Slovan postupom do osemfinále EKL dosiahol najväčší úspech v ére samostatnosti

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Skvelá správa pre slovenský klubový futbal! ŠK Slovan Bratislava splnil svoju misiu a dosiahol najväčší medzinárodný úspech v ére samostatnosti, keď v zápase roka po víťazstve na pôde Žalgirisu Vilnius 2:1 postúpil priamo do osemfinále Európskej konferenčnej ligy. Znamená to teda, že si po 53 rokoch zahrá v pohárovej Európe aj na jar.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Kvalitný tímový výkon s kľúčovými postavami: Čakvetadze a Čavrič

Slovan po dvoch kolách mal iba bod a mnohí ho odpísali z boja o postup. Lenže v zostávajúcich štyroch stretnutiach vyhral trikrát, raz remizoval a s jedenástimi bodmi sa stal najúspešnejším slovenským klubom v histórii v skupinovej fáze jedného z európskych pohárov. Aj vo Vilniuse podal zodpovedný a kvalitný výkon vo všetkých formáciách, slabšiu chvíľu si vybral iba na začiatku druhého polčasu, keď z druhej strely na jeho bránu inkasoval jediný gól.

Na ihrisku jasne bol cítiť taktický zámer trénera Vladimíra Weissa st. vychádzať z kompaktnej obrany do rýchlych brejkov. Kľúčovými postavami vo Vilniuse boli znova gruzínsky reprezentant Giorgi Čakvetadze a strelecky znovuzrodený Srb Aleksandar Čavrič. Gruzínec vďaka svojej rýchlosti a technike ľahko obchádzal súperov. Jedinou čiernou bodkou na jeho výkone bola nepremenená penalta, ktorú namieril do brvna.

👉prečítajte si aj: Slovan je krok od postupu do vyraďovacej fázy

zdroj: https://www.facebook.com/SKSlovanBratislava1919

Tréner Weiss st. prepísal históriu

Tréner belasých Vladimír Weiss st. prepísal históriu slovenského klubového futbalu. Stal sa totiž prvým trénerom, ktorý druhý raz povedie mužstvo v jarnej časti vo vyraďovacej fáze európskeho pohára. Prvýkrát tomu bolo vo februári 2006, keď Artmedia po úspešnej anabáze v Lige majstrov v šestnásťfinále Pohára UEFA stroskotala na Levski Sofia po výsledkoch 0:1 a 0:2.

,,Majiteľ klubu i ľudia si tento postup zaslúžili. Dali sme do toho všetko, ale mali sme rozhodnúť skôr. Boli to nervy až do konca. Je to ďalší krôčik k tomu, čo som sľúbil, že raz prídu na Slovan veľké mužstvá. Verím, že budeme mať dobrý žreb. Zaslúžili sme si postup za druhú časť skupiny,“
povedal V. Weiss pre RTVS.

Zarobili bezmála už šesť a pol milióna eur

Pre Slovan bolo veľmi dôležité uspieť na pôde Žalgirisu nielen zo športového, ale aj z finančného hľadiska. Prvým miestom v H-skupine sa vyhol šestnásťfinálovému kolu, v ktorom sa druhé mužstvá stretnú s tretími z Európskej ligy. Keďže sa táto skutočnosť naplnila, belasí si polepšili o 500-tisíc za výhru a o 600-tisíc za účasť v osemfinále. Takže doteraz zarobili bezmála už šesť a pol milióna eur.

Slovan od začiatku tejto sezóny zohral už 31 ostrých zápasov, 15 vo Fortuna lige, 14 v európskych pohároch a dva v Slovnaft Cupe. Napríklad z anglickej Premier League, ktorá je považovaná za najťažšiu súťaž na svete, jej elitné tímy odohrali doteraz 18-19 stretnutí. Takže Slovan bol doteraz oveľa viac vyťažený, preto jeho postup do vyraďovacej fázy Konferenčnej ligy treba považovať za veľký úspech.

Slovan sa síce meno svojho súpera v osemfinále Európskej konferenčnej ligy dozvie až vo februári, žreb vyraďovacej fázy európskych pohárov je však na programe už v pondelok 7. novembra. V nasledujúcich dňoch po žrebe nájdete na našej stránke ponuku zájazdov a vstupeniek na najatraktívnejšie duely európskej futbalovej jari.