Slovensko vstupuje do súboja o EURO 2024: Skupina je hrateľná, aj keď…

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Ešte len 18. decembra 2022 skončili majstrovstvá sveta v Katare a už sa začína hovoriť o ďalšom veľkom reprezentačnom turnaji, ktorým bude EURO 2024 v Nemecku. Dôvod je prostý, na konci tohto mesiaca sa naplno rozbiehajú kvalifikačné súboje, ktorých súčasťou budú aj slovenskí reprezentanti.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Snaha o tretie EURO za sebou

Slovenská reprezentácia bola pred žrebom kvalifikácie o postup na EURO 2024 v piatom výkonnostnom koši, ale treba objektívne napísať, že zverenci talianskeho trénera Francesca Calzonu pri pohľade na súperov nedopadli úplne najhoršie, minimálne na základe papierových predpokladov. Protivníkmi „Sokolov“ v ceste do Nemecka budú Portugalsko, Bosna a Hercegovina, Island, Luxembursko a Lichtenštajnsko.

👉🏼 Prečítajte si, čo možno čakať od našich súperov: Portugalsko a tí druhí. Na čo/koho si máme dať pozor?

Nemci, ktorí sú organizátorom podujatia, majú istý priamy postup. Na EURO 2024 postúpia dva najlepšie tímy z každej kvalifikačnej skupiny, čo predstavuje 20 reprezentácií. Posledné tri miestenky sú v hre v 12-člennom play-off na základe výsledkov Ligy národov. Rovnako, ako na EURO 2024, ktoré bolo roztrúsené po celej Európe, aj teraz si na majstrovstvách Európy zahrá dovedna 24 tímov.

Zdroj: FB/sfzofficial

Slovenská reprezentácia stojí pred veľkou výzvou. Náš národný tím sa predstavil na uplynulých dvoch kontinentálnych šampionátoch, v roku 2016 vo Francúzsku a o štyri roky neskôr. Slovensko odohralo svoje zápasy v ruskom Petrohrade (proti Poľsku a Švédsku), respektíve v španielskej Seville (proti Španielom).

Kvalifikačné súboje začínajú v reprezentačnom termíne v marci a pokračujú v novembri. Baráž o postup na EURO 2024 prebieha až v marci budúceho kalendárneho roka. Prvým súperom tímu Francesca Calzonu bude už 23. marca Luxembursko, ktoré „Sokoli“ vyzvú na domácej pôde. Hneď o tri dni na to Slováci opäť nastúpia na svojom ihrisku, v tomto prípade proti Bosne a Hercegovine.

🎟️ Rezervujte si vstupenku na zápas: Slovensko – Bosna a Hercegovina (26. marec) 🇸🇰

Na koho sa sústrediť?

Slovenský futbal čaká prvý kvalifikačný cyklus, ktorý bude mať pod palcom taliansky tréner Francesco Calzona. Oporami národného tímu by mali byť Milan Škriniar z Interu Miláno, Martin Dúbravka z Newcastlu United a Stanislav Lobotka z SSC Neapol. Očakávania sú aj od Ondreja Dudu z Hellasu Verona a Dávida Hancka z Feyenoordu Rotterdam.

Zdroj: estadiodeportivo.com

Pozornosť si zaslúžia ale aj hráči ako Lukáš Haraslín zo Sparty Praha, Martin Valjent z RCD Mallorca a Albert Rusnák zo Seattle Sounders. Svoju príležitosť musí využiť stále ešte mladý útočník Dávid Strelec, ktorý je aktuálne na hosťovaní v Reggina Calcio. Nová kvalifikácia znamená príležitosti pre nové, ale aj doteraz nie až tak využívané mená. Existuje viacero slovenských hráčov, ktori si zaslúžia priestor v najcennejšom drese.

Kľúčovou výzvou je zlepšenie efektivity a nájdenie strelca číslo jeden. V predošlom období „Sokolov“ najviac tlačila topánka práve v útoku. Slovensko naposledy na veľkom turnaji štartovalo v roku 2021, majstrovstvá sveta 2022 v Katare boli bez účasti krajiny spod Tatier, pričom EURO 2024 v Nemecku je atraktívne aj z fanúšikovského pohľadu.

Ešte je priskoro debatovať o tom, či tím Francesca Calzonu bude na majstrovstvách Európy štartovať. Ak áno, je na mieste sa domnievať, že Škriniara, Lobotku, Valjenta a spol. bude čakať pár stoviek kilometrov od rodnej krajiny takmer domáce prostredie.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na SLOVENSKÚ FUTBALOVÚ REPREZENTÁCIU