Fantastická séria Reims sa skončila, ale Európa je na dohľad

5 minút čítania
Autor: Jakub Vaverka

Nie je to tak dávno, čo sme písali o fascinujúcom príbehu 30-ročného kormidelníka Willa Stilla, ktorý odvádza skvelú prácu vo francúzskom Stade Reims. Avšak, séria tohto malého klubu z Ligue 1 je natoľko pútavá, že si zaslúži osobitnú pozornosť.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Úspešná séria je na konci

William Still stále nemá najvyššiu trénerskú licenciu od UEFA, čo znamená, že Reims musí zaňho platiť každý zápas pokutu 25-tisíc eur. Nie je to malá čiastka, ale pre SdR je podľa všetkého výhodná, pretože tento klub naposledy vo francúzskej lige ťahal ligovú sériu bez prehry od septembra do marca. Pred reprezentačnou prestávkou Stillovi zverenci doma podľahli Marseille tesne 1:2 a boli kúzla zbavení.

Mladý kouč zbieral svoje skúsenosti aj v populárnej hre Football Manager, ale nepáči sa mu, že získal nálepku človeka, ktorý sedí za počítačom.

„Nie som nejaký čudák, ktorý by iba hral hru. Nedostal som sa do Reims priamo od môjho PC. Faktom je, že som za počítača nechytil už poriadne dlhú dobu. Je to mýtus, ktorému by ľudia nemali veriť,“
nechal sa počuť Still.

Zdroj: coachesvoice.com/foto: Philip Haynes

Dobrá atmosféra a žiadne egá v tíme

Reims síce po mesiacoch v lige prehralo, ale tím stále hrá atraktívny futbal, ktorý si získava pozornosť aj mimo Francúzsko. Vo fantastickom svetle sa ukazuje predovšetkým mladík Folarin Balogun. 21-ročný Angličan na hosťovaní z Arsenalu skóroval v 27 dueloch Ligue 1 už 17-krát, pričom na jeden gól prihral.

„Je to chlapec s naozaj jasnou predstavou o tom, čo chce vo svojej kariére robiť. Je ambiciózny, odhodlaný a odvážny,“
Mikel Arteta o schopnostiach mladého Angličana

Kredit si zaslúžia aj mená ako Junya Ito (30-ročný japonský univerzál do zálohy), Thomas Foket (28-ročný krajný obranca z Belgicka) či 26-ročný Marshall Munetsi zo Zimbabwe. Kvalitné výkony v uplynulom období podáva aj 23-ročný Alexis Flips, ktorý, ak bude pokračovať v konzistentných predstaveniach na ihrisku, bude pomaly, ale isto klopať na dvere národného tímu Francúzska.

SdR hrajú ako tím, hráči nemajú hviezdne maniere a ťažia z toho, že v kabíne je dobrá atmosféra. Aj keď Balogun vyčnieva, nemyslí si o sebe, že by bol niečím viac. A to je nesmierne dôležité, predovšetkým v klube tohto typu.

Zdroj: football.london – Folarin Balogun

Zaujímavosťou je, že Reims môžete vidieť hrať na víťazstvo aj proti celkom ako PSG, Marseille či Monako. To je taktiež súčasť filozofie, ktorú Still do provinčného klubu priviedol. Samozrejme, nie vždy sa podarí zvíťaziť, ale ľudia ocenia aj bojovnosť a spôsob hry.

Európa nie je cieľ, ale je reálna

SdR vyhral päť z uplynulých ôsmich ligových duelov. Za sebou má aj dvojzápas s majstrovským PSG, pričom v oboch prípadoch sa zrodil nerozhodný výsledok. A to vôbec nie je vizitka na zahodenie! Reims je aktuálne v Ligue 1 na deviatej priečke, klub je stabilizovaný a zostupu sa nemusí obávať. Vytúžená Liga majstrov pravdepodobne bude nereálna, ale postup do Európskej ligy by vylúčený nemusel byť.

Zdroj: ligue1.com – tabuľka aktuálna k 22.03.2023

Už teraz je takmer isté, že Still dostane od klubu po sezóne možnosť pokračovať v spolupráci, pričom, ak všetko pôjde ako má, Reims už nebude musieť zaňho platiť pokuty, pretože do začiatku nového ročníka by mal stihnúť absolvovať všetky potrebné trénerské skúšky. Belgický rodák je stále nesmierne mladý a má veľkú chuť učiť sa. Okrem toho, fanúšikovia po celom svete majú podobné príbehy radi, a preto aj pomerne neznámy celok z Ligue 1 získal pozornosť priaznivcov naprieč celým futbalovým svetom.

Príbeh, ktorý inšpiruje aj iných

Výsledky na ihrisku sú jedna vec, marketing a s ním spojení sponzori sú vec druhá. Preto je pre Reims spolupráca so Stillom zaujímavá aj po tejto stránke. Ktovie, ako napokon tento príbeh skončí, ako sa bude ďalej dariť Stade Reims a aká bude budúcnosť mladého talentovaného manažéra. Jeho kariéra je ale inšpiráciou aj pre mnohých iných, pričom príklad si môžu zobrať aj kluboví šéfovia v TOP 5 európskych ligách.

Zdroj: SkySports

„Nikdy som nerozmýšľal nad trénovaním v Premier League, pretože nikdy som nečakal, že budem v pozícii v akej som dnes. Ale prečo nie? Veľmi rád by som to skúsil,“
povedal pre Sky Sports Will Still

Ktovie, ako by talentovaný manažér zmenil napríklad trápiaci sa londýnsky West Ham United, kde sú v otázke koučov dlhé roky dosť konzervatívni. Dať príležitosť neopozeranému a nie príliš skúsenému menu nemusí vždy byť krok do neznáma. Káder sa pravdepodobne pozmení, minimálne Balogun sa na 90 percent vráti späť do Anglicka. Reims ale majú dobrý a prepracovaný skauting, pričom talentovaní hráči vidia, že popri ambicióznom koučovi môžu podrásť ako futbalisti, ale aj ako ľudia.

👉VSTUPENKY a ZÁJAZDY na Európsku ligu