Liga majstrov je právom milionárska súťaž: Prémie, ktoré si kluby rozdelia vyrážajú dych

2 minúty čítania

Autor: Pavel Pubal

Liga majstrov má prívlastok milionárskej súťaže. A nie nadarmo. Pre menšie kluby je účasť v Champions League doslova zmenou hry, ktorá ich môže zabezpečiť na niekoľko sezón alebo ich posunúť do úplne nových ekonomických sfér. Liga majstrov je však veľmi významnou finančnou injekciou aj pre najväčšie kluby na svete, ktoré sa môžu pochváliť úplne inými obratmi.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Postup do základných skupín, každá remíza, výhra, prvé miesto v skupine a tak ďalej. Dá sa povedať, že nech v Lige majstrov urobíte čokoľvek, budete patrične odmenení. Ktoré kluby však v aktuálnom ročníku Ligy majstrov zatiaľ zarobili najviac?

Je to v tejto chvíli už čerstvý španielsky majster Real Madrid, ktorý ako prvý prekonal magickú hranicu 100 miliónov eur a hneď za ním jeho semifinálový súper Bayern Mníchov. Bavorský gigant sa v UCL snaží napraviť pomerne nepodarený ročník.

Koľko zarobia finalisti Ligy majstrov? 

Prílev finančných prostriedkov do klubovej pokladnice sa tým však nekončí. Kto sa kvalifikuje do finále Ligy majstrov, získa ďalších 15,5 milióna eur. A potom je tu, samozrejme, štedrá prémia pre celkového víťaza, ktorý po Manchestri City zasadne na trón kráľa európskeho futbalu.

Kompletný rebríček nájdete zárobkov:

1. Real Madrid – 103 miliónov eur
2. Bayern Mníchov – 99,7 milióna eur
3. Manchester City – 87 miliónov eur
4. Paríž Saint-Germain – 87 miliónov eur
5. Borussia Dortmund – 86,6 milióna eur
6. FC Barcelona – 82,1 milióna eur
7. Atlético Madrid – 81,7 milióna eur
8. Arsenal – 73,9 milióna eur
9. FC Porto – 63,6 milióna eur
10. SSC Neapol – 58 miliónov eur

Vrchol sezóny vo Wembley: Der Klassiker alebo Mbappé vs Real?

Kráľom Ligy majstrov je nepochybne Real Madrid, ktorý vyhral najprestížnejšiu klubovú súťaž neuveriteľných štrnásťkrát. Po tom, čo v semifinále vyradili na penalty najväčšieho favorita Manchester City, si právom brúsia zuby na pätnásty triumf. Vo finále Ligy majstrov však existuje niekoľko zaujímavých scenárov a všetky sú veľmi atraktívne.

Napríklad by sme mohli vidieť najväčšie nemecké derby Der Klassiker medzi Bayernom a Dortmundom, ktoré sa už odohralo v máji 2013, zhodou okolností tiež v Londýne. Vtedy rozhodol zápas v samom závere Arjen Robben. Alebo do finále postúpia Paríž St. Germain a Real Madrid? To by pravdepodobne znamenalo, že Kylian Mbappé odohrá svoj posledný zápas v parížskom drese, paradoxne proti tímu, do ktorého v lete podľa všetkého odíde.