„Rudy on fája“: Fantómové prestupy – časť 1. Robert Lewandowski

3 minúty čítania
Autor: Rudolf Beliš

Trochu irónie, trochu metafory a trochu srandy. Aj takto to vyzerá keď sa autorské pero rozpíše. Rudy ideš!

Ranking klubov a celkovo svet futbalu dnes mohol vyzerať úplne inak, ak by sa v minulosti skompletizovali prestupy, ktoré, akoby povedal Massimiliano Allegri, viseli na vlásku. Niektorým z nich zabránila prírodná katastrofa, vyhrážky smrťou či zastarané technické vybavenie.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Cez sieťku prestupového okienka sa neprepchalo množstvo hviezd, pričom častokrát rozhodovali sekundy. Zo švédskych stolov najbizarnejších príbehov, ľudí a emócií si naložíme tie najznámejšie špeciality.

Robert Lewandowski – drevo so šampónom a s 10 titulmi v Nemecku

Błaszczykowski, Piszczek, Lewandowski. Nie, toto nie je logopedické okienko, ale menoslov troch hráčov, ktorí spoločne obliekali dres Borussie Dortmund. Poslední dvaja menovaní do Schwarzgelben prestúpili v roku 2010. Lewangoalskeho cesta do Dortmundu však bola tŕnistá a už ako mladý hráč nemal na ružiach ustlané.

Bývalý tréner Lechu Poznaň Franciszek Smuda sa na tento mladý talent išiel pozrieť do Gliwic, kde hral piłku nożnu jeho klub Znicz Pruszków. Po zápase vyslovil legendárny výrok, z ktorého by sa dnes Dano Dangl od smiechu desať minút váľal v kŕčoch po zemi.

 „Dlhujete mi peniaze za benzín. Ak by som chcel vidieť nejaké stromy, išiel by som sa pozrieť do lesa!“
Franciszek Smuda, bývalý tréner Lech Poznaň

Z lesa sa nakoniec do Lechu dostal a po dvoch rokoch, počas ktorých strelil v 58 zápasoch 32 gólov, sa do neho zaľúbil Blackburn Rovers, ktorý týmto stromčekom túžil obohatiť svoju lesnú škôlku. Lewy, očarený ponukou Rovers, mal už zakúpenú letenku cez Ryanair, zbalený šampón Head & Shoulders, žiletky Gillette a pollitrovku vody Oshee, keď mu na jeho Huawei zavolali, že je jeho let zrušený.

Blackburn mieni, sopka mení

Stretnutie s manažmentom sa zrušilo kvôli vulkanickej erupcii na Islande, ktorá zamorila popolovými mrakmi oblohu a preto museli byť všetky lety do Británie zrušené. Správa o výbuchu islandskej sopky Eyjafjallajökull zarmútila nie len manažment Blackburnu, ale aj komentátorov športových správ, ktorí si na jej názve vylámali jazyky.

Túto prírodnú katastrofu využila Borussia, ktorá následne zaťahala u jeho poľských spoluhráčov za nitky a presvedčila Lewandowskeho, aby prestúpil do Dortmundu.

Zdroj: sportbild.bild.de / foto: WITTERS

Krádež hodná kriminálu

Pre Blackburn, ktorý za Lewandowskeho ponúkal 4 milióny libier, bola táto prírodná katastrofa s odstupom času napokon športovou tragédiou. Lewandowski za Borussiu nastrieľal 88 gólov, získal dva ligové tituly a pomohol jej prebojovať sa do finále Ligy majstrov v ročníku 2012/13. Ďalších 8 titulov pridal v Bayerne Mníchov.

Islandskej sopke zrejme môže ďakovať za to, že ho posunula do klubu, v ktorom z neho vyrástol jeden z najlepších hráčov na svete. Ocenenie Zlatá lopta za najlepšieho futbalistu sveta mu ale vzala iná „katastrofa“. Kvôli pandémii COVID-19 sa v roku 2020 táto cena, ktorú by s najväčšou pravdepodobnosťou získal, neudeľovala.

34-ročného bombardéra môžete najnovšie vidieť na zápasoch FC Barcelony, kde pokračuje v nastolenom streleckom tempe.

CELÚ PONUKU ZÁJAZDOV NA FC BARCELONU nájdete TU.