Slováci ovládli Maribor. Ľudovky, valašky a vlajky

Atmosféra ako doma. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová si v neďalekom Slovinsku počas slalomov Svetového pohára vychutnala masívnu podporu našincov.

Slovinsko takmer ako Slovensko

Dominovali v krčmách, na parkoviskách i pri zjazdovke. Slovenčinu bolo počuť všade. Maribor sa odel do slovenskej trikolóry. Jedna zo slalomových zastávok Svetového pohára mala na programe najprv piatkový obrovský slalom, následne klasický slalom v sobotu. Očakávania boli vysoké. Veď Petra Vlhová patrila medzi favoritky.

FOTO: FutbalTour.sk

Už prvé kroky do mariborského areálu Zlatá líška naznačovali, že nebudú chýbať slovenské vlajky. Autá s našimi poznávacími značkami a ľudové pesničky boli dôkazom, že Vlhovú bude čakať poriadny fanúšikovský kotol.

Slovenských priaznivcov napriek priateľským usmerneniam usporiadateľov pri kontrole zarazila informácia, že nesmú do areálu vniesť žiadne alkoholické nápoje. Niektorí sa teda posilnili ešte pred začiatkom.

Fanúšikovia si užívali lyžiarsky sviatok a pri trati nacvičovali spoločné pokriky. Celým areálom sa tak niesol Macejko alebo ódy na Petru Vlhovú. Nad hlavami sa mihotali valašky so slovenskými symbolmi. Miestny diskdžokej roztancoval niekoľko návštevníkov, ktorí latino pohybmi rozrývali už dosť zablatenú zem. Náladu to však nikomu nepokazilo, ľudia si postupne hľadali najlepšie miesta a napriek nepríjemným pádom na plochách, kde ešte zostal sneh, si vzájomne pomáhali a tešili sa na obrovský slalom.

Skvelá atmosféra počas pretekov

Keď sa blížil štart Petry Vlhovej, v dave bolo cítiť očakávania, že by mohla byť vysoko. Slovenská pretekárka, jazdiac za enormnej zvukovej podpory z tribúny aj kopca, strácala na americkú konkurentku Shiffrinovú po prvom kole takmer pol sekundy. Nadšene sa pozdravila s krajanmi a spokojne sa odišla pripravovať na druhé kolo.

Video z minuloročného slalomu v Maribore

Čakanie na druhé kolo sa rozhodne oplatilo. Bolo to dychberúce. Dve najväčšie slalomárske sokyne si zmerali sily v obrovskom slalome. A nastala poriadna kuriozita. Vlhová zajazdila skvelý čas a kraľovala poradiu, na ťahu bola Shiffrinová. Tá napriek niekoľkým chybám zvládla koniec trate výborne a prešla cieľom s totožným časom ako Slovenka.

Na pódiu sa tak objavili dve pretekárky – obe s úsmevom, ale odlišnou podporou medzi fanúšikmi. Kým americkej zjazdárke tlieskali stovky priaznivcov, pri mene Vlhová Maribor ožil a stánky s jedlom a čajmi s rumom sa otriasali v základoch. Skandovanie bolo nekonečné, vyvrcholilo príchodom Vlhovej k fanúšikom. Slováci, ktorí dorazili do Mariboru, boli v eufórii.

Tá sa preniesla aj na večerný ceremoniál v centre slovinského mesta, kde sa žrebovalo poradie slalomu. Pretekárky vychádzali po červenom koberci z hotelových priestorov pomedzi čakajúcich fanúšikov. Tí si ich fotografovali a niektorým sa ušiel aj cenný autogram na pamiatku. Okrem slávnostného žrebu to v uliciach Mariboru žilo aj hudobnými kapelami. Nechýbala slovinská pohostinnosť a priateľskosť na každom kroku.

FOTO: Erich Spiess/ASP/Red Bull Content Pool

Klasický slalom, klasické očakávania

Druhý deň Svetového pohára v Slovinsku sprevádzali ešte vyššie očakávania. Veď klasický slalom bol pre Petru Vlhovú dlhodobou najobľúbenejšou a najúspešnejšou disciplínou. Slovenskí návštevníci sa síce po prvom kole dočkali druhej priečky, no sekundová strata na suverénnu Američanku Mikaelu Shiffrinovú bola príliš veľkým sústom. Svoj žiaľ zapíjali v stánkoch s klobásami a alkoholom.

Čakanie sa dalo krátiť aj obhliadkou areálu, v ktorom sa predávali suveníry so slovinskou tematikou, lyžiarske doplnky aj kulinárske dobroty. Nepríjemným spestrením lyžiarskej soboty bol neutíchajúci dážď, ktorý nestresoval len organizátorov, no zhoršoval zablatený terén a návštevníci mali problém udržať sa na nohách.

Miestami nekonečné čakanie na druhé kolo urýchlili pracovníčky podujatia, ktoré rozdávali darčekové predmety a užitočné doplnky ideálne na svah. Návštevníci tak nemali popraskané pery od zimy a svoje favoritky povzbudzovali nafukovacími rukami.

A bolo čo podporovať. Druhé kolo Petre Vlhovej síce nevyšlo, skončila piata, ale aplauz si vyslúžila aj v druhý deň pretekov. Z Mariboru odchádzala za hlučného potlesku a pokrikov, že je najlepšia.

FOTO: Erich Spiess/ASP/Red Bull Content Pool

Slovenskí fanúšikovia tak pripravili rodáčke z Liptovského Mikuláša preteky ako na domácej pôde. Tá sa im odmenila triumfom v obrovskom slalome a bojovnosťou v ďalších jazdách.

*Reportáž približuje atmosféru z obrovského aj klasického slalomu v Maribore 2019


FOTO: Dan Vojtech/Red Bull Content Pool