MS v Katare 2022: Supermoderné štadióny, štyri hracie časy denne a finále pred Vianocami

4 minúty čítania

Nadchádzajúci svetový šampionát, ktorý sa uskutoční na konci roku 2022 v Katare, prinesie množstvo noviniek. Poďme si priblížiť všetko, čo nás počas tohto sviatku svetového futbalu čaká.

SUPERMODERNÉ ŠTADIÓNY, TRI V HLAVNOM MESTE

O usporiadanie sa uchádzalo päť kandidátov, Katar vo voľbe porazil USA, Južnú Kóreu, Japonsko a Austráliu. V Katare sa bude konať prvý svetový šampionát v arabskej zemi a zároveň prvý šampionát, ktorý sa odohrá mimo tradičného termínu medzi júnom a júlom. Kvôli vysokým teplotám, ktoré v Katare panujú v letných mesiacoch, sa turnaj odohrá medzi novembrom a decembrom.

Majstrovstvá sveta sú vždy sviatkom nielen pre výkony hráčov na trávniku, ale najmä pre atmosféru, ktorú vytvárajú fanúšikovia po celú dobu šampionátu. Ako na štadióne, tak v uliciach či vo FAN zónach sa schádzajú fanúšikovia z celého sveta a užívajú si futbalový sviatok.

Napriek tomu, že Katar rozhodne nepatrí medzi tradičné futbalové krajiny, usporiadatelia sa snažia, aby si fanúšikovia aj na ich pôde užili nezabudnuteľný zážitok. Tvoria preto štadióny, ktoré vyzerajú takmer ako z budúcnosti.

Katar bude hostiť 65 zápasov, ktoré rozprestrie po ôsmich štadiónoch. Kapacity štadiónov sa pohybujú od 40 až po 80-tisíc miest v hľadisku. Tri štadióny sa nachádzajú v hlavnom meste Kataru – Doha. Hneď sedem štadiónov bolo postavených v rokoch 2019–2021. Iba Khalifa Stadium v Dohe bol otvorený „už“ v roku 1976.

KAŽDODENNÁ NÁLOŽ SVETOVÉHO FUTBALU

Celkom 32 kvalifikovaných celkov sa rozdelí do ôsmich skupín po štyroch. Podľa rebríčka FIFA budú tímy rozdelené do košov, takže by na seba v skupine nemali naraziť najväčší favoriti. Tým môže zamiešať len hostiteľská reprezentácia. S Katarom sa totiž bude zaobchádzať ako s najvyššie postaveným, napriek tomu, že mu v rebríčku patrí až 51. miesto. Do druhého koša sa tak jeden z elitných tímov presunie práve na úkor Kataru.

Hrať sa bude vždy v štyroch rôznych časoch. Stredoeurópan môže zapínať televízor o 11. hodine dopoludnia, ďalej o 14., 17. a 19. hodine. Športoví nadšenci sa tak môžu tešiť na poriadnu dávku futbalu každý deň. Skupinová fáza skončí 2. decembra a play-off sa začne hneď o deň neskôr. Postupujú doň dvaja najlepší z každej skupiny.

Osemfinále sa nelosuje, je vopred určené, kto z akej skupiny sa s kým stretne. Nasledovať bude klasický pavúk a majstrov sveta za rok 2022 spoznáme pár dní pred Vianocami – finále sa hrá 18. decembra.

POSLEDNÉ MAJSTROVSTVÁ SVETA OPANOVALI FRANCÚZI

Posledný svetový šampionát sa hral v roku 2018 v Rusku a majstrami sveta sa stali Francúzi, ktorí vo finále porazili Chorvátsko 4:2 v riadnej hracej dobe. Bronz si vybojovali Belgičania po výhre nad Anglickom. Žiadny z týchto tímov nebude chýbať ani v Katare.

Najlepším strelcom sa vtedy stal so šiestimi gólmi Harry Kane z Anglicka, najlepším hráčom bol vyhlásený Luka Modrič z Chorvátska, ktorý následne získal za daný rok – najmä práve vďaka famóznym výkonom v Rusku – Zlatú loptu. Šlo o prvé víťazstvo hráča z ktorejkoľvek krajiny bývalej Juhoslávie.

SLOVÁCI NA ŠAMPIONÁTE? NAPOSLEDY V ROKU 2010

O účasť v Katare sa pokúšala aj slovenská reprezentácia. Pre tú je cesta na svetové šampionáty od rozdelenia federácie tak trochu zakliata.

Zatiaľ čo na EURO sa prebojovala pri dvoch posledných príležitostiach, medzi svetovou elitou bola len jediný raz –  v Juhoafrickej republike 2010. Vtedy partia okolo Škrtela, Hamšíka alebo Vitteka začala nešťastnou remízou s Novým Zélandom (1:1), nasledovala porážka od Paraguaja (0:2), na ktorú však zverenci vtedajšieho trénera Vladimíra Weissa zareagovali tým najlepším možným spôsobom. V jednom z najpamätnejších zápasov v slovenskej histórii zdolali vtedajších majstrov sveta z Talianska (3:2). Nezabudnuteľná púť Slovákov sa napokon skončila v osemfinále po prehre s neskorším porazeným finalistom Holandskom (1:2).

V Katare sa Slováci nepredstavia, keď nezvládli úlohu jedného z kandidátov na postup z kvalifikačnej skupiny, v ktorej získalo z 10 duelov len 14 bodov. Nedarilo sa mu najmä na ihriskách súperov, kde z piatich pokusov zvíťazilo len jedinýkrát – v kvalifikačnej rozlúčke na Malte (6:0).

NAPRIEK TOMU, ŽE SA SLOVENSKÍ REPREZENTANTI NA SVETOVÝ ŠAMPIONÁT NEKVALIFIKOVALI, VY MÔŽETE JEHO ATMOSFÉRU ZAŽIŤ NA VLASTNÉ OČI. PONUKU NA ZÁJAZD ALEBO VSTUPENKU NÁJDETE NA NAŠOM WEBE.

PODPORIŤ PRIAMO NA TRIBÚNE VŠAK MÔŽETE AJ SLOVENSKÚ REPREZENTÁCIU, A TO V ZÁPASOCH LIGY NÁRODOV.

ODPORÚČAME:

Azerbajdžan – Slovensko, zájazd (8.6.-10.6.2022)
Bielorusko – Slovensko, zájazd (25.9-26.9.2022)