Šláger víkendu: Borussia Dortmund – Borussia Mönchengladbach

7 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Majú spoločný nielen názov (Borussia), ale aj jednu z klubových farieb (čierna). Hoci nejde o derby v pravom zmysle slova, súboje medzi Borussiou Dortmund a Borussiou Mönchengladbach nepatria medzi tuctové bundesligové zápasy. Je to konfrontácia klasikov, rivalov, dvoch tradičných účastníkov súťaže. Dortmund hrá svoj 56. ročník, Mönchengladbach 55. ročník bundesligy. Obaja vyhrali túto súťaž 5-krát.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Pochová jedna Borussia nádej druhej?

Aj v sobotu večer v ich vzájomnom zápase sa bude riešiť, „kto je pravá či jediná Borussia“. Ak sa to tak dá povedať, výsledok bude dôležitejší pre domácu – dortmundskú, pretože tú viac-menej iba víťazstvo udrží v boji o titul. Na vedúci Bayern stráca z druhého miesta jeden bod, do konca ligy zostávajú tri kolá. Hoci to už Dortmund nemá iba vo svojich rukách, ešte sa nevzdal.

„Zďaleka nie je nič rozhodnuté. Nádej tam v každom prípade stále je,“
citoval magazín Kicker stredopoliara Borussie Emreho Cana.

Hosťujúca Borussia si „hovie“ na 10. mieste tabuľky, s veľkou stratou na pohárové priečky, ale už jej vôbec nehrozia záchranárske práce. Oba tímy boli v 31. kole úspešné. Dortmund rozstrieľal Wolfsburg dominantne 6:0, Gladbach si poradil s Bochumom (2:0).

V jesennom vzájomnom meraní síl Mönchengladbach zvíťazil nad čierno-žltými v dobrom zápase 4:2. Tí by sa chceli za túto prehru revanšovať. Čierno-bieli však nechcú brať ohľady na ambície menovca a radi by ich zbavili majstrovských ilúzií.

Pôjde o 102. bundesligový súboj týchto súperov, úspešnejšiu bilanciu má tím z Dortmundu: 41 víťazstiev, 28 remíz, 32 prehier. Zápas sa začína v sobotu 13. mája o 18.30 h.

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že?

  • prvý zápas Borussie Mönchengladbach v regionálnej Oberliga-West sa odohral 3. septembra 1950 a jej súperom bola práve Borussia Dortmund. Na ihrisku jasne dominoval dortmundský tím 5:0, lenže výsledok neskôr anulovali – za čierno-žltých totiž neoprávnene nastúpil obranca Alfred Meinsen.
  • Súboj medzi týmito mužstvami, taktiež v súťaži Oberliga-West, hraný 30. januára 1954, zostal pamätný z iného dôvodu. Skončil sa 6:6, čo je najvyššia remíza v histórii klubu z Mönchengladbachu.
  • prvý raz v histórii bundesligy sa na jednom góle podieľali dvaja hráči do 18 rokov. Pri víťazstve Dortmundu (3:0) nad Gladbachom (19. september 2020), v tom čase ešte iba 17-ročný Gio Reyna dal svoj prvý gól v bundeslige po prihrávke rovnako 17-ročného Juda Bellinghama.

KONTROVERZIE

Je len jedna Borussia?!
Už samotný fakt, že sú v najvyššej nemeckej súťaži dva tradičné kluby s rovnakým pomenovaním Borussia, vyvoláva istú kontroverziu. „Je len jedna Borussia,“ zvykne zaznieť z jednej či druhej strany. A fanúšikovia sa to snažia demonštrovať pri rôznych príležitostiach či v situáciách. Pri týchto zápasoch môžeme vidieť veľké plagáty s nápisom: „Mýtus je späť! Je len jedna Borussia.“ Autorom tohto nápadu i realizátorom boli fanúšikovia Mönchengladbachu, ktorí tak poslali svoj odkaz nielen menovcovi, ale aj svojmu najväčšiemu rivalovi 1. FC Kolín. Kým pre klub z Dortmundu je v bundeslige rivalom číslo jeden Schalke 04, pre Mönchengladbach sú to spomenutí Kolínčania.

Na internete ich predbehli
Fanúšikov dortmundskej Borussie dodnes mrzí, že ich mönchengladbachská Borussia predbehla pri registrácii oficiálnej webovej stránky s názvom borussia.de. Keď si adresu zadáte do googlu, respektíve uvediete tento názov na internete, „vyhodí“ vám to domovskú stránku klubu z Mönchengladbachu. Z pohľadu histórie je to spravodlivé: Borussia Mönchengladbach vznikla skôr, už v roku 1900, Borussia Dortmund funguje od roku 1909.

Ospevovanie rivala toho druhého
Pri konfrontácii čierno-žltých s čierno-bielymi radi provokuje jedna strana druhú tým, že ospevuje jej najväčšieho rivala. Keď vlani vo februári vyhrával Dortmund nad Gladbachom v bundesligovom zápase 4:0 (nakoniec vyhral 6:0), časť z 10-tisícového kotla v sektore žlto-čiernych skalných začala vyspevovať: „Erster Fußball-Club Köln.“ Nuž, fanúšikom hostí sa to počúvalo v tej chvíli dvojnásobne ťažšie.

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • Deväť gólov a päť penált
    Prvý raz si tieto tímy zmerali sily v bundeslige 11. septembra 1965 v rámci 5. kola na štadióne Mönchengladbachu. Domáci utrpeli vôbec prvú prehru v tejto súťaži po divokom výsledku 4:5. Rozhodca Herbert Lutz v zápase ukázal na biely bod až päťkrát. Hostia kopali dve, obe premenil Lothar Emmerich (autor hetriku), domáci tri – dve z nich kopal Egon Milder (svoju druhú zahodil), jednu úspešne realizoval Gūnter Netzer.
  • Ani 12:0 nestačilo na titul! VIDEO
    Pred posledným kolom bundesligového ročníka 1977/1978 viedol tabuľku 1. FC Kolín pred rivalom z Mönchengladbachu síce iba o skóre, lenže ho mal lepšie až o desať gólov. Ten sa v dueli s dortmundským (29. apríla 1978) menovcom pokúšal o takmer nemožné –  zlikvidovať túto stratu. Svojho súpera deklasoval 12:0 (!), Jupp Heynckes bol autorom piatich gólov. Ale ani najvyššia bundesligová výhra Borussie v jej klubovej histórii nestačila na titul, pretože Kolínčania si so St. Pauli poradili hladko 5:0 a prerušili majstrovské ťaženie Gladbachu (tri tituly po sebe).
  • Borussia sa zachránila proti Borussii
    Hoci tento zápas z 23. mája 2009, z posledného kola bundesligového ročníka 2008/2009, svojím priebehom ani výsledkom (1:1) nič mimoriadne nepriniesol, mal veľkú dôležitosť. Domácej Borussii (Mönchengladbach) išlo o záchranu v bundesligovom ročníku, keď k definitívnej istote potreboval získať bod, zatiaľ čo u hosťujúcej Borussie (Dortmund) bola v hre účasť v európskych pohároch, k čomu bolo nutné vyhrať. Na základe výsledku je jasné, že kým domácim sa svoj cieľ podarilo naplniť, hosťom nie.
Zdroj: espn.com/foto: Lars Baron/Bongarts(Getty Images)

PAMÄTNÉ MOMENTY

Vlastenec z vyše 40 metrov
Bundesligový duel z 9. novembra 2014. Dortmund šiel doma ako posledný tím tabuľky do súboja s Gladbachom, ktorý ťahal šnúru 18 súťažných zápasov bez prehry. Hoci domáci mali jasnú prevahu, čo dokumentuje aj štatistika (strely na bránku 22:1, rohy 7:0), horko-ťažko vyhrali 1:0. Aj to im musel pomôcť unikátnym vlastencom Christoph Kramer, ktorý poslal spätnú prihrávku ako „malú domov“ z viac ako 40 metrov a prekonal vlastného brankára. Nemci tento moment označili za „vlastenec storočia“. VIDEO: Najpamätnejšie vlastné góly bundesligy

Zápas strateného syna Reusa
Dortmundský rodák Marco Reus sa po troch rokoch v Gladbachu (2009 – 2012), vrátil do Borussie, v ktorom vyrastal v mládeži. Krátko po tom, ako zmenil dres, privítal 29. septembra 2012 Dortmund v Signal Iduna parku Gladbach. A Reus sa stal hrdinom zápasu, na víťazstve žlto-čiernych 5:0 sa podieľal dvoma gólmi.

Kanonáda Aubameyanga
Bola to jednostranná záležitosť Dortmundčanov. V bundesligovom zápase z 23. septembra 2017 zmietla domáca Borussia hosťujúcu Borussiu po výsledku 6:1, keď loptu mala v moci 75 percent času a aj v strelách na bránku dominovala 18:8. Strelecký apetít mal Pierre-Emerick Aubameyang, ktorý okrem toho, že trikrát napol sieť, trikrát otriasol konštrukciou súperovej bránky. Bol to jeho posledný hetrik v bundeslige. Na troch góloch mal podiel aj Maximilian Philipp, ktorý dva góly dal a pri jednom si pripísal asistenciu.

🇩🇪 Darujte svojim blízkym DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na NEMECKÝ futbal