EURO 2024: Kto prekvapil a šokoval svojimi dresmi + slovenský špeciál

6 minút čítania

Majstrovstvá Európy 2024 v Nemecku sa nezadržateľne blížia. Okrem postupujúcich, nominácií či dejísk, sú v centre záujmu priaznivcov aj dresy jednotlivých krajín. Práve na sady, v ktorých účastníci EURO 2024 budú v júni a v júli štartovať, sme sa rozhodli sústrediť. Kto prekvapil, kto zaujal a ako sa vyvíjali sady nášho národného tímu?

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Slovenskí súperi inšpirovaní rozprávkou

Viaceré krajiny budú na EURO 2024 v Nemecku štartovať skutočne v originálnych sadách. Nižšie si môžete pozrieť viaceré krásne dresy, ktoré na kontinentálnom turnaji nebudú chýbať. V popredí sú predovšetkým dvaja výrobcovia, adidas a Nike. Súper Slovenska v skupine E, jeden z favoritov celého šampionátu Belgicko, predstavilo skutočne pútavé dresy. „Červení Diabli“ sú v domácej sade verní svojim tradičným farbám.

Belgicko
Dres Belgicka (zdroj: adidas)

Čo sa týka vonkajšej edície, tá je inšpirovaná belgickým rozprávkarom Hergém, ktorý je autorom ikonickej populárnej detskej postavy menom Tintin. Nechýba limec, ktorý vzbudzuje pocit elegancie.

Belgicko
Vonkajší dres Belgicka (zdroj: adidas)

Hold histórii a tradíciám

Firma Nike v spolupráci s chorvátskou reprezentáciou stavila na klasiku. Ruku na srdce, ak by Luka Modrič, Mateo Kovačič či Joško Gvardiol nehrali v „šachovnicových“ dresoch, nebolo by to ono. Vonkajšia edícia bude tentokrát v tmavomodrej farbe.

Chorvátsko
Domáci dres Chorvátska (zdroj: Nike)

Angličania sa na EURO 2024 vrátia k symbolom z roku 1966, kedy dokráčali zatiaľ k jedinému titulu majstrov sveta. Albion chce byť úspešný aj na turnaji v Nemecku, generácia okolo Bellinghama, Fodena, Grealisha či Palmera čaká na veľký úspech.

Anglicko
Dres Anglicka (zdroj: Nike)

Domáci dres Francúzov neprekvapí, je v kráľovskej modrej farbe, pričom Les Bleus dbajú na tradície. Majstri sveta z roku 2018 a vicemajstri sveta z roku 2022 zaujali vonkajšou edíciou, ktorá je jednoducho nádherná. V tomto prípade platí, že v jednoduchosti je krása. Edícia je inšpirovaná 80. rokmi uplynulého storočia.

Francúzsko
Vonkajší dres Francúzska (zdroj: Nike)

Domáci myslia na minulosť aj na modernitu 

Nemecká reprezentácia stojí pred ME 2024 pred viacerými výzvami. Jednak organizačnými, aby turnaj v tradičnej futbalovej krajine prebehol bez problémov, taktiež aj športovými. Nemci by radi futbalovému svetu dokázali, že stále patria medzi absolútnu špičku. Pomôcť im k tom môžu aj domáce dresy, ktoré sú v klasických farbách tejto krajiny.

Nemecko
Domáci dres Nemecka (zdroj: adidas)

Čo sa týka vonkajšej edície, tam Nemci zariskovali. Veď vidieť tento národný tím v ružovej sade, to je pomerne nezvyčajné, no nie? Dá sa konštatovať, že kombinácia ružovej s Nemeckom je jedným z najväčších dresových prekvapení pred EURO 2024.

Vonkajší dres Nemecka
Vonkajší dres Nemecka (zdroj: adidas)

Nie je dôvod meniť niečo, čo funguje

Na záver tejto časti sa pristavíme pri dvoch reprezentáciách, ktoré keby zmenili farby svojich domácich dresov, v ich krajine by to, nadnesene vzaté, spôsobilo celonárodné protesty. Taliani, úradujúci majstri Európy, jednoducho musia hrať v modrej farbe.

Taliansko
Dres Talianska (zdroj: adidas)

A Holanďania? Oranjes sú oranžoví, boli oranžoví a zrejme vždy budú oranžoví. To vie každý človek, ktorý futbal videl aspoň raz v živote. Ako Taliani, tak aj Holanďania nemali dôvod niečo v tomto prípade meniť. Taktiež sa neočakáva, že sa v tomto smere dočkáme niekedy výraznej zmeny.

Holandsko
Domáci dres Holandska (zdroj: Nike)

Portugalsko s jemnou zmenou

Portugalsko bude patriť medzi favoritov turnaja EURO 2024. Generácia hráčov okolo Cristiana Ronalda, Bruna Fernandesa, Bernarda Silvu či Rubena Diasa má všetky predpoklady na to, aby priniesla veľký úspech. Bude to v týchto klasických domácich dresoch?

Portugalsko
Portugalsko – domáci dres (zdroj: Nike)

Čo sa týka vonkajšej sady Portugalcov, tá tentokrát nebude biela, ako je zvykom. Tohtoročná edícia je inšpirovaná portugalskou architektúrou a národnou kultúrou.

Portugalsko
Portugalsko – vonkajší dres (zdroj: Nike)

Vonkajšie edície plné elegancie a pestrosti

Jedným z národných tímov, ktoré môžu byť príjemným prekvapením kontinentálneho šampionátu budú rozhodne Škóti. Celok z Britských ostrovov sa bude prezentovať nielen klasickou tmavomodrou sadou, ale aj vonkajšou edíciou dresov, ktorá je inšpirovaná 90. rokmi uplynulého storočia.

Škótsko
Škótsko – vonkajší dres (zdroj: adidas)

Domáce dresy Španielov bližšie komentovať nie je potrebné. Aj bez toho, že ich uvidíte, viete, že budú červené s jemnými žltými prvkami. Vonkajšia edícia „La Furia Roja“ je však nesmierne elegantná. Slová sú v tomto prípade zbytočné, prehliadnite si fotografiu priloženú nižšie.

Španielsko
Španielsko – vonkajší dres (zdroj: adidas)

Nemecká firma adidas išla pri viacerých reprezentáciách podobnou cestou. A teda, domáci dres v tradičných farbách a vonkajšia edícia, ktorá pracuje s farbami, ktoré sú pestrejšie. Platí to napríklad aj pri Walese.

Wales
Wales – vonkajší dres (zdroj: adidas)

Červená, červená a ešte raz červená

O Belgičanoch a ich dresoch ste sa mohli dočítať v časti číslo 1, Španieli sú spomínaní vyššie, no s červenou farbou pracuje viac reprezentácií. Je to samozrejme dané jednotlivými vlajkami či národnými symbolmi. Pre príklad nie je potrebné chodiť ďaleko, toto je domáca edícia Turecka:

Turecko
Turecko – domáci dres (zdroj: Nike)

A diel číslo 2 zakončíme sadou našich južných susedov – maďarskej futbalovej reprezentácie.  Partia okolo hviezdy Liverpoolu FC Dominika Szoboszlaia nemá v pláne byť v Nemecku iba do počtu.

Maďarsko
Maďarsko – domáci dres (zdroj: adidas)

Slovenský špeciál: Úvod s francúzskym výrobcom

Po tom, čo sa Slovensko stalo samostatnou krajinou, sa naša reprezentácia snažila etablovať nielen na geopolitickej, ale aj na futbalovej mape sveta. V roku 1994 náš národný tím hral v tradičných sadách – domácej modrej a hosťujúcej bielej. Zaujímavosťou je, že farebná kombinácia Slovenska sa odvtedy nezmenila. Na druhej strane, dáva to zmysel, pretože farby futbalových dresov SR sú priamo odvodené od farieb našej zástavy. Upúta aj to, že výrobcom prvej sady samostatnej Slovenskej republiky bola francúzska firma Le Coq Sportif International.

Slovenské dresy (Le Coq)
Slovenské dresy (Le Coq)

Slovenská dekáda s Američanmi

Hneď v roku 1996 prišla zmena. Slovenský futbalový zväz dosiahol dohodu s americkým gigantom Nike, ktorý nahradil v pozícii výrobcu Le Coq. S Nike naša reprezentácia pracovala pomerne dlhé obdobie, konkrétne až do roku 2006.

Anglicko vs Slovensko
Anglicko vs Slovensko (2003, The Mirror)

Najviac vedeli zaujať dresy brankárov, predovšetkým farebne. Napríklad, v roku 2000 mali gólmani SR k dispozícii zelenú a oranžovú sadu. Čo sa týka hráčskych dresov, z prvej spolupráce s firmou Nike vynikajú najmä dresy z roku 1997. Môžete si ich prehliadnuť nižšie.

Slovenské dresy (1997)
Slovenské dresy z roku 1997 (Football Kit Archive)

Písanie histórie s firmou adidas

Medzi rokmi 2006 až 2012 obliekala slovenskú futbalovú reprezentáciu nemecká firma adidas. Práve v dresoch s tromi pásikmi náš národný tím premiérovo postúpil na majstrovstvá sveta. Úspešná kvalifikácia na MS 2010 či samotný turnaj v Južnej Afrike, kde Slováci postúpili až do osemfinále, bude navždy spojený v spomienkach priaznivcov s adidasom.

Kamil Kopúnek
Kamil Kopúnek proti Taliansku na MS 2010 (FIFA)

Slovenské Pumy v akcii na ME

Po Le Coq, Nike a adidas sa v roku 2012 dohodol SFZ opäť dohodol s nemecký výrobcom, tentokrát so spoločnosťou Puma. Keď spomíname úspešné obdobie s adidasom, treba napísať, že Slováci radi spomínajú aj na štyri roky, počas ktorých dresy našej „repre“ vyrábala práve Puma. Stačí si spomenúť napríklad na úspešnú kvalifikáciu na EURO 2016 či záverečný turnaj ME vo Francúzsku, kde si tím Jána Kozáka zahral v play-off.

Marek Hamšík
Marek Hamšík po góle na EURO 2016 (GOAL.com)

Návrat k Nike 

Po štvorročnom cykle s Pumou sa slovenský futbal vrátil k americkému koncernu Nike, ktorý naše národné tímy opätovne oblieka od sezóny 2016/2017. V sadách od tejto firmy slovenskí reprezentanti postúpili na EURO 2020 a taktiež na ME 2024, ktoré sa v júni a v júli tohto roka uskutočnia v Nemecku. Nižšie si môžete prehliadnuť dresy, v ktorých slovenskí futbalisti nastúpia na blížiacom sa európskom šampionáte.

Slovenské dresy na EURO 2024 (SFZ, Autor: Jakub Vasilenko)