Navštívili sme Superclásico. River Plate vs. Boca Juniors je zážitkom na celý život

7 minút čítania
Autor: Juraj Kvas

Zápas zápasov, zájazd zájazdov. Za futbalovými zážitkami cestujeme pravidelne do celého sveta. Zájazd do Argentíny, dýchajúcej futbalom, však nemá obdoby. Fandí sa všade a naplno. Miestni Fanáticos sú za svoj klub ochotní položiť život. Obzvlášť to platí pri najväčšom futbalovom derby dvoch nezmieriteľných rivalov – Boca Juniors a River Plate. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach FacebookInstagram Tik-Tok

V blogu sa dozviete:

  • Prečo sme počas celého Superclásica mali zimomriavky
  • O výlete loďou do uruguajského Montevidea
  • Čo stojí za chuťou argentínskych steakov
  • …a omnoho viac

Tak ďaleko, a predsa na dosah

Hoci je Buenos Aires vzdialené od Bratislavy viac než 10 000 km, časový posun je v kontexte diaľky veľmi priaznivý, iba päťhodinový. A tak sa návštevníci aj vďaka vrúcnosti miestnych obyvateľov Porteños rýchlo adaptujú. Argentína patrí k najvyspelejším štátom Južnej Ameriky, napriek tomu nás po prílete bezprostredne omámila vôňa exotiky. 

Buenos Aires – to najlepšie z Latinskej Ameriky 

Počas zájazdu sme navštívili viacero kúzelných miest. Jedným z nich je najstaršia štvrť Buenos Aires, San Telmo. Ide o mimoriadne obľúbenú oblasť vďaka jedinečnej kultúre a zábave, ktorú návštevníkom ponúka. Doobedné nákupy na trhu a večerné pouličné tango? Nech sa páči. 

Na severe Buenos Aires ležia „juhoamerické Benátky“ – Tigre. Plavba loďou v Tigre rozšírila dlhý zoznam našich argentínskych zážitkov. Očarila nás aj štvrť Recoleta s domami v parížskom štýle či cintorínom Cementerio de la Recoleta, na ktorom je spomedzi mnohých slávnych osobností argentínskych dejín najnavštevovanejšia milovaná Evita Perón. 

Príjemným faktorom boli aj miestni obyvatelia, Porteños, ktorí sa k turistom správajú milo a ochotne. Týmto ich pozdravujeme.   

Na svoje si rozhodne prídu milovníci dobrého jedla. Nie je núdza o kvalitné steaky, čerstvé ryby a obľúbené červené víno Malbec. Prečo sú argentínske steaky také chutné? Miestni obyvatelia odpoveď poznajú:

„Kravy by nemali chodiť po kopcoch, lebo sa namáhajú, tuhne im svalstvo a mäso je potom tvrdé. U nás chodia kravy iba z kopca, preto sú steaky mäkkučké a lahodné.“

Za polkilový steak sme v prepočte zaplatili okolo 10 eur. Muchas gracias!

Krásy La Bocy

Mestská časť La Boca patrí k najvyhľadávanejším. V uličke Caminito stoja farebné domy pomaľované pouličnými umelcami. Vzniklo tu aj populárne tango Caminito. Hlavnou atrakciou štvrte La Boca je ikonický štadión La Bombonera, kde hrá svoje domáce zápasy Boca Juniors. V drese Bocy hrali mená ako Maradona, Riquelme, či Tevéz. Vplyv tohto veľkoklubu je v celej štvrti citeľný. Logo Bocy, sochy velikánov, či žltá s modrou sú naozaj všade. 

Vo futbalovom svete sa šepká o novom štadióne Boca Juniors. Ten by mal mať kapacitu viac než 112-tisíc miest. To, či skutočne bude postavený, ukážu najbližšie roky. 

Superclásico – viac než zápas

Boca Juniors a River Plate sú rivali na život a na smrť. Niečo podobné by ste vo svete hľadali len ťažko. Tímy sa medzi sebou stretli už 258-krát a za ten čas tento zápas už dávno presiahol hranice futbalu. V deň Superclásica sa v Buenos Aires zastaví čas. Futbal je jediné, na čom záleží.

Ulice sú naplnené očakávaním a vzrušením. Fanúšikov odetých do klubových farieb vidíte na každom kroku. Keďže kapacita štadiónu je obmedzená, väčšina priaznivcov sa na zápas nedostane. To im však nebráni v tom, aby zápasom žili a svoj klub podporovali mimo neho. 

Šťastlivci so vstupenkou čakajú pred bránou štadióna v dostatočnom predstihu. Keď sme sa dostali na tribúnu, do začiatku stretnutia ostávala ešte zhruba hodina. Štadión bol už vtedy naplnený takmer do posledného miesta. Fanklub River Plate spieval svoje chorály a my sme mali poriadne zimomriavky. Počuť spievať vypredaný Monumental je zážitkom na celý život.

 

Z bezpečnostných dôvodov sa zápasy argentínskej ligy v hlavnom meste odohrávajú len v prítomnosti domácich divákov. Derby je teda rozhodne bezpečné pre každého. Nenechajte sa však zmiasť, absencia hosťujúcich fanúšikov nijak neuberá na skvelej atmosfére. Domáci sa dokonca prekrikujú a burcujú navzájom –  jednoducho iný svet.

Samotný zápas nesklamal a naplnil naše očakávania. Neúnavné fandenie, tesná výhra domácich penaltou v nadstavenom čase a až desať žltých a sedem(!) červených kariet. Nefalšovaná argentínska divočina. Eufóriu domácich po záverečnom hvizde rozhodcu len ťažko opísať. Fanúšikovia spievali ešte hodinu po zápase. Niečo podobné sme na futbale nevideli v žiadnom kúte sveta.  

Zápas „medzi nebom a zemou“ je udalosť, ktorú treba zažiť na vlastnej koži.

Futbalová nádielka Superclásicom nekončí

Okrem veľkého derby sme navštívili ďalšie dva zápasy. Legendárny klub Independiente sa v argentínskej Liga Profesional stretol s Belgranom z Cordoby. Atmosféra na zápase bola skutočne úchvatná. Daždivé počasie, ani súčasná nepriaznivá forma klubu fanúšikov neodradila. Tí počas celého zápasu odhodlane tlačili domácich za víťazstvom. Aj sa podarilo. Miestni priaznivci nám ukázali, ako vyzerá skutočná lojalita a klubový fanatizmus. Klobúk dole! 

V rámci zájazdu sa nám podarilo dostať aj na zápas Copa Libertadores. Ide o najprestížnejšiu futbalovú súťaž v Južnej Amerike, obdobu našej Ligy majstrov. Domáci Racing Club hostil slávny brazílsky klub Flamengo, za ktorý svojho času hrávali legendy ako Zico či Romário. V tomto súboji sa skúsene predviedol napríklad v Európe populárny Arturo Vidal. Keďže išlo o medzinárodný zápas, na štadióne mohli byť prítomní aj hosťujúci fanúšikovia, a tak nám tribúna aj ihrisko ponúkli strhujúce dianie. Vinkeľ z priameho kopu na konečných 1:1 a dve červené karty. Zápas ako argentínske vínko. 

Zaujímavosťou je, že Independente i Racing Club patria spolu s Boca Juniors, River Plate a San Lorenzo k takzvanej Veľkej päťke argentínskeho futbalu.

Montevideo, mesto novodobých MS vo futbale

Aby nám nebolo málo, pozreli sme sa aj do blízkeho Uruguaja. Do hlavného mesta, Montevidea, trvá cesta z Buenos Aires pár hodín. Existuje viacero možností, ako sa doň prepraviť. My sme zvolili plavbu loďou.  

Pre futbalových fanatikov je Uruguaj špecifickým miestom. Stojí tu slávne Estadio Centenario. Na ňom sa odohrali historicky prvé futbalové majstrovstvá sveta. Vo finále zdolal domáci Uruguaj Argentínu 4:2, hoci po prvom polčase viedla Argentína 2:1. Zaujímavosťou je, že prvý polčas sa hral s loptou Argentíny a druhý s loptou Uruguaju. Z priebehu zápasu dodnes žije legenda, že za historickým comebackom Uruguaju stála výmena lôpt. Unikátom tohto stánku je aj jeho veža, ktorá ponúka výhľad na mesto. 

Priamo na štadióne sa nachádza aj futbalové múzeum. Zbierka obsahuje viaceré kúsky futbalovej histórie, ktoré potešia skutočných fajnšmekrov. Našu pozornosť upútali najmä podpísané národné dresy Maradonu a Pelého, ale aj historicky prvá zlatá Niké. 

Ak ste sa dočítali až sem, nepochybne už horíte túžbou navštíviť Superclásico osobne. Tento futbalový sen sa môže stať realitou. Idete s nami?

BOCA JUNIORS – RIVER PLATE (poznávací zájazd na 8 dní)