Futbalové štadióny a nefutbalové akcie:  Biznis, ktorý kluby potrebujú

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Keď klub stavia moderný štadión, je to investícia, ktorá pokladnicu zaťaží na niekoľko rokov. Preto jednotlivé celky zvažujú aj iné vyťaženia tohto obrovského priestoru, ako len futbalové či celkovo športové zápasy.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Bojové športy majú veľkú tradíciu

Aj keď sa to niekomu môže zdať zvláštne, futbalové štadióny majú v súčasnosti naozaj multifunkčné využitie. Pre príklad nemusíme ísť ďaleko, celé spektrum konkrétnych situácií ponúka Veľká Británia, kde majú okrem futbalu veľkú tradíciu aj bojové športy.

Predovšetkým kráľovská disciplína, a teda box. Briti sa môžu pochváliť hviezdnymi menami ako Tyson Fury či Anthony Joshua, pričom v uplynulých rokoch bol obrovským lákadlom pre priaznivcov najmä druhý menovaný AJ. Jeho duely sa neraz konali mimo haly, ale vidieť ich fanúšikovia mohli aj na bájnom štadióne Wembley či na Tottenham Hotspur Stadium.

Zdroj: matchroom.com a tottenhamhotspur.com

Čo sa týka nefutbalových podujatí na futbalových štadiónoch, v Londýne hrajú prím práve vyššie spomínané stánky. Tottenham si veľmi dobre uvedomuje, že ak nebude organizovať aj boxerské zápasy, koncerty či napríklad stretnutia americkej National Football League v americkom futbale, ekonomicky by to Spurs mali problém utiahnuť. Wembley je osobitná kategória, jeden z najväčších štadiónov Európe je domovom anglickej reprezentácie a nehrá tam nijaký klub, preto sú termíny k dispozícii aj umelcom. Aktuálnou zaujímavosťou je, že stavbu nového štadióna zvažuje aj Chelsea FC, pričom pri budovaní nového Stamford Bridge by vraj The Blues mohli hrať práve na Wembley.

Futbal v Mníchove, ale inak

Nemci milujú dobré pivo a dobrý futbal, pričom Mníchov tieto atribúty krásnym spôsobom spája do jedného. Už menej ľudí ale vie, že nádherná Allianz Arena, kam sa zmestí viac ako 70 tisíc fanúšikov, bola v roku 2022 domovom aj amerického futbalu. Cestu na populárnu NFL si našli priaznivci z celej Európy, pričom už teraz je potvrdené, že najsledovanejšia športová súťaž v Spojených štátoch amerických sa v Nemecku predstaví aj v roku 2023.

Zdroj: spox.com/foto: Getty

Do akcie by sa mali dostať Kansas City Chiefs a New England Patriots. Predovšetkým Chiefs, úradujúci šampióni Super Bowlu s hviezdnym quaterbackom Patrickom Mahomesom sú obrovským lákadlom pre každého milovníka tohto odvetvia. Keď skombinujete mesto Mníchov s tamojšími kultúrnymi pamiatkami a svetovou gastronómiou, s americkou športovú šou, dostanete výsledok, ktorý chcete vidieť na vlastné oči.

Varšava núdzu o akcie nemá

Box či americký futbal na futbalových štadiónoch nie je taký netradičný, ako by sa mohlo zdať. Čoraz viac sa ale v týchto stánkoch konajú aj koncerty rôznych umelcov. Futbalový štadión vo Varšave, ktorý bol jedným z domovov majstrovstiev Európy v roku 2012, už čoskoro privíta jednu z najuznávanejších a najslávnejších svetových speváčok. Nie tak ďaleko od Slovenska bude v roku 2023 vystupovať Beyoncé.

🎙 Koncert Beyoncé vo Varšave 🇵🇱 – vstupenky od 130 €

Zdroj: muzyka.dziennik.pl foto: Yosra El-Essawy (AP Images)

Najviac oceňovaná speváčka na svete

Na Národnom štadióne vo Varšave táto hudobná diva vystúpi na konci júna hneď dvakrát. Konkrétne 27. a 28., a teda, v utorok a v stredu. Oficiálna kapacita tohto nádherného moderného stánku predstavuje približne 58 tisíc miest.

Ak by ste si v rýchlosti nevedeli spomenúť na niektoré z jej TOP hitov, do pozornosti dávame Single Ladies, If I Were A Boy, Halo či Drunk in Love. Aj táto akcia je dôkazom toho, ako sa robí marketing a PR okolo futbalových štadiónov. Kluby, respektíve vlastníci týchto obrovských budov a priestorov, si uvedomujú, že musia konať šikovne a ekonomicky.

Nefutbalové akcie na futbalových štadiónoch sú biznis, ktorý športu neškodí, ale práve naopak, poskytuje zdroje, aby mohol daný klub či stánok prosperovať správnym spôsobom.