Liverpool FC hľadá trénera: Kloppova éra končí, kto je v hre o jeho miesto?

4 minúty čítania

Keď Jürgen Klopp oznámil, že po sezóne skončí na lavičke Liverpoolu FC, zasiahlo to celý futbalový svet. Najviac samozrejme priaznivcov The Reds. Na Anfield Road aktívne hľadajú nástupcu jedného z najlepších trénerov uplynulej dekády. Je ale vôbec možné ho nahradiť? 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Je Jürgen Klopp nahraditeľný?

Futbalová pravda hovorí, že každý je nahraditeľný a nikto nie je väčší ako klub. To samozrejme platí aj v prípade Jürgen Kloppa, avšak faktom ostáva, že nemecký tréner vyryl na bájnom Anfield Road skutočne hlbokú brázdu. Medzi rokmi 2015 až 2024 Liverpool FC zmenil z trápiaceho sa giganta na právoplatnú svetovú veľmoc futbalového sveta. Titul v Premier League, trofej z Ligy majstrov, domáce či európske poháre.

Jurgen Klopp
Klopp po triumfe v Carabao Cupe (zdroj: Evening Standard)

Okrem toho, Klopp priniesol na Anfield niečo, čo sme mohli veľmi dobre vidieť aj v uplynulom finále anglického ligového pohára, ktorý LFC vyhral po predĺžení nad Chelsea gólom Virgila van Dijka. Každému jednému hráčovi vtlačil víťaznú mentalitu. A to je niečo, čo sa kúpiť nedá, tento faktor treba budovať. Každodenne, postupne a trpezlivo.

Práve preto sa objavujú otázky, či Klopp bude na Anfielde nahraditeľný. Bude, ale je otázne, kedy sa nájde jeho právoplatný nástupca. Stačí sa pozrieť na Manchester United. Sir Alex Ferguson odišiel z funkcie v roku 2013 a odvtedy Red Devils čakajú na zisk domáceho titulu. 

Možní nástupcovia

Vzhľadom na to, že Klopp oznámil svoj koniec v úvode roka, klub má do konca ročníka dostatok času na to, aby našiel jeho nasledovníka. Taktiež to ale vytvára priestor na debaty, polemiky a špekulácie. Prakticky každý deň sa objavujú nové a nové informácie, kto by nemeckého futbalového odborníka vo funkcii mohol nahradiť. Spomínajú sa mená z anglickej Premier League, ale aj mimo Britské ostrovy. O kom sa teda v súvislosti s pozíciou trénera Liverpoolu FC hovorí?

Xabi Alonso

Najviac sa hovorí o Xabim Alonsovi, ktorý zažíva vynikajúci ročník v pozícii hlavného trénera Bayeru Leverkusen. S Farmaceutmi bojuje o titul v nemeckej Bundeslige, kde môže ukončiť 11-ročnú hegemóniu Bayernu Mníchov. Alonso svoju budúcnosť nekomentuje, chce ho nielen LFC, ale aj Real Madrid či Bayern Mníchov. Dokonca sa hovorilo aj o londýnskej Chelsea FC.

Ruben Amorim

Potom je tu 39-ročný rodák z portugalského Lisabonu Ruben Amorim. Jeho meno bolo s Premier League spájané už niekoľkokrát, ale doposiaľ ho nikto z Británie nezískal. Amorim odvádza výbornú prácu v Sportingu Lisabon, s ktorým sa mu darí nielen v domácej súťaži, ale aj v európskych pohároch. Silnejú hlasy, že Amorim po konci ročníka zmení pôsobisko.

Ruben Amorim
Ruben Amorim (zdroj: TEAMtalk)

Roberto de Zerbi

Do tretice zaujímavé meno – Roberto de Zerbi. Bývalý tréner ukrajinského Šachťaru Donetsk sa dostal do povedomia gigantov vďaka svojmu pôsobeniu v anglickom Brightone. Ofenzívny futbal, ktorý ľudí baví, výsledky a charizma, to sú faktory, ktoré ho k pozícii kouča Liverpoolu FC prinajmenšom približujú.

Ostatní 

Mien v hre je viacero. Nielen Alonso, Amorim a de Zerbi, ale s Liverpoolom FC sú spájaní aj ďalší manažéri. Napríklad sa spomína kouč nemeckého národného tímu Julian Nagelsmann, dánsky lodivod londýnskeho Brentfordu FC Thomas Frank či dokonca Ange Postecoglou, ktorý si získal popularitu a rešpekt v Celticu Glasgow a momentálne v tom pokračuje v Tottenhame Hotspur. Ktokoľvek nahradí Kloppa v pozícii trénera LFC, bude pod obrovským tlakom a drobnohľadom.