História európskych šampionátov – EURO 2020: Festival futbalu aj so Slovenskom

6 minút čítania
Autor: Ladislav Harsányi

Futbalové EURO bude jedným z hlavných športových sviatkov kalendárneho roka 2024. Pri príležitosti majstrovstiev Európy v Nemecku sme si pripravili historický seriál o európskych šampionátoch. Toto je šestnásty diel, ktorého hlavnou témou bude EURO 2020, ktoré sa konalo po celej Európe.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram – Tik-Tok

Šampionát počas pandémie

Pôvodne to bol nápad Michela Platiniho, bývalého prezidenta UEFA, aby záverečný turnaj prebehol vo viacerých krajinách naprieč Európou. Nakoniec sa tak stalo na Eure 2020, ktoré sa však hralo s ročným oneskorením a kapacita štadiónov bola obmedzená zväčša od 25 do 50 percent. Spôsobila to pandémia COVID-19, ktorá na dlhý čas paralyzovala, respektíve limitovala, aj futbalové dianie.

Komplikovaná cesta na EURO

Slovenská cesta na Euro 2020 viedla tŕnistou cestou cez kvalifikáciu  a play-off, kam sa Slováci dostali vďaka Lige národov. Do kvalifikácie zverenci Pavla Hapala vstúpili domácim víťazstvom nad Maďarskom (2:0).  Nasledovala prehra vo Walese (0:1) a výhra v Azerbajdžane (5:1). Potom utrpeli jednu z najťažších domácich prehier v histórii – 0:4 s Chorvátskom. Chuť si napravili v Maďarsku po výhre 2:1.

Kľúčovým zápasom bol domáci duel s Walesom. Keďže sa ho nepodarilo vyhrať (1:1) a v poslednom vystúpení slovenskí reprezentanti prehrali v Chorvátsku (1:3), stačilo to iba na konečné 3. miesto v skupine za Chorvátmi a Walesom. Postupová šanca však ešte žila – v baráži Ligy národov.

V semifinále baráže sme hostili na Tehelnom poli Írsko – pre covidové opatrenia bez divákov. Gól z hry nepadol a v rozstrele prialo šťastie Slovákom (4:2). To ešte viedol mužstvo Pavel Hapal.

Toho však po prehrách v zápasoch Ligy národov so Škótskom a Izraelom (tento zápas sledoval z karantény, mužstvo viedol jeho asistent Oto Brunegraf) i nepresvedčivej hre odvolali. Stalo sa tak napriek tomu, že Slovensko bolo stále v hre o postup na Euro.

O ňom sa rozhodovalo 12. novembra 2020 vo finále baráže v Belfaste, kde v dramatickom zápase, už pod vedením trénera  Štefana Tarkoviča, zvíťazili Slováci nad Severnými Írmi po predĺžení (2:1). Na Kuckov gól zo 17. minúty „odpovedal“  tri minúty pred koncom „vlastencom“ Milan Škriniar. Na Euro nás prestrieľal v 110. minúte Michal Ďuriš.

Hoci covidová doba nepriala modelu turnaja naprieč krajinami Európy, nakoniec sa šampionát odohral viac-menej v pôvodne plánovaných dejiskách (Sevilla nahradila Bilbao, vypadol Dublin).

Hostiteľmi bolo 11 krajín, 11 miest a 11 štadiónov: Holandsko – Amsterdam (Johan Cruyff ArenA), Rumunsko –  Bukurešť (National Arena), Maďarsko –  Budapešť (Puskás Aréna), Dánsko –  Kodaň (Parken Stadium), Škótsko –  Glasgow (Hampden Park), Španielsko –  Sevilla (La Cartuja), Taliansko -– Rím (Olympijský štadión), Nemecko –  Mníchov (Allianz Arena), Azerbajdžan –  Baku (Olympijský štadión), Rusko –  Petrohrad (St. Peterburg Stadium), Anglicko  –  Londýn (Wembley).  Hralo sa od 11. júna do 11. júla 2021.

Rozpačité pôsobenie v skupine

Slováci vstúpili do šampionátu v Petrohrade výhrou 2:1 nad Poľskom, keď nám k nej pomohol aj vlastenec brankára Wojcieha Szczesného, pričom rozhodujúci gól padol po hlavičke Milana Škriniara. Po prehre so Švédskom 0:1, keď súper mal prevahu, sa naše postupové šance podstatne znížili vzhľadom na to, že nás čakalo už len silné Španielsko.

V Bilbau sa zrodil debakel nášho tímu, keď španielsky päťgólový stroj pomohol dať do pohybu aj brankár Martin Dúbravka (ešte predtým chytil penaltu), ktorý loptu na volejbalový spôsob zasmečoval do vlastnej bránky. V ďalšej časti hry Španieli jasne dominovali. Slováci tak ako začali, aj skončili – vlastencom, tentoraz v podaní Juraja Kucku.

Po takýchto výsledkoch, ale hlavne výkonoch, keď mužstvo Štefana Tarkoviča predviedlo krčovitú defenzívu a takmer nič smerom dopredu, musel nasledovať odchod domov po 3. priečke v skupine so ziskom troch bodov pri skóre 2:7.  V tabuľke tretích tímov sme skončili poslední, takže to nás spasiť nemohlo.

Hoci Maďari tiež cestovali domov po skupinovej fáze, v konkurencii Francúzska, Portugalska a Nemecka dokázali získať dva body za remízy s galským kohútom a Nemcami, na rozdiel od Slovenska, po odvážnych ofenzívnych predstaveniach.

Dánski semifinalisti

Pre Dánov sa šampionát začal takmer tragicky. Nie preto, že v úvodnom vystúpení prišli po prehre 0:1 s Fínskom o body, ale preto, že takmer prišiel o život ich stredopoliar Christian Eriksen.

Ten v závere prvého polčasu skolaboval pri postrannej čiare. Po pätnástich minútach oživovania, našťastie, úspešného, ho odviezli pri vedomí do nemocnice. Dánom sa nedarilo ani proti Belgicku (1:2), no stále mali šancu postúpiť (nemali to však vo svojich rukách), no vďaka víťazstvu nad Ruskom a prehre Fínska s Belgickom sa im to podarilo.

V ďalšej fáze ich forma stúpala od zápasu k zápasu – v osemfinále rozdrvili Wales (4:0), vo štvrťfinále vyradili Čechov (2:1) a až v semifinále ich pokorili Angličania, aj to v predlžení (2:1)  gólom Harryho Kana. O druhú finálovú miestenku zviedli veľký boj Taliani a Španieli, po 120 minútach bolo 1:1. V rozstrele mali pevnejšie nervy Taliani (4:2).

Anglické penaltové prekliatie

Po triumfe na majstrovstvách sveta v roku 1966 získa Albión prvenstvo konečne aj na starom kontinente? Navyše opäť vo Wembley, aj keď novom? V 2. minúte finále proti Talianom k nemu mal bližšie ako súper, pretože Luke Shaw strelil najrýchlejší gól finálových zápasov ME.

Po vyše hodine hry však Leonardo Bonucci vyrovnal. Lenže potom už góly nepadali. Víťaza musel určiť až jedenástkový rozstrel, v ňom v druhej sérii nedal Belotti, v tretej trafil Rashford žrď. Vo štvrtej Donnarumma vychytal Sancha, anglické šance udržal nažive brankár Pickford proti Jorginhovi, no v piatej sérii zlikvidoval taliansky brankár aj strelu Saku. Angličania opäť potvrdili, že penalty nie sú ich šálka čaju.

Talianski futbalisti sa druhýkrát v histórii stali majstrami Európy. Taliansko si zopakovalo úspech z roku 1968, keď v opakovanom finálovom stretnutí zdolalo Juhosláviu 2:0. V súboji o európsky titul neuspelo v rokoch 2000 a 2012. Taliani natiahli sériu zápasov bez prehry na 34 duelov. Mužstvo viedol tréner Roberto Mancini. Najväčšími oporami tímu boli brankár Gianluigi Donnarumma, obranca Leonardo Bonucci, stredopoliar Jorginho a útočník Federico Chiesa.

„Dnes večer sa z nás stali legendy.“
Leonardo Bonucci, obranca majstrov Európy

Finále: Taliansko – Anglicko 1:1 pp (1:1, 0:1), 3:2 na pen.
Góly: 66. Bonucci – 2. Shaw.
Rozhodoval: Kuipers (Hol.) – 67 173  divákov. Hralo sa 11. júla 2021 na štadióne Wembley v Londýne.

Zostava majstrov Európy: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (118. Florenzi) – Barella (54. Cristante), Jorginho, Verratti (96. Locatelli) – Chiesa (86. Bernardeschi), Immobile (55. Berardi), Insigne (91. Belotti)

Zaujímavosti EURO 2020

  • Najlepším strelcom turnaja bol 5-gólový C. Ronaldo, ktorý sa so 14 gólmi stal najúspešnejším strelcom v histórii záverečných turnajov. Aj Čech Patrik Schick strelil 5 gólov, ale na rozdiel od CR nemal  asistenciu.
  • Taliansko získalo titul opäť po 53 rokoch, čo je najdlhšie časové obdobie medzi dvoma titulmi jednej krajiny.
  • Na turnaji padlo 142 gólov, najviac v histórii, priemer 2,78 na zápas je tiež rekord.
  • Poliak Kacper Kozlowski sa vo veku 17 rokov a 246 dní stal najmladším hráčom, aký kedy zasiahol do hry na ME. Prekonal tak Angličana Juda Bellinghama, ktorý sa stal rekordérom šesť dní pred ním.
  • Už skupinová fáza prekonala najväčší počet vlastných gólov na ME, z ôsmich si vlastenca dali dvaja Slováci (Dúbravka, Kucka) a k nim môžeme prirátať aj ďalšieho, bratislavského rodáka Lukáša Hradeckého, ktorý však stál v bránke Fínska. Celkovo padlo na turnaji 11 vlastných gólov.
  • Najvyššiu prehru na turnaji utrpelo Slovensko, Španielsku podľahlo 0:5.

Zájazdy na MAJSTROVSTVÁ EURÓPY 2024 🇩🇪