San Siro stále vyráža dych – derby predčilo očakávania

3 minúty čítania

San Siro, alebo ak chcete Stadio Guisseppe Meazza, je jedným z tých „must-visit“ štadiónov na zozname každého správneho futbalového nadšenca. Ešte viac sa však výnimočnosť tohto ikonického stánku zvýrazňuje pri Derby della Madonnina.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

O tom, že toto derby je skutočným sviatkom futbalu (Vášniví talianski fanúšikovia: Toto sú najväčšie derby zápasy!) svedčí aj fakt, že v deň tohto duelu sa uličkami mesta začínajú pohybovať podporovatelia jedného či druhého miestneho veľkoklubu už niekoľko hodín pred výkopom. Výnimkou nie sú ani partie kamarátov, medzi ktorými vidíte šály či čiapky tak v modro-čiernych, ako aj čierno-červených farbách, či dokonca partnerské dvojice, kde má každé z týchto mužstiev jedného svojho priaznivca.

Škriniar patril k najlepším na ihrisku

Podporovateľov majú oba milánske veľkokluby aj v našich končinách. Ešte o niečo viac však bolo toto veľké derby na Slovensku sledované v posledných siedmich rokoch. Neodmysliteľnou súčasťou defenzívy Interu totiž bol Milan Škriniar.

Dianie okolo slovenského stopéra Interu krátko pred 189. derby prinášalo pred naším zájazdom zopár otáznikov. Miestni tifosi nás však okamžite vyviedli z obáv. Po počiatočnom tak trochu rozpačitom piskote na adresu Škriniara pri rozcvičke, napokon skvelo hrajúceho slovenského stopéra počas celého duelu podporovali. Ten sa im za to odvďačil takmer bezchybným a suverénnym výkonom nielen smerom dozadu.

Mesto s dychberúcou históriou

Samotné Miláno je na históriu mimoriadne bohaté mesto, v ktorom je vždy čo obdivovať. Ako futbaloví fanatici sme nemohli vynechať napríklad Casa Milan, ktorého súčasťou je aj múzeum miestnych Rossonerri. Keď už ste v Miláne, chcete určite aspoň nakuknúť do najväčšej miestnej katedrály – ikonického Duoma. No a samozrejme, aká by to bola návšteva tohto mesta bez najslávnejšieho operného domu na svete La Scala.

„Konečne nejaká ľudská reč,“ zastavil nás so smiechom a typickým prízvukom jeden z fanúšikov, keď sme boli pri prehliadke fanshopu AC. Ako sme sa dozvedeli, k vstupenkám na zápas sa tento východniar dostal práve cez FutbalTour.

Derby láka všetky vekové kategórie

V posádke nášho autobusového zájazdu sa našla aj jedna „celebrita“ medzi futbalovými fanúšikmi. Najmä tými, ktorí holdujú aj takzvanej „Inej lige“. Derby della Madonnina si s nami užil aj nenapodobiteľný „rapper“ Tuti. Ale zatiaľ bez manželky…

Milánske celky majú vo svojej fanúšikovskej základni „podchytené“ všetky vekové kategórie. Presvedčili sme sa o tom nielen v našom autobuse, ale aj pri samotnom zápase. Na derby sa s nami odviezli už skúsení „harcovníci“, ale napríklad aj čerstvo dospelá súrodenecká dvojica.

Derby della Madoninna máme za sebou, najbližšie nás čaká Derby d’Italia: Inter Miláno – Juventus.
🎫👉 Autobusový zájazd na Inter – Juventus od 160
Dátum: 19. marec

San Siro vás vždy niečím prekvapí

Počas celej cesty na sever Talianska vládla v autobuse pozitívna nálada, nikto z nás sa už nevedel dočkať samotného zápasu. Akékoľvek však boli naše očakávania, to čo sme napokon zažili, ich predčilo vo všetkých smeroch. Atmosféra milánskeho futbalového chrámu sa nedá porovnať so žiadnym iným štadiónom. Uchváti vás pri každom pohľade z vonku, ešte viac pod umelým osvetlením, no tie pravé zimomriavky zažijete až po vstupe na tribúnu.

Ešte pred pár desaťročiami mali ultras Interu a AC vyhradené sektory blízko seba, v súčasnosti už má každý „svoju“ svetovú stranu na štadióne. To však jedinečnému zážitku z tohto duelu nijak neuberá na kvalite. Nielen na trávniku, ale aj na tribúnach sa bolo stále na čo pozerať. Oba fankluby sa predháňali v tom, kto predvedie krajšie choreo a my sme nevedeli, či skôr vnímať čierno-červenú alebo modro-čiernu časť štadióna. A to sme si ešte chceli vychutnať aj dianie na trávniku.

Celková atmosféra z tohto večera nás uchvátila a prekonala všetky naše očakávania. Napriek tomu, že sa milánske derby odohralo už takmer 200-krát, tento zápas bude mať vždy čo ponúknuť a vždy bude priťahovať pozornosť širokej futbalovej verejnosti. Treba povedať, že absolútne zaslúžene.

O autobusovom zájazde v Miláne sme písali aj začiatkom októbra. Prečítajte si: 👉 Ako Škriniar, VAR a úžasní fanúšikovia zastavili Barcelonu