„Rudy on fája“: Fantómové prestupy – časť 4. Gascoine, Di Stéfano a Keane

5 minúty čítania
Autor: Rudolf Beliš

Trochu irónie, trochu metafory a trochu srandy. Aj takto to vyzerá keď sa autorské pero rozpíše. Rudy ideš!

Tentokrát si trošku pošprtáme v análoch futbalovej histórie. Vyberieme si nevydarené prestupy z čias mýtov a legiend, kedy ešte prestupovým trhom nehýbala neviditeľná ruka arabských šejkov.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Hráč, ktorého milovalo celé Anglicko

Paul Gascoine v roku 1990 na majstrovstvách sveta v Taliansku ťahal v semifinále Albion za vytúženým finále. Bolo ho plné ihrisko a bojoval ako o život. Hovorí sa, že za posledných 50 rokov tak hrať v anglickom drese nikoho nevideli. Chcel tak veľmi, až za faul na Nemca Thomasa Bertholda inkasoval žltú kartu, ktorá pre neho znamenala stop v ďalšom zápase. Po tomto momente sa na ihrisku rozplakal. Napriek tomu sa snažil bojovať, no Anglicko prehralo a skončilo nakoniec štvrté.

Hráč, ktorý v sebe nosil prekliatie v podobe alkoholizmu, no aj obrovský dar v podobe futbalových schopností. V časoch pôsobenia v Glasgowe Rangers si podľa jeho slov pred zápasom nemal problém buchnúť deväť koňakov, šupnúť lajnu kokaínu a iné dobroty, ktoré ešte zapil vínom. Za necelé tri sezóny v drese Rangers napriek tomu nastrieľal 30 gólov, ktoré si zrejme ani nepamätá.

Zdroj: dailyrecord.co.uk/foto: Allsport

Rekordná suma znamenala podpis Gazzu

V roku 1988, na začiatku jeho kariéry, mal prestúpiť z Newcastlu United do Manchestru United. Gascoine sľúbil Fergusonovi, že s United podpíše kontrakt, preto sa Fergie celý natešený vybral na dovolenku na Maltu. Pod slnečníkom pri bazéne mu až zabehla žuvačka, keď obdržal správu o tom, že sa Gazza upísal Tottenhamu Hotspurs. Hráča, ktorý dal gól bez kopačky či udelil rozhodcovi kartu, vraj presvedčilo to, že kohúti jeho rodičom kúpili dom. Tottenham ho vtedy kúpil za rekordných 2.2 milióna libier. Dnes si napríklad za túto sumu nekúpite ani Ľubomíra Šatku či Matúša Bera.

Problémy s alkoholom ho prenasledujú dodnes. O to viac svojho času prekvapil tvrdením pre denník The Sun, že londýnsky rival Arsenal, za ktorý nikdy nehral, v minulosti poskytol na jeho lekársku starostlivosť 50-tisíc libier. Fair Play kanonieri!

Útok Tottenhamu pod vedením Antonia Conteho, v súčasnosti režíruje najmä dvojica Son a Kane. Ich zápasy na krásnom štadióne môžete sledovať spoločne s nami.

CELÚ PONUKU ZÁJAZDOV NA TOTTENHAM nájdete TU.

Kocúrkovo o Di Stéfana

Argentínčan s taliansko-francúzskymi koreňmi začínal svoju kariéru v River Plate. Futbalisti v Argentíne sa pripojili k niekoľkomesačnému štrajku za zvýšenie miezd, ktorý však skončil neúspechom, a tak Alfredo Di Stéfano v roku 1949 emigroval do Kolumbie, kde začal hrávať za bohatý klub s príznačným názvom Millonarios FC. Po štyroch tituloch v kolumbijskej lige začali milionárom dochádzať peniaze a preto o jeho služby okamžite prejavili záujem Real Madrid a FC Barcelona.

No a tu sa začalo Kocúrkovo. Barcelona sa dohodla s River Plate, ktoré na Di Stéfana vlastnilo hráčske práva a Real v rovnakom čase podpísal zmluvu s Millionarios, kde vtedy Alfredo hrával. S kataláncami mal už podpísanú zmluvu, ktorú Španielska futbalová federácia kvôli nejasnostiam okolo jeho pôsobenia v Kolumbii neuznala. Španielska federácia navyše kvôli tejto kauze zakázala pôsobenie zahraničných hráčov v španielskej lige.

Už, už sa zdalo, že táto patová situácia skončí happy endom, keď sa kluby dohodli na striedavom štarte tohto Argentínčana, čo v preklade znamenalo, že počas nasledujúcich štyroch sezón bude striedavo pôsobiť v Reale a Barcelone. Do toho by sa ale nesmeli obuť fanúšikovia Blaugranas, ktorým sa táto dohoda nepáčila, a tak mal Real voľnú cestu k získaniu futbalistu, ktorý v nasledujúcich rokoch pre Los Blancos vybojoval 8 titulov v španielskej lige a získal dve zlaté lopty.

CELÚ PONUKU NA ŠPANIELSKY FUTBAL nájdete TU.

Fergusonova pevná linka zaúradovala

Roy Keane, ďalší britský hráč s nie najlepšou životosprávou, ktorý nikdy nebol veľkým fanúšikom Mačingovej diéty či minerálok, mal v roku 1993 blízko k prestupu do Blackburnu Rovers. Tento klub, ktorého prestupová politika je tragickejšia ako tá slovenská, sa s Keanom dohodol na osobných podmienkach po tom, čo jeho vtedajší chlebodarca Nottingham Forest zostúpil do nižšej súťaže. Kenny Dalglish sa pokúsil vybaviť prestupové papiere v piatok až po čaji o piatej, no kancelária Ewood Parku bola už prázdna rovnako ako naše úrady v piatok o jednej poobede. Dohodli sa preto, že zmluvu dokončia v pondelok.

Zdroj: offtheball.com – Roy Keane po prestupe z Nottinghamu Forest do Manchesteru United

Po nezdare s Gascoinom konečne prišla chvíľa, kedy si mohol Alex Ferguson z opačnej strany vyskúšať, aké to je vyfúknuť niekomu dohodnutého hráča. Keď sa manažér Manchestru United dozvedel o tomto oneskorení, v zlatých stránkach vyhľadal Keanovo číslo, zavolal mu z pevnej linky a presvedčil ho, aby gentlemantskú dohodu s Dalglishom nonšalantne zrušil. Jeho prestup upiekli už v sobotu a United za neho zaplatili £3.75 milióna, čo bol opäť ďalší britský rekord.

Viete kto je Tim Sherwood? Príbeh z dávnych čias mýtov a legiend rozpráva o tom, že „Fantozzi futbalových klubov“ Blackburn Rovers mal na lane držiteľa Ballon d’Or za rok 1998, Zinedina Zidana. Tréner Blackburnu bol po sezóne 1994/95, v ktorej vyhral Premier League, očarený výkonmi tohto Materazziho kamaráta a predložil vtedajšiemu predsedovi klubu návrh na jeho kúpu. Ten mu nato odvetil „Načo kupovať Zidana keď máme Tima Sherwooda“.

Možno teda neviete kto je Tim Sherwood, ale už zrejme tušíte prečo je Blackburn Rovers v druhej najvyššej anglickej lige.

CELÚ PONUKU NA MANCHESTER UNITED nájdete TU.

Prečítajte si aj:

  1. Fantómové prestupy – Robert Lewandowski
  2. Fantómové prestupy – Arsène Wenger
  3. Fantómové prestupy – Steven Gerrard