Super Bowl 2024: Najväčší zápas v histórii amerického športu

4 minúty čítania

Finále ligy amerického futbalu NFL je každoročne hlavným športovým sviatkom v USA. V budúcom kalendárnom roku sa ikonický Super Bowl premiérovo predstaví v štáte Nevada. Neďaleko Las Vegas sa už teraz chystá obrovské podujatie, ktoré skĺbi dokopy športové výkony a boj o trofej Vincea Lombardiho s prvotriednou šou. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Super Bowl sa premiérovo predstaví vo Vegas

Vo februári 2024 je na programe Super Bowl LVIII, a teda finále NFL napíše svoju 58. edíciu. Nikdy v histórii sa tento sledovaný zápas neodohral v štáte Nevada. To sa teraz zmení, okolie Las Vegas zažije ďalší obrovský športový sviatok. Vedúce osobnosti najväčších amerických športových líg vedia, že známe „mesto hriechu“ má obrovský potenciál.

Naplno etablovaný je vo Vegas hokejový klub Golden Knights, ktorý v roku 2023 získal Stanley Cup. Basketbalová NBA v prebiehajúcom ročníku slávila úspech s historicky prvým sezónnym turnajom, ktorého vyvrcholenie bolo práve v tamojšej T-Mobile Arene. Las Vegas je pravidelne dejiskom prestížneho UFC a svoj dátum má v športovom kalendári už aj vegaská Veľká cena Formuly 1.

Super Bowl LVIII
Super Bowl LVIII (zdroj: Allegiant Stadium)

Teraz prichádza na rad americký futbal. Odvetvie, ktoré spolu s bejzbalom nemá v zámorí konkurenciu. NFL si uvedomila potenciál Vegas a v roku 2020 bola do Nevadskej púšte presťahovaná organizácia Raiders, dovtedy sídliaca v kalifornskom Oaklande. Super Bowl v Paradise prináša prakticky neobmedzené možnosti pre divákov aj sponzorov. Celkový výtlak finále National Football League by podľa zámorských reportov mohol byť najväčší v histórii.

Dejisko Super Bowl 2024: Allegiant Stadium

Dejiskom Super Bowlu 2024 bude Allegiant Stadium v meste Paradise, v americkom štáte Nevada. Na tomto mieste hrávajú svoje domáce zápasy futbalisti Las Vegas Raiders. Ide o jeden z najkrajších a najmodernejších štadiónov v celých Spojených štátoch amerických. Otvorený bol v roku 2020 a má kapacitu na úrovni 65-tisíc miest, ktorá sa dá navýšiť na viac ako 71-tisíc. Výstavba trvala približne tri roky stála takmer 2 miliardy dolárov.

Zaujímavosťou je, že Allegiant Stadium sa rozmáha na ploche 0,25 kilometra štvorcového, čo je v prepočte 62 árov. A čo ikonická Halftime Show, o ktorej sa každý rok hovorí minimálne tak veľmi ako o samotnom dianí na ihrisku? V roku 2024 cez polčas vystúpi ikonický R&B spevák Usher. Medzi jeho najväčšie hity patria skladby ako „You Make Me Wanna“ , „Nice and Slow“ a „My Way“. 

Kto sa môže predstaviť v akcii? 

V roku 2023 sa šampiónmi NFL stali americkí futbalisti Kansas City Chiefs na čele so svojou najväčšou hviezdou Patrickom Mahomesom. Quaterback sa napokon stal MVP zápasu, v ktorom Chiefs porazili Philadelphiu Eagles 38-35. Dejiskom bol State Farm Stadium v arizonskom Glendale. Kansas City patrí medzi favoritom aje tento rok, v hre sú taktiež porazení finalisti Eagles. Zámorskí bookmakeri do popredia tlači aj tímy ako San Francisco 49ers, Miami Dolphins, Dallas Cowboys či Jacksonville Jaguars známy zo svojich zápasov v Európe. Prekvapiť môžu aj Buffalo Bills, Cincinnati Bengals či dokonca Detroit Lions a Baltimore Ravens.

Patrick Mahomes
Patrick Mahomes (zdroj: Yahoo Sports)

Bude sa písať história

Prvý Super Bowl v histórii, ktorý sa uskutoční v Las Vegas. Finále jeden z najsledovanejších športových líg sveta, americkej NFL. „Mesto hriechu“ dokáže zo všedných udalostí urobiť veľkolepé. Bude zaujímavé sledovať, čo sa Vegas podarí urobiť z podujatia, ktoré má všetky predpoklady na to, aby bolo nezabudnuteľné. Sledovanosť Super Bowlu a cena za sekundu reklamného spotu počas tohto dueli by mali trhať rekordy. Veľa bude závisieť aj od toho, aké kluby sa napokon na Allegiant Stadium predstavia.

Jednotlivé trhy a fanúšikovské základne totiž nie sú rovnomerné. Účasť na tomto zápase môže byť navyše vyšperkovaná duelom NHL v podaní Golden Knights, návštevy ikonického Grand Canyonu, ktorý je neďaleko či spoznaním pravého mestského ruchu, kultúrneho života a kasín v samotnom Las Vegas. Všetko to má iba jedno negatívum, po absolvovaní Super Bowlu 2024 bude latka zážitkov nastavená skrátka príliš vysoko.

ZÁJAZD NA SUPER BOWL (9. – 14. 2. 2024) 🇺🇸