História svetových šampionátov: Španielsko (1982) a Mexiko (1986)

7 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Omilostený Paolo Rossi vykopal na MS 1982 Talianom titul majstrov sveta. Bol to prvý šampionát za účasti 24 tímov. V znamení mexických vĺn a argentínskeho virtuóza Diega Maradonu sa niesli majstrovstvá sveta vo futbale v roku 1986.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

 

Španielsko 1982

Netuctový (poltuctový) Rossi

Kanonier Paolo Rossi, ktorého po omilostení − odpykal si rok trestu za ovplyvňovanie zápasov − vzal na milosť tréner Enzo Bearzot, sa zaslúžil o triumf squadry azzurra pod španielskym slnkom. Po pozvoľnom začiatku − remízy v skupine s Poľskom, Peru i Kamerunom − sa Taliani rozohrali a na ceste do finále zdolali Argentínu, Brazíliu i Poľsko. To už nabral poriadnu streleckú fazónu Rossi. Proti Brazílii napodobnil Jozefa Adamca, strelil jej hetrik a dvoma gólmi v semifinále zostrelil aj Poliakov. Bol to on, ktorý svojím šiestym gólom na turnaji otvoril finálové skóre proti Nemecku, v ktorom azúroví triumfovali 3:1.

Nemci si počas turnaja viackrát vyslúžili nesympatie publika. Najprv za zinscenovaný výsledok 1:0 s Rakúskom, ktorý obom tímom zabezpečoval postup zo skupiny na úkor Alžírska, keď africká krajina predtým Nemcov senzačne zdolala 2:1. Ďalší incident sa odohral v inak skvelom semifinále proti Francúzsku (3:3 po predĺžení, na jedenástky 5:4 vyhrali Nemci). V ňom brankár Harald Schumacher bezohľadne zložil obrancu Patricka Battistona, vybil mu niekoľko zubov a z ihriska Francúza odviezli v bezvedomí. Brankár nedostal ani žltú kartu. Francúzi mali famózny záložný rad Michel Platini – Jean Tigana – Alain Giresse.

Zdroj: Goal.com/foto: Getty Images – Patrick Battiston odchádza na nosidlách po likvidačnom zákroku Haralda Schumachera

Najkrajší futbal hrala Brazília s „tromi kráľmi“ Sócratesom, Zicom a Falcaom. Vo štvrťfinálovej skupine si poradila s Argentínou, keď v jej drese debutant na MS Diego Maradona nedohral pre vylúčenie, ale potom nasledovala prehra s Talianskom 2:3. Bronzovú priečku z predchádzajúcich MS uhájili Poliaci na čele so štvorgólovým Zbigniewom Boniekom.

Na šampionáte konečne aj Československo a Christov

Po dvanástich rokoch cestovala na šampionát československá reprezentácia, ktorá postupovala z druhej priečky kvalifikačnej skupiny. Tréner Jozef Vengloš nominoval aj šesť Slovákov (Jozef Barmoš, Ján Kozák, Stanislav Seman, Ladislav Jurkemik, Jozef Kukučka, Marián Masný).

„V mužstve bola cítiť akási presýtenosť z futbalu a hlad po ňom neprišiel ani po príchode do Španielska. Možno sa už niečo narušilo doma, boli spory okolo nominácie. My hráči sme to síce až tak nepociťovali, no športová forma, záujem o loptu poklesli a kým sme sa toho striasli, šampionát sa pre nás skončil.“
Jozef Barmoš, hráč Československa na turnaji

Rozbeh bol zlý – remíza 1:1 s outsiderom Kuvajtom po vedúcom góle Antonína Panenku. Nasledovala prehra so silnými Angličanmi 0:2, keď prvý gól padol po kikse brankára Semana, druhý po vlastnom góle Barmoša. Proti Francúzom sa mužstvo zmobilizovalo. Na Sixov gól zo 67. minúty stihol Panenka z jedenástky odpovedať v 85. minúte, Bičovského strelu Amoros v poslednej minúte vyhlavičkoval z bránkovej čiary! Výsledok 1:1 na postup žiaľ nestačil.

Na MS si zapískal i „zamával“ aj slovenský rozhodca Vojtech Christov. FIFA mu zverila otvárací zápas Belgicko − Argentína, vo finále asistoval na čiare.

📽️ VIDEO (Taliansko – Nemecko): https://www.youtube.com/watch?v=Tv4SDyOBB9E

Zdroj: sportreviews.com – Paolo Rossi po góle do siete Nemecka

Taliansko – Nemecko 3:1 (0:0), góly: 57. Rossi, 69. Tardelli, 81. Altobelli – 83. Breitner.
Hralo sa na Santiago Bernabeu v Madride pred 77 260  divákmi, rozhodoval Cesar Coelho (Brazília)
Zostava majstrov sveta: Zoff – G. Bergomi, Gentile, Scirea, Cabrini, Collovati – Oriali – Conti, Tardelli, Graziani (7. Altobelli, 89. Causio) – Rossi.

Zaujímavosti turnaja

  • severoírsky útočník Norman Whiteside vzal Pelému jeden „večný rekord“, keď na zápas MS nastúpil vo veku 17 rokov a 41 dní, čím ho prekonal (MS 1958) o 216 dní
  • taliansky brankár Dino Zoff je najstarším futbalistom v histórii MS, ktorý sa stal svetovým šampiónom – vo veku 40 rokov a 133 dní
  • Maďarsko vyhralo v skupinovej fáze nad Salvadorom 10:1, čo je jediný dvojciferný výsledok v histórii šampionátov
  • za stavu 1:3 s Francúzskom brat kuvajtského emira a šéf Kuvajtskej futbalovej asociácie vehementne protestoval proti ďalšiemu gólu, keď pred ním hráči Kuvajtu prestali hrať, lebo počuli hvizd (ten zaznel z hľadiska). Na chvíľu stiahol tím z trávnika a sovietsky rozhodca Stupar napokon gól neuznal. Nakoniec Francúzi aj tak vyhrali 4:1
  • Talian Antonio Cabrini bol prvým hráčom, ktorý vo finále MS zahodil penaltu

Mexiko 1986

V hlavnej úlohe Diego Maradona

Božia ruka a slalom 20. storočia. Nepochybne dva najpamätnejšie momenty nielen tohto šampionátu. Obe sa udiali v rovnakom zápase, vo štvrťfinále medzi Argentínou a Anglickom. Hlavná rola pripadla v oboch góloch, pri prvom aj herecká, Diegovi Maradonovi.

V súboji o Falklandy fenomenálny Argentínčan v 51. min si gólový zásah rukou tak perfektne zakryl, že tuniský rozhodca Bin Nasser mu to zjedol aj s „navijakom“.

„Ak to bola ruka, potom Božia.“
Diego Maradona na margo svojho gólu rukou

Zdroj: Goal.com/foto: Getty – Božia ruka Maradonu

Jeho druhý gól však bol z kategórie tých najvýstavnejších vo futbalovej histórii, keď sólom z vlastnej polovice sa predribloval a prekľučkoval cez poltucet súperových hráčov a zavesil. Po výsledku 2:1 posunul svoj tím do semifinále, kde ďalšími dvoma gólmi do siete Belgicka vykopal pre Argentínu finále. V ňom ho síce nemeckí hráči paralyzovali, ale Juhoameričania beztak triumfovali (3:2). Získali druhý titul, Nemci prehrali tretie finále. Trénerom majstrov sveta bol Carlos Bilardo.

„Od radosti som plakal ako vždy v pohnutých okamihoch svojho života. Tento pocit bol najúžasnejší, aký som zažil, a celý svet mi mohol byť ukradnutý,“
zaspomínal si neskôr Maradona na finálové opojenie

Na turnaji mali opäť skvelý tím Francúzi, ktorí vo štvrťfinále vyradili Brazílčanov v krásnom zápase po nerozhodnom výsledku 1:1 po predĺžení rozhodovali penalty – lepšie ich zvládli Francúzi v pomere 4:3. V semifinále však narazili na skvele disponovaných Nemcov a opäť s nimi – podobne ako pred štyrmi rokmi – vypadli. Tentoraz zaslúžene.

Príjemným prekvapením turnaja bolo Belgicko, ktoré nakoniec zostalo bez medaily – po súboji o tretie miesto s Francúzmi. Kráľom strelcov turnaja sa stal Angličan Gary Lineker so šiestimi presnými zásahmi.

📽️ VIDEO (Argentína – NSR): https://www.youtube.com/watch?v=f2_VbbIq6Hw

Zdroj: evertonfc.com/Foto: Bob Thomas – Gary Lineker v zápase proti Poľsku v ktorom strelil hetrik

Československo poriadne spackalo kvalifikáciu, keď v skupine skončilo až štvrté, pravda, malo ťažkých súperov (Nemecko, Portugalsko, Švédsko). A na Mexiko tak nemalo nárok.

Argentína  – Nemecká spolková republika 3:2 (1:0), góly: 23. Brown, 56. Valdano, 84. Burruchaga – 74. K. H. Rummenigge, 81. Völler.
Hralo sa v Mexiko City  pred 114 600 divákmi, rozhodoval  Arpi Filho (Brazília)
Zostava majstrov sveta: Pumpido – Cuciuffo, Brown, Ruggeri – Giusti, Burruchaga (90. Trobbiani), Batista, Héctor Enrique, Olarticoechea – Valdano, Maradona.

Zaujímavosti turnaja

  • pôvodne mala organizovať šampionát Kolumbia, ale v októbri 1982 sa vzdala pre finančné problémy
  • najrýchlejšie vylúčením hráčom v histórii MS sa stal uruguajský obranca José Batista, ktorý videl červenú kartu už po 56 sekundách zápasu so Škótskom
  • z tímu majstrov sveta sa do ideálnej jedenástky šampionátu zmestil iba Diego Maradona
  • Kanada postúpila na svetový šampionát vďaka gólu bratislavského rodáka Igora Vrablica do siete Hondurasu. Talentovaný 21-ročný hráč sa predstavil aj na MS, potom sa však zaplietol do tipovacieho škandálu  a v tom istom roku „sekol“ s futbalom
  • Hráč Iraku Samir Saker Mahmud dostal po šampionáte ročný dištanc, keď v zápase proti Belgicku opľul rozhodcu

👉 prečítajte si:
1. diel:
História svetových šampionátov: Uruguaj 1930
2. diel: História svetových šampionátov: Taliansko 1934 a Francúzsko 1938
3. diel: História svetových šampionátov: Brazília 1950 a Švajčiarsko 1954
4. diel: História svetových šampionátov: Švédsko 1958 a Čile 1962
5. diel: História svetových šampionátov: Anglicko 1966 a Mexiko 1970
5. diel: História svetových šampionátov: Nemecká spolková republika 1974 a Argentína 1978

Už čoskoro: História svetových šampionátov: Taliansko 1990 a USA 1994