Šláger víkendu: Atlético Madrid − FC Barcelona

5 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

V posledných rokoch ide v zápasoch týchto futbalových klubov o veľa – o titul, či prinajmenšom o účasť v Lige majstrov. Uplynulých desať rokov ani jeden z nich totiž neskončil v španielskej LaLige horší ako tretí: FC Barcelona bol päťkrát majstrom, Atlético Madrid dvakrát, jeho mestský rival Real trikrát.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Udržia sa blaugranas na čele La Ligy?

Barca uhrala na Silvestra s mestským rivalom Espanyolom iba remízu (1:1), čo poriadne rozladilo trénera Xaviho. Mužstvu nariadil tréning na Nový rok, ktorý bol pôvodne zrušený. Proti Espanyolu nastúpil aj omilostený Robert Lewandowski. Ten si mal odpykávať až trojzápasový trest za červenú kartu, ale katalánsky klub uspel s odvolaním. Espanyol to prekvapilo a nahnevalo, začiatkom tohto týždňa podal klub oficiálny protest a žiada kontumáciu zápasu. Výsledok síce zostal v platnosti, ale Španielsky správny súd potvrdil trojzápasový trest pre Lewandowského. To znamená, že proti Atléticu nebude k dispozícii.

Zdroj: managingmadrid.com/foto: Fran Santiago(Getty Images)

Xavi žiada od svojich útočníkov, aby sa nespoliehali na to, že 34-ročný snajper strelí v každom zápase gól – doteraz ich dal v 20 zápasoch až 18. To je o dva viac, ako všetci ostatní útočníci tímu – Dembele, Torres, Raphinha, Ansu Fati a Memphis Depay – dohromady.

V derby opäť kartovo hviezdil rozhodca Antonio Mateu Lahoz (na MS v Katare ukázal 17 žltých kariet v zápase Argentína – Holandsko), vytiahol 15 kariet žltej farby – z nich sa dve „premenili“ na červenú a odniesol si to aj Jordi Alba. Chaotický rozhodca vraj zabudol pri udeľovaní žltej karty, že mu už jednu predtým ukázal. Alba si tak proti Atléticu nezahrá.

João Félix môže potvrdiť svoju kvalitu

Atlético vyhralo nad Elche v závere roka 2:0 a na jeden deň sa dostalo na tretie miesto tabuľky. V zápase, v ktorom traja hráči videli červenú kartu, otvoril skóre Portugalčan Joao Felix, o ktorého majú veľký záujem popredné kluby Premier League a pravdepodobne odíde v zime na hosťovanie. Druhý gól pridal Álvaro Morata.

Zdroj: 90min.com/foto: Pau Barrena (AFP-Getty Images) – Joao Felix a Ansu Fati

Atlético v stredu vyradilo z Kráľovského pohára Real Oviedo (2:0) po góloch Marcosa Lorenteho a Pabla Barriosa, postúpilo tak medzi najlepších 16. Oveľa väčšie problémy mala Barcelona, ktorá sa potrápila s treťoligovým CF Intercity, hoci nastúpila vo veľmi silnej zostave a vyhrala až po predĺžení 4:3. Autorom postupového gólu bol v 103. minúte Ansu Fati. Vďaka nemu sa Katalánci vyhli obrovskej blamáži. V zápase trikrát viedli, no domáci Oriol Soldevila trikrát vyrovnal. Zaznamenal tak svoj vôbec prvý hetrik v súťažnom zápase v kariére.

Hoci Barcelona má v tabuľke o 11 bodov viac ako Atlético, v novom roku, zdá sa, nemá formu, a tak na štadióne Metropolitano to môže byť tuhý boj a vyrovnaný zápas. V La Lige odohrali tieto mužstvá proti sebe už 170 zápasov, úspešnejší sú Katalánci so 76 víťazstvami, 42 remízami a 52 prehrami.

HISTORICKÉ PARALELY A ZAUJÍMAVOSTI

Vedeli ste, že…

  • rodák zo slovenských Šiah Ferdinand Daučík trénoval oba kluby – FC Barcelonu (1950 – 1954) i Atlético Madrid (1957 – 1959)? Na prvom pôsobisku získal dvakrát double. S Atléticom sa stal vicemajstrom a doviedol ho do semifinále EPM (predchodca Ligy majstrov), kde vypadol s Realom Madrid, pričom o postupujúcom rozhodol až tretí zápas (z pohľadu Realu 2:1 a 0:1 – 2:1)
  • najúspešnejším strelcom je Lionel Messi – 32 gólov, z toho v lige 26 (viac ako Atléticu ich dal v Španielsku iba do siete FC Sevilla – 38). Dve sezóny po sebe: 2010/2011 a 2011/2012 strelil Argentínčan do siete Atlética hetrik – pri víťazstvách 3:0 a 5:0
  • tieto hviezdy obliekali dresy oboch klubov: Bernd Schuster, Eusebio Sacristan, Miguel Reina, Julio Salinas, David Villa, Luis Suarez, Antoine Griezmann

KONTROVERZIE

Griezmann a matematika

V roku 2019, po tom, ako robil Antoine Griezmann Atléticu päť rokov výborné služby (133 gólov), prestúpil do FC Barcelona za 120 miliónov eur, čím sa stal piatym najdrahším hráčom futbalovej histórie. Hoci počas dvoch sezón strelil 35 gólov a pomohol k zisku Španielskeho pohára, čakalo sa od neho viac. Financiami sužovaná Barcelona súhlasila s jeho hosťovaním v Atléticu s opciou na prestup v prípade, ak odohrá viac ako 30 minút v 50 percentách zápasov.

Lenže čiastka 40 miliónov eur sa zdala pre vedenie Atletica privysoká. V snahe znížiť sumu tak „strážila“ čas, na aký nastupoval hráč, ktorý tak mohol odohrať viac ako pol hodiny iba v 10 zápasoch a v ostatných mohol nastúpiť maximálne na 30 minút. Voči hráčovi to nebolo príliš úctivé… Barcelonu to štvalo, dokonca uvažovala o vypovedaní zmluvy. Po dlhých naťahovačkách sa kluby v októbri 2022 dohodli, že Francúz sa stane kmeňovým hráčom Atlética (do roku 2026) za 20 miliónov eur, bez ohľadu na to, koľko minút odohrá. Ďalšie štyri milióny môžu zinkasovať Katalánci vďaka bonusom.

Zdroj: sport.es

Suárezova pomsta

Uruguajský kanonier Luis Suárez, ktorý za blaugranas strelil počas šiestich sezón 198 gólov, sa v lete 2020 stal na Camp Nou nepotrebným a rozhodli sa, že sa ho zbavia. Atlético prejavilo o vtedy 33-ročného hráča záujem, v septembri 2020 ho angažovalo a vyplatilo sa mu to. S 21 gólmi sa stal najlepším strelcom mužstva a pomohol mu k titulu. Pomstil sa tak Barcelone, ktorá sa musela v sezóne 2020/2021 uspokojiť s bronzovou priečkou.

PAMÄTNÉ ZÁPASY

  • prvé zápasy vôbec (1925): V semifinále pohárovej súťaže, ktorá bola predchodcom dnešného Kráľovského pohára, rozhodol o tom, že do finále postúpila FC Barcelona cez Atlético Madrid, až tretí vzájomný zápas (3:2, 1:2, 2:0)
  • prvý zápas v lige (1929): V Madride vyhral domáci tím v inauguračnom ročníku španielskej ligy (Atlético a FC Barcelona patrili medzi zakladajúcich členov) prekvapujúco 4:1, v „odvete“ zvíťazila Barcelona 4:0, stala sa prvým víťazom ligy
  • prvá „manita“ (1943): Tento výraz sa používa v španielskom futbale na vyjadrenie piatich gólov prostredníctvom piatich prstov na ruke – výsledkom 5:0 v prospech Barcelony sa prvý raz skončil zápas FC proti Atléticu v spomenutom roku

Najvyššie víťazstvo Barcelony nad Atléticom (1957): V zápase Kráľovského pohára rozdrvili blaugranas svojho súpera 8:1, sedem gólov dal Eulogio Martinez

Gólovo najúrodnejšie zápasy (1950 a 1956): Prvý zápas sa skončil výhrou Atlética 6:4, druhý 7:3 v prospech FC Barcelona, oba boli ligové.

PAMÄTNÉ MOMENTY

  • Cruyffov famózny gól – fenomenálny Holanďan hral prvú sezónu za FC Barcelona, keď v 26 zápasoch dal 16 gólov, ale najpozoruhodnejší strelil v decembri 1973 do siete Atlética, keď loptu poslal do siete ekvilibristicky pätičkou vo výskoku!
  • Ronaldov hetrik – v roku 1997 tento Brazílčan skóroval pri víťazstve 5:2 trikrát, po dovŕšení hetriku urobil nešportové gesto pri ultras Atlética, ktorí ho predtým častovali nadávkami
  • Ronaldinhove nožničky – v roku 2008 síce Atlético zdolalo v lige Barcelonu 5:2, ale viac ako výsledok sa spomínal prvý gól v siete Atlética, ktorý strelil nádhernými nožničkami Brazílčan Ronaldinho
Zdroj: FB/GiveMeSport

👉 Poďte s nami na zápasy FC BARCELONA alebo ATLÉTICO MADRID