EURO 1992 a bolo pozvané len dva týždne pred jeho začiatkom, keď odstúpila Juhoslávia. Zvyšok už futbaloví fajnšmekri poznajú, Dáni sa o mesiac neskôr stali majstrami Európy. John Jensen a Kim Vilfort skórovali vo finále a zavŕšili tak svoju neuveriteľnú cestu svojho národa. „Nemohli sme zlyhať, pretože sme nemali žiadne očakávania,“ povedal Vilfort a jeho slová vošli do histórie.

EURO 1996: Česko vs Taliansko (2-1)

Po porážke od Nemecka v úvodnom zápase sa šťastena napokon k českým futbalistom v dôležitom okamihu. Enrico Chiesa zrušil vygumoval úvodný gól Pavla Nedvěda, ale vylúčenie Luigiho Apolliniho a zakončenie Radka Bejbla nasmerovali našich západných susedov k trom bodom. Ich púť napokon skončila až vo finále. „Stalo sa tam naozaj veľa, veľa vecí a všetky z nich som si užil,“ spomína na úspešné EURO 1996 niekdajší český reprezentant Karel Poborský.

EURO 2004: Lotyšsko vs Nemecko (0-0)

Lotyšsko pri svojom debute na EURE prehralo s Čechmi 2:1, ale potom sa vzchopilo a odolalo obrovskému tlaku favorizovaného Nemecka. Outsider bol dokonca blízko k prekvapujúcemu víťazstvu, ale napokon skórovať nedokázal. Tréner Aleksandrs Starkovs to označil za „historický výsledok“ a s hrdosťou dodal: „Dokázali sme silu nášho tímového ducha.“

EURO 2004: Portugalsko vs Grécko (0-1)

„Súper bol technicky lepší ako my, ale my sme využili svoje šance,“ povedal tréner Otto Rehhagel po tom, čo jeho zverenci umlčali domáce publikum v Lisabone. Angelos Charisteas vo finále hlavou skóroval ako jediný. Stačilo to na to, aby Grécko porazilo obrovského favorita, v ktorého zostave bol aj mladý Cristiano Ronaldo. „Gréci sa dnes zapísali do futbalovej histórie,“ dodal vtedy „Rehhakles“. Zaujímavosťou je, že Grécko proti Portugalsku nastúpilo v prvom zápase na turnaji a zároveň vo finále, v oboch prípadoch odpisovaná reprezentácia vyhrala 1-0.

EURO 2016: Anglicko vs Island (1-2)

Angličania sa vo Francúzsku v roku 2016 prepočítali, jeden z „čiernych koní“ turnaja Island šokoval kolísku futbalu a po oduševnenom výkone ju poslal domov. Jedným z highlightov turnaja pred 8 rokmi boli fantastickí islandskí priaznivci. „Mysleli si, že to bude prechádzka ružovou záhradou,“ povedal strelec dôležitého gólu Sigurdsson.

EURO 2020: Holandsko vs Česko (0-2)

„Nemohlo to dopadnúť lepšie. Nikto nečakal, že sa dostaneme tak ďaleko,“ povedal v roku 2021 Patrick Schick. Skúsený útočník dal druhý gól Česka po exportnej úvodnej hlavičke Tomáša Holeša. Zverenci Jaroslava Šilhavého, ktorí sa do vyraďovacej časti dostali ako jeden z najlepších tímov z tretích miest, ukončili v Budapešti víťazné ťaženie Oranjes. Česi by mohli patriť medzi pozitívne prekvapenia turnaja aj v roku 2024. Celkovo bude zaujímavé sledovať, ktorí outsideri sa zapíšu do histórie. Ktovie, možno šok príde hneď v úvode turnaja v dueli Belgičanov so Slovenskom…