„Rudy on fája“: Fantómové prestupy – časť 5. Bizarný Deadline day

5 minúty čítania
Autor: Rudolf Beliš

Trochu irónie, trochu metafory a trochu srandy. Aj takto to vyzerá keď sa autorské pero rozpíše. Rudy ideš!

Zoznam nevydarených prestupov by bolo nakoniec vhodné doplniť o tie najbizarnejšie, pri ktorých sa zastavuje rozum. Pár som ich pre vás pár vybral. Poďme teda nato.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

David De Gea

Používal z vás niekto v roku 2015 disketu? Alebo CD-čka? Prípadne fax? Tak jeden staručký fax napríklad v tomto roku ešte používal Manchester United. No a ten sa jedného dňa rozhodol štrajkovať. Nebolo by na tom nič zvláštne, ak by tým dňom nebol koniec prestupového okna v španielskej lige. To by ešte tiež bolo v poriadku, ak by nebol takmer sfinalizovaný prestup De Geu do Realu Madrid za 29 miliónov libier a ako suvenír pribalený Keylor Navas.

Prestupové dokumenty dorazili kvôli spomalenému faxu minútu po polnoci a Navasovi tak na letisku v Madride ostali oči pre plač. Prestup De Geu, ktorý už čakal v Madride, bol síce skompletizovaný, no La Liga nepotvrdila transfer Navasa kvôli meškajúcim dokumentom. Real sa neodvolal a De Geov vysnívaný prestup tak nadobro stroskotal.

Zdroj: express.co.uk/foto: Getty Images – Dani Carvajal, David De Gea a Lucas Vázquez

Adrien Silva

Ďalší last minute prestup, ktorý o chlp nevyšiel. Kým v prípade De Geu rozhodla nejaká tá minútka, v prípade Adriena Silvu išlo o 14 sekúnd. Pravidlá sú pravidlá, a tak 22 miliónový prestup zo Sportingu Lisabon do Leicesteru nakoniec meškal podobne dlho ako naše rýchliky. Štyri mesiace. Adrien Silva to však zobral s humorom a po úspešnej registrácii si symbolicky vybral na svoj dres číslo 14.

Peter Odemwingie

Peter Odemwingie je postavička ako vyšitá. V januári 2013 si tento Nigérijčan chcel vydupať prestup z West Bromwichu Albion do Queens Park Rangers. Bez povolenia svojho materského klubu odšoféroval 125 míľ do Londýna a čakal v blízkosti štadióna QPR, kým sa oba kluby dohodnú. Jeho agent ho zrejme nemal príliš v láske, keďže mu zrejme podsunul falošnú informáciu o tom, že sa oba kluby dohodli. Odemwingie, čakajúci v blízkosti štadióna celé popoludnie, po tejto kačici išiel do areálu QPR, kde si chcel vyjednať podmienky zmluvy. 📽️ Na parkovisku ho však zastavili novinári, ktorým celý šťastný povedal, že sa teší na novú výzvu.

Zdroj: isport.blesk.cz – Peter Odemwingie vyjadril svoju radosť z „prestupu“ do QPR

West Brom síce miluje, ale je to nová kapitola v jeho živote. Po odpovediach novinárom sa pokúsil vojsť do areálu, do ktorého ho ale nevpustili. V žiare kamier a reflektorov si naplno užil potupu, keďže sa oba kluby nakoniec nedohodli. Podmienkou jeho prestupu bola výmena za krídelníka Juniora Hoiletta, ktorý mal zamieriť opačným smerom. Táto dohoda však stroskotala, a tým aj sen Odemwingieho hrať za QPR.

John Obi Mikel

O príbehu „prestupu“ vtedy ešte len 17-ročného Johna Obiho Mikela do Manchestru United by sa dal natočiť film. Červení diabli sa dohodli s nórskym klubom Lyn na prestupe za odstupné 4 milióny libier. Nigérijčan dokonca na tlačovej konferencii pózoval s dresom United. Pri tomto prestupe však obišli Mikelových agentov, ktorí neskôr vyhlásili, že sa dohodol s Chelsea Londýn, čo jeho materský klub dementoval.

V máji 2005 sledoval pohárový zápas Lynu len z tribúny, keďže naňho nebol nominovaný. Počas zápasu zmizol z tribúny a riaditeľ Lynu vyhlásil, že bol unesený, napriek tomu, že ho svedkovia videli odchádzať s jedným z jeho agentov. Tvrdenia o únose zopakoval aj asistent United Carlos Queiroz, ktorý obvinil Chelsea z účasti na únose.

Zdroj: sportbible.com – John Obi mikel na tlačovej konferencii pred jeho prestupom do United

Po niekoľkých dňoch Mikel pre britské média oznámil, že ho k podpisu s United dotlačili a chcel by prestúpiť do Chelsea, kde ho v roku 2004 očaril počas tréningu s A-teamom José Mourinho. United následne podali sťažnosť na Obiho agentov a na Chelsea, ktorá skončila vzájomnou dohodou všetkých troch tímov. Chelsea zaplatila Lynu £4 milióny a United £12 miliónov. Chelsea neskôr žalovala riaditeľa Lynu (odsúdeného za falšovanie úradných dokumentov) kvôli prestupu založenom na podvodnom skresľovaní, pričom od neho a klubu požadovala £16 miliónov, avšak nakoniec sa dohodli na mimosúdnom vyrovnaní.

CELÚ PONUKU ZÁJAZDOV NA PREMIER LEAGUE nájdete TU.

Prečítajte si aj:

  1. Fantómové prestupy – Robert Lewandowski
  2. Fantómové prestupy – Arsène Wenger
  3. Fantómové prestupy – Steven Gerrard
  4. Fantómové prestupy – Gascoine, Di Stéfano či Keane