V. Kinder: Miernym favoritom je Ferencváros, Slovan však zabojuje o postup do 3. predkola LM

4 minúty čítania
Autor: Milan Valko

Fanúšikom rekordného slovenského a maďarského majstra sa splnilo želanie, keď ŠK Slovan Bratislava v 2. predkole Ligy majstrov narazí na Ferencváros Budapešť! Slávne značky vytvorili v slovensko-maďarskom derby najatraktívnejšiu dvojicu tohto predkola.  A obidvaja rivali vyhrali od roku 2019 najvyššie domáce súťaže štyrikrát v rade!

Na Bratislavu majú temné spomienky

Fanúšikovia Slovana si pamätajú duel proti Ferencvárosu Budapešť zo septembra roku 1992 pre víťazstvo 4:1 a následný postup. Tábor súpera má na Bratislavu však temné spomienky. Na vypredanom starom Tehelnom poli sa tiesnilo 32-tisíc fanúšikov, vrátane niekoľko tisícov z Maďarska. Stretnutie poznačil brutálny zákrok slovenských kukláčov voči maďarským priaznivcov, pričom ešte pred ním prichádzalo k  viacerými stretom oboch znepriatelených táborov.

„Zo zápasu proti Slovanu by sa fanúšikovia tešili nielen preto, že Bratislava je blízko Maďarska. Ale mohli by súperovi vrátiť prehru spred 30 rokov,“ napísal maďarský portál Blikk.

Zdroj: FB/skslovanbratislava

Bola to takmer diplomatická roztržka

Doteraz je to jediný stret dvoch najslávnejších futbalových klubov v európskych pohároch. ,,Vyčíňanie fanatických budapeštianskych fanúšikov na Tehelnom poli spôsobilo takmer  diplomatickú roztržku. Na Tehelnom poli bolo takmer 10 000  priaznivcov Ferencvárosu, ale aj z južného Slovenska. Už pred zápasom vyvolávali v meste incidenty, preto sme museli na štadióne prijať bezpečnostné opatrenia, polícia bola v pohotovosti. Vyhrali sme jasne 4:1, čo sa fanúšikom Fradi nepáčilo, výtržnosti robili aj na štadióne, tak museli zasiahnuť kukláči. Bol to ostrý zásah, ale inak to nebolo možné, situáciu museli dostať pod kontrolu. Pravdaže, bolo priveľa kriku, maďarské média sa pohoršovali, tvrdé jadro Fradi sľubovalo odvetu.“ vraví vtedajší prezident ŠK Slovan Jaroslav Čaniga.

Zdroj: FB/skslovan.com

V obidvoch súbojoch nastúpil za Slovan Futbalista roka 1994 a prvý Slovák, ktorý okúsil slávnu anglickú Premier League Vladimír Kinder. Ako spomína na ne a čo si myslí pred týmto náročným dvojzápasom o šanciach belasých? ,,Vtedy sme základ nášho postupu položili už v prvom dueli na Tehelnom poli, ktorý sme jasne vyhrali 4:1. Mali sme lepšie mužstvo ako súper, v odvete sme si postrážili náš náskok. Isteže, rušno bolo hlavne v hľadisku, v Budapešti sme mali iba jedného fanúšika, ktorý rozvinul transparent s emblénom Slovana a za jeho odvahu si zaslúžil klobúk dole.“

Mladý Antošík mal nervy zo železa

Zo strachu pred odvetou naši fanúšikovia na druhý zápas do Budapešti (0:0) necestovali až na jedného. Bol to vtedy iba 16-ročný Daniel Antošík, ktorý pochádzal z Kysúc. Za odvahu potom dostal voľný vstup na Tehelné pole. Tuším mal nervy zo železa, vôbec ho nevyrušoval hurónsky piskot, nadávky, urážky,“ doplnil Čaniga.

„V minúte sa z neho stal najslávnejší fanúšik nášho klubu v histórii. Naspäť do Bratislavy už cestoval s mužstvom (mimochodom letecky!) a tréner Dušan Galis mu oznámil, že dostane doživotnú permanentku.“ popisuje admin FB stránky Ultras Slovan

Zdroj: FB/Ultras Slovan official

Od roku 1992 sa veľa zmenilo a Dano Antošík žije v Argentíne, kde dokonca založil aj fanklub Slovana. Práve jeho príbeh inšpiroval slovanistov natoľko, aby sa spoločne vyzbierali na letenku svojho kamaráta a člena fanklubu. Symbolicky po 30tich rokoch, môžu spoločne fandiť na zápase v Budapešti.

Obidve mužstvá majú plno zahraničných hráčov

,,Za tridsať rokov sa toho veľa zmenilo, obidve mužstvá majú plno zahraničných hráčov, Ferencváros dokonca v základnej zostave iba jedného domáceho, reprezentačného brankára Déneza Dibusza.  Myslím si, že maďarské mužstvo je miernym favoritom tohto dvojzápasu, lebo tamojší futbal na klubovej a hlavne reprezentačnej úrovni  urobil za posledné obdobie veľký progres. Slovan sa však určite pobije o postup do 3. predkola, v prvom rade musí hrať ako kolektív a pokiaľ podá výkon na hranici svojich súčasných možností, môže dosiahnuť veľa. Najmä keď jeho najväčšia ofenzívna hviezda Weiss ml. zas vymyslí niečo špeciálne. Pravda, dosť bude záležať od výsledku prvého stretnutia v stredu Budapešti, ideálne by bolo keby belasí si udržali vzadu čisté konto a odveta sa hrala pred vypredaným Tehelným polom,“ povedal nám ešte V. Kinder.

Chcete zažiť atmosféru na Tehelnom poli? Informujte sa u nás o dostupnosti VIP vstupeniek na zápas Slovan Bratislava – Ferencváros