Finále Ligy majstrov prinesie bitku Dávida s Goliášom: Alebo je všetko inak?

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

V tohtoročnom finále prestížnej Champions League na seba v tureckom meste Istanbul narazia Manchester City a Inter Miláno. Nijaký futbalový priaznivec nepochybuje o tom, že favoritom súboja o „ušatú“ trofej je anglický zástupca. Finále je však špecifický duel, v ktorom papierové predpoklady nie vždy hrajú serióznu úlohu.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach FacebookInstagram Tik-Tok

Totálna dominancia Cityzens

Manchester City pripomína v tejto sezóne valec, či už na anglickej pôde alebo na európskom fóre. Zverenci trénera Pepa Guardiolu sa prezentujú fantastickým futbalom a majú kvalitný, široký káder, v ktorom prím hrajú superhviezdy ako Erling Braut Haaland, Kevin De Bruyne, Bernardo Silva, Jack Grealish či Phil Foden. Sky Blues nemajú slabé miesto, čo naplno ukázali aj v play-off v Champions League, kde prešli postupne cez RB Lipsko (1:1, 7:0), Bayern Mníchov (3:0, 1:1) a Real Madrid (1:1, 4:0). Predovšetkým suverénne triumfy nad nemeckým šampiónom z Bavorska a obhajcom trofeje zo Španielska vzbudili rešpekt. A predovšetkým ľahkosť, akou sa rodili. Bola to totiž úplná dominancia.

Nie je tajomstvom, že City prahne po triumfe v Lige majstrov. V roku 2021 bol k nemu tím Pepa Guardiolu naozaj blízko, ale v portskom finále napokon nestačil na Chelsea a prehral po góle Kaia Havertza 0:1. Vo vitríne miliardárskeho veľkoklubu stále táto trofej chýba, pričom futbalová obec sa zhoduje, že ideálnejšia príležitosť ako tento rok nebude.

Zdroj: mancity.com

Súperom Sky Blues bude taliansky zástupca Inter Miláno. Čierno-modrých vo finále UCL nečakali zrejme ani ich optimizmom naplnení fanúšikovia, ale tím kouča SImoneho Inzaghiho si svoju pozíciu vydobyl zaslúženým, i keď v momentoch poriadne ubojovaným, spôsobom. V osemfinále Inter vyradil FC Porto (1:0, 0:0), následne vo štvrťfinále Benficu Lisabon (2:0, 3:3) a napokon aj semifinále nezmieriteľného mestského rivala AC Miláno (2:0, 1:0).

Talianské kluby sa nikdy nevzdávajú

Dá sa objektívne napísať, že s Interom v prebiehajúcom ročníku skoro nikto nepočítal. A možno to bola chyba. Mužstvo okolo Lautara Martineza, Romelua Lukakua, Edina Džeka či Milana Škriniara má svoju veľkú kvalitu a v neposlednom rade oplýva obrovskou skúsenosťou. Veľa hráčov z kádra má za sebou náročné európske zápasy, pričom milánska mentalita verí, že hrať sa dá s každým súperom. To sa koniec-koncov doteraz ukázalo vždy. Aj keď teda papierové predpoklady hovoria o jednoznačnej záležitosti pre Manchester City, realita v Istanbule môže byť výrazne iná. Finále je na programe 10. júna (sobota) o 21:00h.

A netreba zabúdať na to, že keď sa finále Ligy majstrov hralo na Atatürkovom štadióne naposledy, písal sa rok 2005 a zrodil sa jeden z najviac legendárnych výsledkov futbalovej histórie, keď Liverpool zvrátil trojgólové manko AC Miláno a napokon získal „ušatú“ trofej po dráme v epickom a pamätnom penaltovom rozstrele.

👉 prečítajte si: Vášniví talianski fanúšikovia: Toto sú najväčšie derby zápasy!

Vyrovnaná bilancia z minulosti

Oba kluby na seba v doterajšej histórii nastúpili dvakrát, v rokoch 2010 a 2011 v rámci predsezónnej prípravy. Najprv vyhral Inter Miláno rozdielom triedy 3:0, následne zvíťazil Manchester City takým istým výsledkom. Záver ligového ročníka v podaní City sa nesie v znamení osláv, Inter naopak išiel naplno, pretože bojoval o TOP 4 a miestenku do Champions League. Bude zaujímavé sledovať, či aj táto skutočnosť môže zohrať faktor, čierno-modrí totiž nemali priestor „vypnúť“.

Zo slovenského pohľadu zas dávame do pozornosti boj s časom. Milan Škriniar sa dáva dokopy po zranení chrbta, pričom stále nie je isté, či istanbulský duel stihne. Kouč Simone Inzaghi uviedol, že je to reálne, ale či bude k dispozícii od začiatku zápasu sa rozhodne až počas úplne posledných predzápasových dní.

Zdroj: insidesport.in

Inter Miláno stojí pred obrovskou výzvou, málokomu sa podarilo v ročníku 2022/2023 zastaviť Manchester City. Tisíce talianskych Tifosi, ktorí sa do Istanbulu chystajú, ale nepochybujú o tom, že ich miláčikovia triumfujú. Záplavy fans sa čakajú aj z Británie, Manchester City, ako spomíname vyššie, už možno väčšiu príležitosť získať trofej pre víťaza Ligy majstrov mať nemusí. Kto z koho?

🔥 Finále Ligy majstrov 2023: Manchester City – Inter Miláno (letecky) od 2 290 EUR

DARČEKOVÁ POUKÁŽKA na FUTBAL