Po zápase s Bosnou a Hercegovinou: Takto sa má hrať za Slovensko

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Konečne! Tréner Francesco Calzona sa na šiesty pokus dočkal víťazstva na slovenskej lavičke, keď jeho zverenci pokorili Bosnu a Hercegovinu 2:0. Takto majú po dvoch vystúpeniach v kvalifikácii ME 2024 v skupine J proti Luxembursku a Bosne a Hercegovine na konte štyri body, hoci sa rátalo so šiestimi.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Vytiahli zabudnuté tromfy

Zatiaľ čo v súboji s Luxemburskom hrali nemoderný, komplikovaný a ťažkopádny futbal, za ktorý zožali tvrdú kritiku, na Bosnu a Hercegovinu vytiahli skoro zabudnuté tromfy: koncentrovanosť, kompaktnosť, veľké nasadenie, silný tímový duch a dobré individuálne výkony. Tak isto ukázali aj viac kvality a kreativity, takže konečne diváci z Tehelného poľa odchádzali domov vo veselšej nálade.

Cenné je najmä to, že Slováci s výnimkou jednej šance v druhom polčase nepustili súpera, ktorému jeho fanúšikovia pripravili domáce prostredie, do ničoho nebezpečného.

Ukázali viac bojovnosti i odhodlania

Na vyjadrenia Francesca Calzonu po zápase s Luxemburskom, že bol spokojný s prístupom hráčov a že sme na dobrej ceste zareagovali viacerí bývalí reprezentanti na čele s dlhoročným kapitánom Martinom Škrtelom. Odkázali mu, že takto sa nemôžeme klamať a pokiaľ si nebudeme hovoriť pravdu, tak sa nikam neposunieme. Akoby si Calzona tieto slová zobral k srdcu, zrazu slovenskí hráči behali, súpera neustále napádali, hrali s veľkým nasadením, boli silní s loptou, celý tím ukázal viac bojovnosti i odhodlania a najmä kvality.

,,Samozrejme, z tohto víťazstva mám veľkú radosť a takisto z výkonu celého mužstva. Som spokojný, stále však budem tvrdiť, že keď chceme byť lepší, na to treba čas,“
povedal Calzona na tlačovej besede.

Prísnejšie kritériá hlavne v prvom polčase

Slováci pod vedením Calzonu podali v šiestom zápase najlepší výkon, ktorý zniesol prísnejšie kritériá hlavne v prvom polčase. Takto sa má hrať za Slovensko, takto sa bojuje o postup na ME. V obrane dominoval Denis Vavro, ktorý neprehral ani jeden vzdušný súboj a do reprezentáciu si priniesol výbornú formu z FC Kodaň.

Zdroj: SFZ – Róbert Mak

V strede poľa úroveň hry Stanislava Lobotku bola ešte vyššia, dobre mu sekundovali Ondrej Duda i Juraj Kucka. Nováčik Róbert Polievka priniesol do útoku ofenzívny vietor. Róbert Mak je pre reprezentáciu stále cenným hráčom, vie dať gól (VIDEO), bol to už jeho pätnásty, keď to mužstvo najviac potrebuje.

Lukáš Haraslín sa po druhom góle uvoľnil a hral s takou ľahkosťou, ako v Sparte Praha (VIDEO). Naopak, nešlo to Tomášovi Suslovovi. Jeho Groningenu sa v holandskej lige vôbec nedarí, väčšinou prehráva jeden zápas za druhým a to sa prejavilo na jeho menšom sebavedomí.

👉 Prečítajte si: 🇸🇰 Slovensko vstupuje do súboja o EURO 2024: Skupina je hrateľná, aj keď…

Skupina sa už po dvoch kolách zamotáva

Kvalifikačná matematika overená časom je neúprosná. Domáce zápasy treba vyhrávať, naplno bodovať s outsidermi a nejaký bodík uchmatnúť spolufavoritom na ich pôde. Skupina J sa už po dvoch kolách pekne zamotáva.

Vedúce Portugalsko je podľa očakávania suverénne, ale ďalší piati účastníci už stratili body a Lichtenštajnsko ani jeden nezískalo. Slovensko sa víťazstvom nad Bosnou a Hercegovinou vrátilo do hry o postup a pokiaľ v najbližšom júnovom programe v Lichtenštajnsku a na Islande zaboduje naplno, tak by si malo upevniť druhú postupovú priečku.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na SLOVENSKÚ FUTBALOVÚ REPREZENTÁCIU