Slovensko – Portugalsko o postup na MS 2006: Rozhodovali detaily

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Slováci štartujú v kvalifikačnej skupine o majstrovstvá Európy 2024 v Nemecku aj proti favoritovi z Portugalska. S týmto futbalovým gigantom si Slovensko už sily v kvalifikačných bojoch zmeralo, bolo to počas zápolení o MS 2006. Poďme si tieto stretnutia pripomenúť.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach FacebookInstagram Tik-Tok

Carvalho, Pauleta, Deco na Tehelnom poli neuspeli

Slovenská reprezentácia pod vedením trénera Dušana Galisa vyzvala v prvom vzájomnom zápase Portugalcov 30. marca 2005 na bratislavskom Tehelnom poli. Pred vypredaným hľadiskom v podobe 28 tisíc divákov sa zrodil nerozhodný výsledok. Slováci viedli od ôsmej minúty, keď pokutový kop premenil Miroslav Karhan. Následne v druhom polčase kontroval presným zásahom Helder Postiga.

Slovensko nastúpilo v zostave s viacerými ikonickými menami. Spomenúť je určite potrebné brankára Kamila Čontofalského, obrancov Stanislava Vargu s Radovanom Zabavníkom, útočníka Martina Jakubka či záložníkov Miroslava Karhana, Szilárda Németha a Mareka Mintála. Na druhej strane nebola núdza o prvotriedne futbalové legendy ako Ricardo, Paulo Fereira, Ricardo Carvalho, Pauleta či Costinha, no nechýbali ani Deco, Simao Sabrosa či vtedy mladučký Cristiano Ronaldo.

Figo a jeho nástupca Cristiano Ronaldo

Odveta sa hrala 4. júna 2005 na lisabonskom štadióne Da Luz, kde je doma tamojšia Benfica. Slovenskí reprezentanti robili, čo mohli, ale prvej kvalifikačnej porážke nedokázali zabrániť aj napriek svedomitému výkonu a niekoľkým sľubným príležitostiam. Portugalčania vyhrali 2:0 po presných zásahoch Fernanda Meiru a Cristiana Ronalda. Oba góly nášho súpera padli v prvom polčase, v druhej časti hry presný zásah diváci nevideli.

V dueli číslo dva si zahrali aj takí velikáni ako Luis Figo či Róbert Vittek. Favorizovaní Portugalčania napokon kvalifikačnú skupinu vyhrali s pohodlným náskokom a suverénne priamo postúpili na svetový šampionát do Nemecka.

Zdroj: uefa.com/foto: Getty Images

Posledné zápasy Cristiana Ronalda v drese Portugalska?

Slováci z druhého miesta v skupine, kde predbehli Rusko, Estónsko, Lotyšsko, Lichtenštajnsko aj Luxembursko, putovali do baráže. Tam Galisova družina čelila Španielsku a po dvojzápase 5:1, 1:1 sa slovenské sny o MS 2006 rozplynuli. Každopádne, slovenská skúsenosť s portugalským futbalom je viac než sympatická, naši reprezentanti sa v konfrontácii s jednou z najlepších reprezentácií sveta, a v tom čase úradujúcim vicemajstrom Európy, rozhodne nestratili.

Jediným hráčom z dvojzápasu z roku 2005, ktorý môže reálne nastúpiť aj v bojoch o ME 2024 v Nemecku, je Cristiano Ronaldo, aktuálne zakončovateľ saudskoarabského Al-Nassr. Vtedy bol nadaný mladík na začiatku svojej kariéry v Manchestri United, teraz je prvotriedna futbalová legenda a veterán tejto hry.

👉 Prečítajte si: Šancí vidieť Cristiana Ronalda naživo už nebude veľa

Ronaldo, aj keď mu už pomaly ťahá na 40 rokov, je stále v plánoch národného tímu, čo potvrdil aj kouč Roberto Martinez, ktorý prevzal Portugalcov po účinkovaní na MS 2022 v Katare.

Slovensko odohrá prvý kvalifikačný duel proti Portugalsku 8. septembra 2023 na domácej pôde, odveta je naplánovaná na 13. októbra 2023 na ihrisku súpera. Zaujímavosťou je aj fakt, že rovnako ako v roku 2005, aj tentokrát pôjde o kvalifikáciu na záverečný turnaj, ktorého organizátorom je Nemecko.

 

🇵🇹 Letecký charter: Portugalsko – Slovensko 🇸🇰
13. október 2023