Ako nenaletieť podvodníkom? Dôverujte, ale preverujte

3 minúty čítania

Aj na internete platí – opatrnosť na prvom mieste. V poslednej dobe si vybralo dobré meno CK FutbalTour viacero podvodníkov. Najčastejším cieľom je získanie osobných údajov pod ukradnutou identitou našej CK, prípadne rovno vylákať peniaze od našich klientov. Ako v takom prípade postupovať?

#1 OVERTE SI NÁS

  • Prezrite si Google profil firmy, prípadne profily na sociálnych sieťach. Poctivé firmy spoznáte podľa týchto znakov: uvedená adresa a kontaktné údaje, desiatky až stovky recenzií, v prípade CK platné poistenie pre prípad úpadku (dostupné na webe www.futbaltour.sk aj na stránkach Slovenskej obchodnej inšpekcie).
  • Overte si aktivity a partnerstvá firmy. FutbalTour.sk napríklad spolupracuje s futbalovým klubom FC Barcelona alebo s komentátorom F1 Števom Eiselem.
  • Overte si produkt a služby, ktoré ponúka firma. Okrem 150+ recenzií na Google a 1000+ recenzií na Facebooku môžete spoznať zájazdy CK FutbalTour.sk aj na YouTube videách.

Odznak oficiálneho partnerstva s FC Barcelona:

#2 ZOZNAM „ČO NEROBIŤ“

  • Neotvárajte poštu (email, sms, správy a komentáre na sociálnych sieťach) od neoverených odosielateľov.
  • Nezadávajte osobné údaje (prístupové heslá, detaily platobnej karty) na neoverených miestach.
  • Pred online úhradou si overte informácie o predajcovi (viď #1 OVERTE SI NÁS).

#3 PODVODY NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

  • Na Facebooku vznikajú kópie úspešných fanstránok. Podvodníci ukradnú logo aj texty a vydávajú sa za originálnu stránku. Falošné stránky sa následne pridávajú do diskusií pod originálnymi stránkami s cieľom vylákať citlivé údaje (najčastejšie v súťažných Facebook príspevkoch).
    NÁŠ TIP: Overte si dátum vzniku facebook fanstránky v sekcii Transparentnosť stránky.
  • Taktika podfukárov je jednoduchá. Kúpia si vstupenku na zápas a na internete ponúknu tú istu vstupenku viacerým ľuďom. Podobný prípad sa stál v pražskom derby, kedy jeden podvodník predal dve miesta. Každé z nich rovno desiatim zákazníkom.

Transparentnosť Facebook stránky FutbalTour.sk:

  • Na Instagrame sa dejú podobné podvody ako na Facebooku. Podvodné fanstránky začnú sledovať súkromné profily, ktoré sa zúčastnili v súťažiach originálnych fanstránok. Súťažiaci, ktorí si neoveria totožnosť fanstránky, následne často začnú sledovať podvodné fanstránky.
    NÁŠ TIP: Overte si počet sledovateľov fanstránok. Podvodné fanstránky majú desiatky až stovky sledovateľov. Originálne fanstránky tisíce až desaťtisíce.
  • Ak natrafíte na podvodnú stránku na Facebooku alebo Instagrame, nahláste ju ako stránku, ktorá „Predstiera cudziu identitu“.

Príklady falošných profilov na Facebooku a Instagrame:

#4 PODVODY PRI NÁKUPE

K najznámejším burzám na internete patrí Bazoš. Predávajúci na Bazoši spravidla nie sú overení, preto si treba pri nákupe dávať pozor na nasledovné:

  • Predávajúceho si overte. Okrem mailovej komunikácie trvajte na telefonáte.
  • Odovzdanie predmetu kúpy preferujte osobne, nie online.
  • Nikdy neplaťte za tovar vopred. Toto je najčastejší podvod na Bazoši – dôverčivý kupujúci najskôr zaplatí vopred cez internet banking, no tovar nikdy nedostane.

Príklad falošnej vstupenky na Bazoši:

PONUKU VSTUPENIEK A ZÁJAZDOV OD FUTBALTOUR.SK NÁJDETE TU.