Faster Than a Train 2024: FutbalTour sa s cyklistami opäť pokúsi predbehnúť vlak

6 minút čítania

Myslíte si, že je reálne, aby cyklisti boli rýchlejší ako vlak? Účastníci projektu Faster Than a Train o tom nielen premýšľali, ale spolu s nami to 23. júna 2023 aj vyskúšali. To je však už minulosť. Máme tu rok 2024 a s ním druhý ročník tohto unikátneho podujatia, ktoré s radosťou podporuje aj naša cestovná kancelária. 

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram Tik-Tok

Faster than a Train 2024

2023 bol prvým ročníkom podujatia Faster than a Train, ale event bol už rok predtým, no vtedy mal ročník prívlastok nultý. Tohtoročná akcia, ktorá sa uskutoční v sobotu, 15. júna 2024, má potenciál na to, aby nabrala ešte veľkolepejšie rozmery.  FutbalTour nebude v dianí chýbať.

Faster Than a Train (autor: Jakub Krška)

Cyklistom budeme na trati, ktorá má prevýšenie viac ako 400 metrov a vedie celou Oravou, držať v predbiehaní vlaku Oravka palce. My vo FutbalTour sme pyšní na to, že môžeme byť súčasťou takýchto unikátnych podujatí, ktorí posúvajú hranice jednotlivých odvetví a ľudských výkonov na úplne novú úroveň. Všetky podrobnosti o evente sa nájdete na tomto odkaze.

240 cyklistov vyzve vlak 

Medzi hlavných organizátorov tohto podujatia patria Matúš KvasJuraj Fačko, Eva Fačková či Lenka Langerová. Nižšie si môžete prečítať rozhovor s prvým menovaným, kde sa dozviete o aktuálnom ročníku či rôznych špecifickách, ktoré Faster Than a Train so sebou prináša. Nebude chýbať sprievodný kultúrny program a viaceré známe osobnosti.

Matúš Kvas, Petra Vlhová a Juraj Fačko (autor: Ján Kacko)

V súčasnosti čoraz častejšie počúvame o tom, že stroje jedného dňa nahradia ľudí. Bola aj táto myšlienka motiváciou pri vytváraní konceptu súboja človek vs. stroj?

Bicykel stroje, v tomto prípade vlaky, nikdy nenahradí. Našou motiváciou nebolo dokazovať, ktorý spôsob prepravy je lepší. Ideálnou voľbou je využívať kombináciu vlaku a bajku.

Faster than a Train má za sebou úspešné dva ročníky. Nastali tento rok nejaké zmeny alebo novinky v rámci príprav?

Vďaka enormnému záujmu verejnosti sa na trati Kraľovany – Trstená objaví 15.6. až 240 cyklistov. Podujatie je teda každým rokom väčšie a väčšie. Okrem športového programu sa teraz môžu ľudia tešiť aj na kultúru. Na námestí v Trstenej sa predstavia známe slovenské kapely a DJs, ako napr. Billy Barman či DJ EKG.

Orava je tvoj rodný región, ktorý nosíš v srdci. Čo pre teba znamená organizovať toto podujatie, ktoré nemá obdoby ani vo svete, práve na Orave? 

Som rád, že Orava pridala do svojho repertoáru ďalšiu atrakciu, vďaka ktorej sa ju oplatí navštíviť. Teší ma aj fakt, že sa do podujatia snažíme zapojiť čo najviac oravských rodákov. Či už do produkčných, organizačných zložiek ale aj do samotného pelotónu. Tento rok privítame vzácneho hosťa Juraja Pekarčíka, ktorý to ako rodák z Trstenej dotiahol až do podpisu zmluvy s NHL tímom St.Louis Blues.

Ide o unikátnu akciu (autorka: Kristína Močková)

V pelotóne sa objavia aj známe osobnosti

Môžeš nám prezradiť, ktoré ďalšie známe osobnosti uvidíme v pelotóne?

Na štarte sa objavia stálice podujatia – Martin Velits, Peter Velits, Yaksha, Erik Šille, Jano Laco a množstvo ďalších. Okrem slovenských osobností nás svojou návštevou poctí aj austrálska cyklistická legenda, Adam Hansen. Je to borec, ktorý drží svetový rekord v počte absolvovaných Grand Tours bez prerušenia. Dal ich až neuveriteľných 20 po sebe.

Okrem samotných pretekov ste pre fanúšikov pripravili bohatý sprievodný program. Prezradíš nám, na čo sa môžu návštevníci tešiť?

Program je naozaj bohatý. Od lokálnych stars ako Oravskí richtári či kapely Stolen Money sa môžete tešiť na známe mená slovenskej kultúrnej scény. Osobne sa najviac asi teším na kapelu Billy Barman či moderátorské duo Becca a Šorty z rádia Europa 2.

Silné emócie sú zaručené. (autorka: Kristína Močková)

Je možné, že jedného dňa uvidíme Faster than a Train aj v iných slovenských regiónoch?

Pevne dúfam, že áno. Veď na Slovensko je najkrajší pohľad zo sedla bicykla. 

Organizácia takéhoto eventu vyžaduje prácu mnohých ľudí. Môžeš nám predstaviť tím a partnerov, ktorý stoja za Faster than a Train a bez ktorých by tento projekt nebol možný?

V absolútnom jadre organizačného tímu je okrem mňa aj Juraj Fačko, Evka Fačková a Lenka Langerová. Bez týchto ľudí by to jednoducho nešlo. A rovnako by to nešlo ani bez našich partnerov. Dôveru a významnú pomoc nám po roku opäť zverili ZSSK, Mapei, Wood & Company, Hoval, Pixel Federation a ďalší. K významným značkám sa pridávajú aj brandy ako Zlatý Bažant, Rádio Europa 2. Medzi nových kľúčových partnerov patria značky Strabag Pozemné staviteľstvo a SLOVAKIA Travel. Vďaka všetkým, nesmierne si to vážime.

Podarí sa tento rok predbehnúť vlak? (autor: Jakub Krška)