Betis Sevilla – nenápadný klenot na španielskej futbalovej mape

3 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

Betis Sevilla. Na prvý pohľad nie tak úplne zaujímavý klub, ktorý je na španielskej futbalovej mape v tieni Barcelony, Realu či svojho mestského rivala Sevilly FC. Opak je ale pravdou. Betis patrí k najpôsobivejším a najvášnivejším klubom vôbec. Pozrite sa na jeho príbeh.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Ako je známe, vášniví Španieli dokážu na tribúnach vytvoriť neopakovateľnú atmosféru, na ktorej budete doslova závislí. Na jednom z najväčších španielskych štadiónov Benito Villamarín Stadium, ktorý má kapacitu cez 60-tisíc, tomu nie je inak. Betis získal svoj doposiaľ jediný titul v roku 1935, vtedy išlo o jednu z prvých oficiálnych sezón La Ligy vôbec. História Betisu je celkovo veľmi pôsobivá.

Fanúšikovia Verdiblancos ale dokážu verne stáť za svojím klubom aj keď sa nedarí. Betis nemal vždy na ružiach ustlané, preto taktiež vzniklo dodnes používané motto Viva el Betis manque pierda – Do toho Betis, aj keď prehráš. A keď na štadióne pred zápasom začne hrať klubová hymna, všetci fanúšikovia ju začnú spievať A cappella  – to musí zažiť každý futbalový fajnšmeker.

CALLE BETIS? NIE JE TO PODĽA KLUBU!

Klub sídli v štvrti Triana, jednej z najznámejších v meste. Hlavne na ulici Calle Betis, ktorá je blízko rieky, môžete navštíviť množstvo kaviarní, reštaurácií a prehliadnuť si špecifické farebné domčeky. Predovšetkým sa tam ale od nepamäti schádzajú fanúšikovia Betisu pred veľkými zápasmi a práve tu oslavujú svoje triumfy  – preto práve ten názov, nie kvôli samotnému futbalovému klubu.

VŠETKÝMI MILOVANÝ GENTLEMAN JOAQUÍN A STRELEC V KLOBÚKU

Keď sa povie Betis Sevilla, mnohým určite na um príde legendárny španielsky reprezentant Joaquín. V Betise pôsobil ako produkt tamojšej akadémie v dvoch etapách. Najprv na začiatku kariéry (2000–2006) a potom na jej skonku (2015–2023). Okrem toho hral za Valenciu, Malagu a taliansku Fiorentinu. Za Betis odohral celkom 445 zápasov a strelil 57 gólov. Nikto v histórii za tento klub neodohral viac duelov. Jeho kopaciu techniku obdivoval každý mladý fanúšik Betisu. Je ikonou RCD a vďaka svojej osobnosti aj jedným z najmilovanejších hráčov v celom Španielsku. Jedinečný futbalista.

Zaujímavou postavou bol ale taktiež nigérijský krídelník Finidi George. Dnes 52-ročný bývalý futbalista zamieril do Betisu v roku 1996 z Ajaxu Amsterdam po víťazstve v Lige majstrov. Za Betis odohral 130 zápasov a nastrieľal 38 gólov. Čím bol ale tak zaujímavý? Zaujal unikátnou oslavou, pretože po každom góle na domácom trávniku niekto hodil na ihrisko klobúk, ktorý si nasadil a slávil s ním ako skusený toreádor. Dnes napríklad dres Betisu oblieka napríklad  Isco Alarcón.

DERBI SEVILLANO? RIVALI NAPRIEČ RODINAMI

Sevillské derby patrí medzi najvášnivejšie a najfarebnejšie v španielskom futbale, možno aj v celej Európe. Oba tímy sú veľkými rivalmi a dokonca aj členovia rodín. Ak každému patrí srdce druhej strany, na jeden deň sa z nich stávajú nepriatelia. Pre obidva tímy ide o najväčší zápas sezóny a miestni v rivalite vyrastajú odmalička. Niet preto divu, že sa fanúšikovstvo dedí z generácie na generáciu. Kto derby prehrá, musí týždeň počúvať druhú stranu, ako sa mu smeje.

Sevillské derby
Archív

Z NAŠEJ PONUKY ODPORÚČAME

Chceze zažiť legendárne sevillské derby alias Derbi Sevillano na vlastnej koži? Poleťte s nami na Estadio Ramón Sánchez Pizjuán. Zápas sa hrá v ideálnom novembrovom termíne, kedy si v Španielsku ešte môžete predĺžiť leto a na pár dní utiecť bližiacej sa slovenskej zime.

Pretože ale vieme, že máme medzi vami aj množstvo fanúšikov Realu Madrid, vyrazte na Betis Sevilla práve do hlavného mesta. Zažijete naživo jeden z najlepších klubov súčasnosti na čele s novou letnou posilou Judeom Bellinghamom a prehliadate si Estadio Santiago Bernabeu. O rozložení síl, bitke o titul či zaujímavých zápasoch španielskej La Ligy sa viac dozviete na našom webe.