„Rudy on fája“: Fantómové prestupy – časť 2. Arsène Wenger

4 minúty čítania
Autor: Rudolf Beliš

Trochu irónie, trochu metafory a trochu srandy. Aj takto to vyzerá keď sa autorské pero rozpíše. Rudy ideš!

„My nekupujeme hviezdy, my ich vyrábame,“ povedal raz Le Professeur, magister ekonómie na Štrasburskej univerzite. Tak ako vie nájsť Harry Potter horcruxy, či prasa hľuzovky, tak vedel Arsène Wenger nájsť mladé futbalové kométy, z ktorých sa stali v budúcnosti superhviezdy. Možno aj vďaka tejto vlastnosti bol po ňom pomenovaný asteroid 33179 Arsènewenger.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Tento francúzsky gentleman hovoriaci šiestimi jazykmi venoval 22 rokov svojej trénerskej kariéry klubu, ktorý má prakticky vpísaný v mene, londýnskemu Arsenalu. „Petit“, ako ho prezývali jeho bývalí spoluhráči, sa stal prvým manažérom pochádzajúcim z krajiny mimo Veľkej Británie, ktorému sa podarilo vyhrať Premier League. Zároveň je zatiaľ jediným trénerom, ktorému sa to podarilo bez prehry.

Wenger bol génius, ale…

„The Invincibles“, teda v preklade neporaziteľní, vyhrali v roku 2004 anglickú ligu bez straty venčeka, pričom ich séria bez prehry trvala neuveriteľných 49 zápasov. Jeho úspechy v Arsenale mohli byť niekoľkonásobne výraznejšie, ak by dotiahol hráčov, ktorých mal na lane. Jeho ekonomické vzdelanie mu napríklad prekazilo angažovanie Cristiana Ronalda, keďže nebol ochotný vytiahnuť z peňaženky dostatočné množstvo chechtákov. Ronaldo sa v roku 2003 dostal dokonca na tréning Arsenalu, na ktorom dostal dres s číslom 9 a vlastným menom, no jeho agent očakával ponuku v minimálnej hodnote 12 miliónov libier, zatiaľ čo Wenger bol ochotný zaplatiť za tohto aktuálne päťnásobného držiteľa Zlatej lopty iba tretinu.

Rovnako nebol ochotný zaplatiť Anderlechtu £5m za Vinca Kompanyho alebo chudobných £100,000 za Didiera Drogbu, ktorý vraj nebol pripravený na prestup z Le Mans. Pripravený bol ale podľa jeho názoru napríklad Shkodran Mustafi, za ktorého zacvakal £35m.

Zlatých lôpt mohlo byť ešte viac

Do kategórie hráčov, na ktorých nevedel poriadne pritlačiť a podpísať s nimi zmluvu na servítku, patrí aj Leo Messi. O túto pätnásťročnú malú blchu mal Arsène záujem spoločne s Gerardom Piquém a Cescom Fàbregasom, avšak uloviť dokázal iba mladučkého Španiela Fabregasa. V roku 2016 navštívil v Monacu Kyliana Mbappého, ktorému končila zmluva, no v tej dobe hral Arsenal zrejme iba Intertoto Cup a ich ponuka ho neoslovila. Pre podobný dôvod radšej predĺžil zmluvu s Leicesterom Jamie Vardy, za ktorého kanonieri ponúkali £20m.

Zdroj: futbolretro.es/foto: inkhelcom – Ibrahimovic v drese Arsenalu

Wengerov záujem o mladých chlapcov (pri všetkej počestnosti) bol odjakživa známy. Na prelome kriedy a treťohôr pozval na obed dvadsaťročného Buffona, ktorému zrejme príliš nechutilo a ponuku Londýnčanov zmietol zo stola. Iné trampoty zažil s mladými Juhoameričanmi. Kvôli pracovným vízam sa mu nepodarilo dotiahnuť prestupy sedemnásťročných futbalových kúzelníkov Ronaldinha a Ángela Di Mariu. Manchester United mu okrem Piquého vyfúkli aj Pogbu, ktorý Wengera zaujal ešte ako hráč Le Havre. Dres s číslom 9 mal pripravený aj pre Zlatana Ibrahimovića, ktorého si pred podpisom chcel oťukať na tréningu. Devätnásťročný Švéd to ale „dal na Zlatana“:

Wenger chcel, aby som robil tréningové skúšky a ja som povedal, že nerobím skúšky. Vie kto som!“

Wenger neposlúchol dobrého priateľa

Na začiatku kariéry vraj Arsène najviac ľutoval neangažovanie CR7, no na konci N’Gola Kanteho. Riaditeľ parížskeho klubu Suresnes, jeden z Wengerových najlepších priateľov, zavolal Arsènovi, že má neuveriteľného hráča, ktorého ale vo Francúzsku nikto nechce. No zaváhal aj Wenger. Preto ho riaditeľ z tímu 8 divízie vzal do auta a cestoval s ním z jedného klubu do druhého. Nakoniec ho podpísal klub z tretej divízie Boulogne, odkiaľ cez Caen a Leicester putoval do Chelsea. Môžeme polemizovať o tom, kde by bol Arsenal, keby Wenger dotiahol aspoň štvrtinu z vyššie vymenovaných hráčov, no on aj bez nich dokázal, že je jedným z najlepších trénerov histórie.

Francúz sa navždy zapísal do histórie Arsenalu so svojim štýlom futbalu, známym ako „Wengerball“. V súčasnosti svoje majstrovstvo dokazuje Španiel Mikel Arteta, ktorý dokázal v klube namiešať parádny elixír talentu, tímovosti a okulahodiaceho futbalu.

CELÚ PONUKU ZÁJAZDOV NA ARSENAL FC nájdete TU.

Prečítajte si aj prvú časť: Fantómové prestupy – Robert Lewandowski