Sedem hráčov, ktorí uspeli na Camp Nou

Píše Dominik Labuda

Mnohí hráči sa snažili uspieť v FC Barcelona. Nie každému sa to však podarilo. Toto je sedem futbalistov, ktorí na Camp Nou zoažali úspech.

Carlés Puyol

Je odchovancom miestnej futbalovej akadémie La Masia. V roku 1995 nastúpil do mládežníckeho systému FC Barcelona. Louis van Gaal umožnil Puyolovi debutovať za prvý tím v La Lige v októbri 1999. Barcelona vtedy vyhrala 2:0 nad Valladolidom.

Kapitánsku pásku prebral po odchode Luisa Enriqueho v auguste 2004 a zúčastnil sa 593 súťažných zápasov pre klub a získal taktiež pre klub 24 trofejí. Barcelona sa rozlúčila s Puyolom 15. mája 2014, po pätnástich rokoch kariéry v prvom tíme.

Do histórie klubu sa zapísal ako jeho najlepší stopér. Puyol bol čestný hráč, preslávil sa hlavne bojovnosťou a líderstvom. Aj vďaka tomu si získal milióny fanúšikov po celom svete.

Xavi Hernández

FC Barcelone sa upísal už vo svojich jedenástich rokoch. Xavi je taktiež odchovanec La Masie. Debutoval v roku 1998.

Xavi je stelesnením štýlu hry tiki-taka. Španiel je taktiež považovaný za jedného z najlepších založníkov všetkých čias. Stal sa prvým kapitánom Barcelony po odchode Carlésa Puyola z klubu v roku 2014. Následne ho v roku 2015 opustil po tom, čo získal ako kapitán treble.

Rodák z Terrassy strávil na Camp Nou neuveriteľných 24 rokov. Na najvyššej úrovni odohral vyše 750 zápasov. Viac ako ktorýkoľvek hráč v histórii klubu.

S Barcelonou vyhral 27 trofejí a počas celej kariéry ziskal až dvakrát treble. 6. júna 2015 vo finále Ligy majstrov proti Juventusu odohral svoj posledný zápas za Barcelonu. Xavi bol mozgom hry Barcelony, a tak si ho všetci pamätajú dodnes.

Andrés Iniesta

Iniesta prešiel taktiež barcelonskou mládežníckou akadémiou La Masia. Svoj prvý debut v A-tíme zažil ako18-ročný v roku 2002. Je považovaný za jedného z najlepších hráčov svojej generácie a bol neoddeliteľnou súčasťou barcelonskej zostavy.

S ňou získal dokopy 32 trofejí, z toho získal až dvakrát treble. Iniesta prebral kapitánsku pásku po Xavim. Nosil ju tri roky.

Jedným z pamätných momentov bol gól, ktorý zaznamenal proti Chelsea. 6. mája 2009 v semifinálovom zápase Ligy majstrov proti londýnskému klubu dokázal bravúrne rozvlniť sieť Petra Čecha v tretej minúte nadstaveného času a tento presný zásah znamenal postup FC Barcelony do rímskeho finále o ušatú trofej proti Manchestru United. Bol to legendárny gól, na ktorý sa spomína dodnes.

Po dvadsiatich dvoch rokoch v Barcelone sa Iniesta v roku 2018 s Camp Nou rozlúčil a podpísal zmluvu s japonským klubom Vissel Kobe. Iniesta vytvoril so Xavim legendárne duo v zálohe, na ktoré sa bude spomínať pravdepodobne stále. Dvaja géniovia v tej istej ére, v tom istom klube!

Ronaldinho

Do Barcelony prišiel v roku 2003 z parižského Saint-Germain. Prvý súťažný gól strelil v La Lige 3. septembra 2003 proti Seville. Ronaldinho získal s Barcelonou päť trofejí a výrazne sa zapísal do klubovej histórie. V roku 2005 vyhral aj Zlatú loptu.

19. novembra 2005 Ronaldinha vytlieskalo aj celé Santiago Bernabeu, získal si rešpekt súpera a robil snaď každému fanušikovi futbalu radosť.

Za Barcelonu odohral 145 zápasov a strelil 70 gólov. Z Barcelony odišiel v roku 2008. Iniesta sa raz vyjadril aj na adresu svojho bývalého spoluhráča Ronaldinha: „Bol to jedinečný hráč. Zmenil smerovanie klubu a svoju radosť šíril v tíme i medzi fanúšikov.” Ronaldinho je hráč, na ktorého sa nikdy nezabudne.

Neymar

Neymar prišiel do Barcelony v roku 2013. Prvú sezónu sa adaptoval, no nasledujúce sezóny bol ťahúňom mužstva. Svoj prvý gól pre klub strelil v Španielskom superpohári v roku 2013 proti Atléticu Madrid.

Neymar vytvoril trio spolu s Messim a Suárezom. Trojica MSN si rozumela na ihrisku tak dobre, že sa vedela nájsť snáď aj naslepo. To dokazuje aj fakt, že hned v prvej sezóne MSN vyhrali hneď treble.

Neymar s Blaugranas vyhral deväť trofejí a v 123 zápasov strelil 68 gólov. V Barcelone mal všetko, no v roku 2017 sa rozhodol odísť do Parížu Saint-Germain. V Barcelone však zanechal veľkú stopu.

Dani Alvés

V roku 2008 prišiel do Barcelony z klubu FC Sevilla. Dani Alvés bol stavebný kameň barcelonskej zostavy a patrí medzi najlepších pravých bekov v histórii klubu. Jeho kombinácie s Lionelom Messim sú legendárne.

Alvés odohral 247 zápasov za klub a vyhral s klubom 23 trofejí. Z Barcelony odišiel v roku 2016 do Juventusu Turín. Na Daniho Alvésa sa v klube spomína iba v dobrom. Alvés je najlepším krajným obrancom sveta. Dnes je veľmi ťažké nájsť hráča ako on,“ vyjadril sa raz na jeho adresu Lionel Messi. Alvés sa nezmazateľne zapísal do histórie klubu FC Barcelona.

Pep Guardiola

Guardiola sa pripojil k La Masii vo veku trinásť rokov. V sezóne 1991 – 1992 sa stal pravidelným členom základnej jedenástky a už ako 20-ročný bol kľúčovou súčasťou barcelonskej zostavy. Prestížny taliansky časopis Guerin Sportivo v tom období označil Guardiolu ako najlepšieho hráča na svete do veku 21 rokov.

Guardiola bol tak pevnou sučasťou Cruyffovho „Dream Teamu“. V roku 1997 bol Pep vymenovaný za kapitána Barcelony.

24. júna 2001 Guardiola odohral svoj posledný zápas za Barcelonu proti klubu Celta de Vigo. Odohral za Barcelonu 263 zápasov a vyhral šestnásť trofejí. Guardiola bol považovaný za jedného z najlepších záložníkov svojej generácie. Bol tiež efektívny pri vytváraní šancí a vedel dobre čítať hru. Vynikal vďaka svojím technickým schopnostiam, efektívnej a inteligntnej hre.


FOTO: fcbarcelona.com

CK FutbalTour.sk je oficiálnym partnerom FC Barcelona