História svetových šampionátov: Nemecká spolková republika (1974) a Argentína (1978)

7 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Holandská reprezentácia trénera Rinusa Michelsa a hráčskej megahviezdy Johana Cruyffa, totálny futbal na spôsob Ajaxu Amsterdam, patrili medzi najsvetlejšie zjavy MS ’74. Nakoniec však triumfovali domáci Nemci. O štyri roky neskôr, vojenskou juntou ovládaná Argentína, bola terčom svetovej kritiky a mohla prísť o organizovanie MS 1978, no nestalo sa tak.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Nemecká spolková republika 1974

Totálny holandský futbal a najlepšie finále všetkých čias

Fenomenálny Johan Cruyff, mimo ihriska bohém, ktorý aj počas MS denne vyfajčil krabičku cigariet a po nociach si užíval so ženami, velil holandskej reprezentácii, ktorá až na remízu v skupine so Škótskom neochvejne kráčala do finále. Tam prišlo ku konfrontácii dvoch najlepších futbalistov sedemdesiatych rokov – Cruyffa a Franza Beckenbauera. Holanďania, ktorí hrali bezkonkurenčne najkrajší futbal na turnaji, si práve vo finále vybrali slabší deň.

Všetky góly padli v prvom polčase, a tým rozhodujúcim bola strela Gerda Müllera do šatne (2:1). Zásluhou tohto gólu sa stal najlepším strelcom v dovtedajšej histórii šampionátov so 14 gólmi (aktuálnym rekordérom je Nemec Miroslav Klose so 16 strelenými gólmi na záverečných turnajoch MS) a Nemci druhýkrát majstrami sveta.

Druhý triumf slávili po dvadsiatich rokoch a podobne ako vo Švajčiarsku v roku 1954, aj teraz prehrali jeden zápas – v skupine. Tentoraz, paradoxne, s Nemcami. Nie, nie je to omyl. Súboj v skupine medzi západnými Nemcami (NSR) a východnými (NDR) rozhodol v prospech „východniarov“ magdeburský futbalista Jürgen Sparwasser.

Zdroj: bnn.de – Helmut Schön

Bol to Franz  Beckenbauer, ktorý ako kapitán mohol dvihnúť nad hlavu novú trofej Svetový pohár z dielne talianskeho umelca Silvia Gazzanigu, ktorá nahradila Rimetov pohár, ktorý do vlastníctva dostala Brazília po troch triumfoch na MS. Trénerom svetových šampiónov bol „muž so šiltovkou“ – Helmut Schön.

„Nevadilo mi to, keď sme ich ponižovali. Zavraždili môjho otca, sestru a dvoch bratov. Som plný úzkosti. Nenávidím ich.“
Holandský futbalista Willem van Hanegem, ktorý v 2. svetovej vojne prišiel o otca, sestru i dvoch bratov, po prehratom finále s Nemcami

Pre Holanďanov bolo prehrané finále veľkou ranou. Holandsko je najsilnejším vicemajstrom sveta v dejinách. Nesústredenosť, nervozita a arogancia, na to doplatili Holanďania. „Bolo to najlepšie finále všetkých čias,“ písal vtedy magazín Corriere dello Sport.

Absencia majstrov sveta

Pozitívnym a najväčším prekvapením turnaja boli Poliaci. V bránke s penaltovým špecialistom Janom Tomaszevskym, v zálohe s neúnavným Robertom Gadochom a elegantným Kazimierzom Deynom, v útoku s Andrzejom Szarmachom a Gregorzom Latom (najlepší strelec turnaja so siedmimi gólmi) sa vracali domov s bronzovými medailami, keď v súboji o tretie miesto zdolali Brazíliu (1:0). Na turnaji sa prvý raz zúčastnil Zair, dnes Konžská demokratická republika, ktoré odišlo s tromi prehrami a skóre 0:14.

Československo na šampionáte chýbalo, keď v kvalifikačnej skupine ho predstihlo Škótsko. Na MS však absentovali aj majstri sveta z roku 1966 Angličania, keď ich z kvalifikácie vyliali Poliaci.

📽️ VIDEO (NSR – Holandsko): https://www.youtube.com/watch?v=5Kc85ffmDxk

Zdroj: apnews.com/foto: AP – Franz Beckenbauer s trofejou pre majstra sveta

NSR – Holandsko 2:1 (2:1), góly: 25. Breitner z 11 m, 43. G. Müller – 2. Neeskens z 11 m.
Hralo sa na Olympijskom štadióne v Mníchove pred 77 822 divákmi, rozhodoval John Taylor (Anglicko)
Zostava majstrov sveta: Maier – Vogts, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Breitner – Overath, U. Hoeness, Bonhof – Grabowski, G. Müller, Hölzenbein.

Zaujímavosti turnaja

  • hneď prvá dopingová kontrola v histórii MS priniesla pozitívny nález – neprešiel ňou obranca Ernst Jean-Joseph z Haiti
  • prvý hráč, ktorému v histórii MS ukázal rozhodca červenú kartu, bol Čiľan Carlos Caszely
  • Škóti ako jediný tím na turnaji neprehrali, ale zo skupiny sa ďalej nedostali
  • Dino Zoff dostal v talianskej reprezentácii gól po 1142 minútach, keď ho prekonal hráč Haiti Emmanuel Sanon
  • Cruyff, ktorý mal zmluvu s Pumou, na rozdiel od spoluhráčov odohral turnaj v drese Adidasu s dvoma prúžkami

Argentína 1978

Argentína na futbalovej streche sveta

Na argentínskych štadiónoch vítala hráčov špecifická juhoamerická atmosféra, keď z rúk fanúšikov lietali dhočižné konfety a hlavne na zápasoch Argentíny zdobilo hraciu plochu množstvo postrihaných papierikov. Tréner Luis Cesar Menotti dal dohromady úderný tím. Brankár Ubaldo Fillo, stopér a kapitán Daniel Passarella, tvorca hry i strelec Mario Kempes, so siedmimi gólmi najlepší strelec turnaja a strelecky disponovaný Luque – to boli základné stavebné kamene tímu budúcich majstrov sveta.

Na rozdiel od predchádzajúceho šampionátu sa tímy rozdelili po skupinovej fáze do dvoch semifinálových skupín. Postup Argentíny z nej sa však neobišiel bez škandálu. Keďže Brazília odohrala svoj posledný zápas už skôr, Argentínčania vedeli, že nad Peru musia vyhrať aspoň 4:0, aby sa dostali do finále. Nakoniec im nastrieľali poltucet za podozrivých okolností. Údajne sa obe strany dohodli na vládnej úrovni (Peruánci mali od nich dostať trinásť politických väzňov), ďalšia verzia hovorí, že Peruánci boli odovzdaným súperom vďaka nátlaku. Do podozrení sa dostal pre lacné góly brankár Ramon Quiroga, pôvodom z Argentíny.

„Tvrdo nás kritizovali, že sme nevzali na šampionát mladého Maradonu. Mysleli sme si však, že je primladý a mali sme Kempesa. Mali sme jasno v tom, čo chceme.“
Luis Cesar Menotti, tréner argentínskych majstrov sveta

Vo finále čakali Argentínčanov vicemajstri sveta Holanďania bez Cruyffa, ktorý odmietol cestovať do Argentínyna žiadosť manželky, ktorá sa obávala o syna Johana po množiacich sa únosoch. Bol to Kempes, ktorý sa dvoma finálovými gólmi (na 1:0 a na 2:1 v predĺžení), ako aj jednou asistenciou podieľal na konečnom triumfe svojho tímu.

Brazília v boji o bronzové medaily zdolala Taliansko 2:1, na MS neprehrala žiaden zápas a tréner Claudio Coutinho nazval svojich zverencov „morálnymi šampiónmi.“ Československo, hoci aj úradujúci majster Európy, do Argentíny necestovalo, keď v kvalifikačnej  skupine skončilo tak ako štyri roky predtým za Škótskom.

📽️ VIDEO (Argentína – Holandsko): https://www.youtube.com/watch?v=2EwfHjbeNV8

Zdroj: FIFA.com – Mario Kempes a jeho gólová oslava vo finále proti Holandsku

Argentína – Holandsko 3:1 po predĺžení (1:1, 1:0), góly: 37. a 104. Kempes, 115. Bertoni.
Hralo sa v Buenos Aires pred 77 260 divákmi, rozhodoval Sergio Gonella (Taliansko):
Zostava majstrov sveta: Fillol – Gallego, Passarella, Galván, Tarantini – Ardiles (65. Larrosa), Kempes, Olguin – Ortiz (74. Houseman), Luque, Bertoni.

Zaujímavosti turnaja

  • gól Holanďana Roba Rensenbrinka do siete Škótska z penalty bola jubilejným tisícim zásahom v histórii svetových šampionátov
  • Tunisko ako vôbec prvá krajina z Afriky zaznamenala na MS víťazstvo, keď vyhralo nad Mexikom 3:1. S obhajcom titulu Nemcami dokázalo remizovať
  • V prvom zápase proti Švédsku rozhodca Thomas z Walesu neuznal hlavičkový gól Zica v poslednej minúte s odôvodnením, že padol už po uplynutí hracieho času. Odoprel tak víťazstvo Brazílie a „postaral sa“  o to, že Brazília narazila v semifinálovej skupine na Argentínu
  • v poslednom zápase skupiny proti Maďarsku museli nastúpiť Francúzi v netradičných prúžkovaných zeleno-bielych dresoch (požičaných od miestneho amatérskeho klubu) po tom, keď prišli v bielych dresoch rovnako ako súper, ktorý mal právo voľby dresu
  • senzačným výsledkom 3:2 pre Rakúšanov sa skončil zápas proti úradujúcemu šampiónovi Nemecku, ktorý sa zapísal do histórie pod názvom Zázrak z Cordoby (v Rakúsku) alebo Hanba z Cordoby (v Nemecku). Bol to posledný zápas skupiny, po ktorom obaja vypadli.

👉 prečítajte si:
1. diel:
História svetových šampionátov: Uruguaj 1930
2. diel: História svetových šampionátov: Taliansko 1934 a Francúzsko 1938
3. diel: História svetových šampionátov: Brazília 1950 a Švajčiarsko 1954
4. diel: História svetových šampionátov: Švédsko 1958 a Čile 1962
5. diel: História svetových šampionátov: Anglicko 1966 a Mexiko 1970

Už čoskoro: História svetových šampionátov: Španielsko 1982 a Mexiko 1986