SUPER BOWL: Zážitok z inej planéty, ktorý sa dotýka každého

4 minúty čítania

Máme za sebou Super Bowl 2024. Určite viete, že takýto zápas prebehol, pričom nemusíte byť práve priaznivci amerického futbalu. Práve to je ale dôkazom toho, že finále NFL presahuje hranice športu. A keď je dejiskom duelu tohto typu Las Vegas, je dopredu isté, že pôjde o podujatie, ktoré sa zapíše do histórie. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Chiefs obhájili titul. Mahomes je MVP

V úvode nesmieme obísť samotný športový výsledok. Kansas City Chiefs, obhajovcia trofeje, napokon získali ďalší titul, keď San Francisco 49ers zdolali po predĺžení. Priamo na ihrisku sa odohrávala poriadna dráma, pričom Chiefs na čele s famóznym Patrickom Mahomesom napokon dokráčali k vytúženej trofeji Vincea Lombardiho po triumfe 25-22pp.

Duel sledovalo priamo na štadióne Allegiant Stadium v americkom Las Vegas 61 629 divákov. Kansas City pokračuje v písaní zlatej histórie amerického futbalu v štáte Missouri. Pre partiu okolo hviezdneho quarterbacka Patricka Mahomesa ide o tretí titul za uplynulých 5 rokov. Spomínaný Mahomes opäť všetkých zatenil a získal trofej MVP pre najužitočnejšieho hráča.

Šou, ktorá presiahla hranice športu

Teda, všetkých možno nezatienil. Pod drobnohľadom verejnosti bol totiž aj jeho spoluhráč Travis Kelce. V jeho prípade však nešlo iba o športové výkony, ale z veľkej časti aj o to, že je partnerom speváckej megahviezdy Taylor Swift. Okolo tohto páru sa toho hlavne v Amerike píše naozaj mnoho, niekomu to imponuje a iným to lezie na nervy.

Swift + Kelce
Taylor Swift a Travis Kelce (zdroj: BBC)

Nič to ale nemení na fakte, že fotografia Travisa s Taylor, ako si dávajú bozk po úspešnom finále, sa zapíše do (nielen) športovej histórie. Jedna z kaplniek vo Vegas navyše vyhlásila počas finálového víkendu špeciálnu akciu: ak prišiel pár s menami Taylor a a Travis, mali svadbu zadarmo.

Všetky tieto aspekty ukazujú, že Super Bowl je obrovská šou, ktorá presahuje hranice športu. Podrobne sledovanú Halftime Show ovládol v hlavnej úlohe spevák Usher, ktorého výkon obletel celý svet. Približne 30 sekúnd reklamného spotu počas duelu Chiefs s 49ers stálo v rozmedzí 6,5 až 7 miliónov dolárov.

K Super Bowlu sa počas celého týždňa vyjadrovalo viacero celebrít, politikov či zástupcov iných športových odvetví. Mohli sme to sledovať aj v anglickej futbalovej Premier League, v španielskej La Lige, v NHL či v NBA či dokonca v F1.

Ideálne dejisko a latka nastavená vysoko 

Keď skombinujete veľký športový zápas s obrovskou šou a umiestnite to celé do Las Vegas, je to prakticky odsúdené na úspech. Mesto hriechu sa ukázalo byť ideálnym dejiskom. Nehovoriac o enormných ziskov miestnych hotelov a kasín, ale už len vidieť zábery z NFL na interaktívnej hale pripomínajúcej zemeguľu Sphere je osobitým zážitkom.

Spojené štáty americké ukázali, že presne vedia ako robiť šport. Niekto môže namietať, že sa Super Bowl odkláňa od samotných výkonov na ihrisku, ale vzhľadom na obrovskú konkurenciu rôznych iných odvetví, je práve toto cesta.

Sphere
Sphere (zdroj: Telegraph)

Jemným negatívom môže byť, že Super Bowl LVIII nastavil latku tak vysoko, že zopakovať to nebude jednoduché. Avšak, je to výzva, pre celú National Football League a jej marketérov. Vstupenky na tento duel sa pohybovali v minimálne štvor až päťciferných sumách. Fanúšikovia získali zážitok, ktorý sa nepribližuje ničomu inému na tejto planéte.

Už teraz je isté, že nech už proti sebe v roku 2025 nastúpi ktokoľvek, interes verejnosti bude opäť enormný. Tu sa vraciame k myšlienke z úvodu, aj keď vôbec nesledujete šport, evidujete, že prebehol Super Bowl. Vie o tom totiž naozaj každý.